Maske i rukavice pronađene u sedam glavnih europskih rijeka

Prisutnost mikroplastike otkrivena je u svim uzorcima vode velikih europskih rijeka

Zaštitne maske i rukavice su tijekom lipnja ove godine pronađene u sedam glavnih europskih rijeka, priopćila je u nedjelju glasnogovornica francuske Zaklade Tara Océan, Romy Hentinger, koja je upozorila na opasnost ovog potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom.

U svibnju smo izvijestili o otkriću francuske ekološke udruge „Opération mer propre“ (Operacija čisto more), koja je u podmorju u blizini poznatog francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali pronašla velik broj kirurških maski i rukavicama od lateksa. Vijest se brzo proširila francuskim medijima u kojima se ovog proljeća uvelike pisalo o potrebi naplate visokih novčanih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koju nam je donijela pandemija COVID-19.

„Ovaj nas problem uistinu zabrinjava jer već imamo potvrdu da su velike količine jednokratnih maski i rukavica stigle do mora“, kazala je glasnogovornica Zaklade Tara Océan, Romy Hentinger, naglašavajući da su zaštitne maske za jednokratnu upotrebu izrađene od „vrlo finog polipropilena koji se brzo fragmentira.“

Znanstvenim istraživanjem o prisutnosti mikroplastike u velikim europskim rijekama, najvećim dijelom provedenim tijekom ekspedicije Microplastiques 2019 od svibnja do studenog prošle godine, bilo je obuhvaćeno devet rijeka i to Temza, Elba, Rajna, Seine, Ebro, Rona (Rhône ), Tiber, Garonne i najdulja francuska rijeka Loire.

„Očekujemo konačne rezultate istraživanja jer znanstvenici još uvijek vrše uzorkovanja na rijekama“, dodala je Romy Hentinger.

Istraživanjem od svibnja do studenog 2019. godine prisutnost mikroplastike otkrivena je u svim uzorcima vode navedenih rijeka, što je potvrdilo njenu „široku rasprostranjenost u europskim rijekama te njen dotok u mora i oceane u kojima se pod utjecajem UV zračenja i morske soli ipak u potpunosti ne razgrađuje“, objasnio je Martin Hertau, kapetan ove plutajuće laboratorije.

Zakladin brod Tara se sa svojim timom do 19. srpnja nalazi u Parizu, a svi zainteresirani mogu se upoznati s njihovim recentnim istraživanjima i ekspedicijama te doznati više informacija o štetnom utjecaju mikroplastike na morske ekosustave i cjelokupan morski život.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

Za neodgovorno bacanje maske novčana kazna od 300 eura?

U posljednje vrijeme na javnim površinama širom svijeta primjećuje se sve veća količina iskorištenih jednokratnih maski i rukavica. Iako nije ograničeno samo na građan(k)e Francuske Republike koja je teško pogođena pandemijom COVID-19, takvo neodgovorno ponašanje uskoro bi ih moglo skupo stajati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER