Danas je službeno započelo ljeto, a Europa se suočava s porastom temperatura

Očekuje se da će temperature sljedećeg tjedna u Europi dosegnuti 35-40 °C

Meteorolozi najavljuju da će europski kontinent ovog vikenda zahvatiti oluje, no već sljedećeg tjedna Europljani će se preznojavati na temperaturama koje bi mogle doseći vrijednosti između 35 i 40 stupnjeva Celzija u većem dijelu zapadne i srednje Europe.

Topla zračna masa koja se uzdiže nad Sjevernom Afrikom uzrokovat će velik porast temperature. Područje zapadne i srednje Europe, od Madrida do Pariza, Belgije, Frankfurta i Berlina, može očekivati višednevni toplinski val, s dnevnim temperaturama blizu ili iznad 32 °C, upozorava Accuweather.

U srijedu i četvrtak temperature bi mogle doseći 38 °C, a najviše temperature se očekuju u gradovima poput Madrida, Milana, Praga, Münchena i Züricha. Toplinski val će krenuti iz Španjolske već ovog vikenda te će se u ponedjeljak širi Francuskom. Od utorka će se izrazita vrućina osjetiti od Madrida do Berlina i Milana, gdje bi temperature trebale premašiti 32 °C.

Temperature će prema Accuweatheru nastaviti rasti sve do petka s velikim rizikom toplinskog vala tijekom većeg dijela tjedna. Toplinski val se klasificira kao višednevni s nenormalno visokim temperaturama te može biti vrlo opasan za sve ljude, posebice starije osobe i djecu.

Toplinski val će dosegnuti vrh u zapadnoj i središnjoj Europi sljedećeg četvrtka i petka, a toplina će se nastaviti širiti u istočnoj Europi i na Balkanskom poluotoku. Tako su u drugoj polovici tjedna moguće temperature iznad 32 °C i u našim krajevima, a Accuweather posebno navodi mogućnost vrućina u Bukureštu, Beču, Budimpešti, Beogradu, Sarajevu i Sofiji.

 

>>> Pročitajte još >>> Gradske uprave Beča i Pariza se odlučno bore protiv sve ekstremnijih toplinskih valova >>> U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje / U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

 

Hladniji zrak može zahvatiti područje zapadne Europe sljedećeg petka, a zatim bi se mogao proširiti prema jugu i istoku europskog kontinenta.

  • Vremenska prognoza za četvrtak, 27. lipnja / Izvor: tropicaltidbits.com – Lauren Chadwick

Kako navodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), toplinski val je sveprisutan meteorološki fenomen koji rezultira smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a među ostalim mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom. Toplinski valovi su razdoblja neuobičajeno toplog i suhog ili vrućeg i vlažnog vremena koja imaju suptilni početak i prestanak, a traju najmanje dva do tri dana i imaju vidljiv utjecaj na ljudske aktivnosti. Osim na toplinske valove, DHMZ upozorava i na vrlo visoku opasnost od UV zračenja čije mjerene vrijednosti možete pratiti ovdje.

Iako će biti kratkog vijeka, ovaj toplinski val bi mogao itekako biti zapamćen po svojoj jačini, navodi Météo-France. Meteorolozi su još ranije ovog mjeseca upozorili kako bi toplinski valovi mogli obilježiti ovogodišnje ljeto u Europi, a prema Europskoj agenciji za okoliš, 2018. se ubraja među tri najtoplije godine u Europi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

DHMZ objavio klimatsku ocjenu za lipanj 2019.

Analiza temperaturnih anomalija za lipanj 2019. godine pokazuje da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka nadmašila višegodišnji prosjek (1981. – 2010.) u rasponu od 2,0 °C (Komiža) do 4,7 °C (Parg i Zavižan), uz istovremeno odstupanje količine oborina od 3 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (0,9 mm) do 137 % tog prosjeka u Slavonskom Brodu (121,0 mm), objavio je DHMZ.

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

U Francuskoj gotovo 1.500 smrtnih slučajeva zbog ljetnih vrućina

U Francuskoj je zbog ljetnih vrućina i intenzivnih toplinskih valova tijekom lipnja i srpnja zabilježeno 1.435 smrtnih slučajeva, potvrdila je za radio France Inter i Franceinfo francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn. No, zbog dobre pripremljenosti broj smrtnih slučajeva je čak deset puta manji u odnosu na ljeto 2003. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER