Danas je službeno započelo ljeto, a Europa se suočava s porastom temperatura

Očekuje se da će temperature sljedećeg tjedna u Europi dosegnuti 35-40 °C

Meteorolozi najavljuju da će europski kontinent ovog vikenda zahvatiti oluje, no već sljedećeg tjedna Europljani će se preznojavati na temperaturama koje bi mogle doseći vrijednosti između 35 i 40 stupnjeva Celzija u većem dijelu zapadne i srednje Europe.

Topla zračna masa koja se uzdiže nad Sjevernom Afrikom uzrokovat će velik porast temperature. Područje zapadne i srednje Europe, od Madrida do Pariza, Belgije, Frankfurta i Berlina, može očekivati višednevni toplinski val, s dnevnim temperaturama blizu ili iznad 32 °C, upozorava Accuweather.

U srijedu i četvrtak temperature bi mogle doseći 38 °C, a najviše temperature se očekuju u gradovima poput Madrida, Milana, Praga, Münchena i Züricha. Toplinski val će krenuti iz Španjolske već ovog vikenda te će se u ponedjeljak širi Francuskom. Od utorka će se izrazita vrućina osjetiti od Madrida do Berlina i Milana, gdje bi temperature trebale premašiti 32 °C.

Temperature će prema Accuweatheru nastaviti rasti sve do petka s velikim rizikom toplinskog vala tijekom većeg dijela tjedna. Toplinski val se klasificira kao višednevni s nenormalno visokim temperaturama te može biti vrlo opasan za sve ljude, posebice starije osobe i djecu.

Toplinski val će dosegnuti vrh u zapadnoj i središnjoj Europi sljedećeg četvrtka i petka, a toplina će se nastaviti širiti u istočnoj Europi i na Balkanskom poluotoku. Tako su u drugoj polovici tjedna moguće temperature iznad 32 °C i u našim krajevima, a Accuweather posebno navodi mogućnost vrućina u Bukureštu, Beču, Budimpešti, Beogradu, Sarajevu i Sofiji.

 

>>> Pročitajte još >>> Gradske uprave Beča i Pariza se odlučno bore protiv sve ekstremnijih toplinskih valova >>> U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje / U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

 

Hladniji zrak može zahvatiti područje zapadne Europe sljedećeg petka, a zatim bi se mogao proširiti prema jugu i istoku europskog kontinenta.

  • Vremenska prognoza za četvrtak, 27. lipnja / Izvor: tropicaltidbits.com – Lauren Chadwick

Kako navodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), toplinski val je sveprisutan meteorološki fenomen koji rezultira smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a među ostalim mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom. Toplinski valovi su razdoblja neuobičajeno toplog i suhog ili vrućeg i vlažnog vremena koja imaju suptilni početak i prestanak, a traju najmanje dva do tri dana i imaju vidljiv utjecaj na ljudske aktivnosti. Osim na toplinske valove, DHMZ upozorava i na vrlo visoku opasnost od UV zračenja čije mjerene vrijednosti možete pratiti ovdje.

Iako će biti kratkog vijeka, ovaj toplinski val bi mogao itekako biti zapamćen po svojoj jačini, navodi Météo-France. Meteorolozi su još ranije ovog mjeseca upozorili kako bi toplinski valovi mogli obilježiti ovogodišnje ljeto u Europi, a prema Europskoj agenciji za okoliš, 2018. se ubraja među tri najtoplije godine u Europi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

DHMZ izdao upozorenje na novi toplinski val

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), toplinski val će narednih dana zahvatiti veći dio Hrvatske, a posebno u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Ne očekuje se ekstremna situacija kao u zapadnoj Europi, no savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost i praćenje vremenskih upozorenja, ističu u DHMZ-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER