Građani i brojni turisti u Beču lakše podnose toplinski val

Diljem austrijske metropole raspoređeno je 1.000 javnih česmi s pitkom vodom

Lipanj je i Bečanke i Bečane iznenadio svojim ekstremno visokim temperaturama. Austrijska se metropola već dugi niz godina bori protiv klimatskih promjena i nastoji ublažiti njihove posljedice na život građana. U te je svrhe ovih dana postavljena tisućita javna česma s besplatnom pitkom vodom za građane i posjetitelje.

Već smo pisali o najavi opasnog toplinskog vala koji će ovog tjedna zahvatiti veći dio zapadne i srednje Europe. I dok ćemo se tako i mi u Hrvatskoj, kao uostalom i većina stanovništva susjednih zemalja, preznojavati na temperaturama koje bi mogle doseći vrijednosti između 35 i 40 stupnjeva Celzija, u Beču će građani i brojni posjetitelji hlad moći pronaći u parkovima te ugasiti žeđ na jednoj od tisuću javnih česmi s besplatnom pitkom vodom.

  • Jedna od tisuću bečkih javnih česmi ispred vrata Äußeres Burgtor na lokaciji između Trga junaka i bečkog Ringa / Foto: Wiener Wassser © Novotny

Česme su ravnomjerno raspoređene diljem grada te se mogu pronaći u parkovima, na stanicama javnog prijevoza i tržnicama. Dio česmi datira još iz doba Habsburške monarhije te kasnije Austro-Ugarske, a ostatak je nov, suvremen i mobilan, što omogućuje njihov razmještaj na druge gradske lokacije ovisno o potrebi. Posebnost novih česmi leži i u činjenici da neke pritiskom na gumb raspršuju i vodenu maglicu koja isparava i upija toplinu iz okoliša čime se snižava temperatura zraka. Fontane i vodena igrališta za djecu koja se nalaze u više gradskih četvrti također pridonose snižavanju temperature zraka i osiguravaju ugodnu mikroklimu.

Uz javne česme koje služe osvježenju, Grad Beč provodi i niz drugih mjera kako bi se ljetne vrućine lakše podnijele. Ozelenjivanje fasada, sadnja drveća i proširenje zelenih površina samo su neke od njih. Za provedbu tih mjera gradskim je četvrtima ove godine na raspolaganju 2,3 milijuna eura.

Lokacije javnih česmi se mogu pronaći na interaktivnoj karti grada, a u priloženom videu možete vidjeti i neke od najljepših bečkih fontana.

Eurocomm PR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovog ćete se izvrsnog projekta stalno vraćati u Supetar

Prva faza projekta rekonstrukcije bivšeg rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu Trolokve u Supetru na otoku Braču bliži se kraju. Poučna staza koja će ovdje nastati na najljepši će način prezentirati tradiciju otočnog života i važnost očuvanja prirode.

U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje

Bečani i njihovi gosti piju možda najkvalitetniju i najčistiju vodu u Europi, koja dolazi izravno s Alpa iz austrijskih pokrajina Donja Austrija i Štajerska, a u ovim vrućim ljetnim mjesecima baš nitko ne može ostati žedan. Naime, Beč svojim građanima i posjetiteljima nudi više od 900 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, ravnomjereno raspoređenih širom grada.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER