Posljedice pandemije: Sredozemno more je puno jednokratnih maski i rukavica

Za njihovu je razgradnju u prirodi potrebno i do 450 godina!

Već smo ih vidjeli na pločnicima, parkiralištima supermarketa i zelenim površinama, kao i na plažama širom svijeta. Francuski ronioci sada donose i stravične prizore s dna Sredozemnog mora. Naravno, riječ je o jednokratnim maskama i rukavicama.

Svi se pitaju hoćemo li se i kako ćemo se ovog ljeta kupati i sunčati na europskim plažama, no čini se da volimo zatvarati oči pred problemima koji su manje vidljivi ili su u ovom slučaju „skriveni“ na dnu mora.

Prizori morskog dna ispunjenog limenkama i drugim otpadom, ali i brojnim kirurškim maskama i rukavicama od lateksa, ovih dana ispunjavaju francuske medije u kojima se nedavno uvelike pisalo i o potrebi naplate visokih novčanih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koju nam je donijela pandemija COVID-19. Naime, s postepenim popuštanjem mjera suzbijanja pandemije, Francuska se sve više suočava s još jednom tužnom posljedicom zdravstvene krize. Ova velika europska zemlja je do jučer imala gotovo 183.000 oboljelih, a po broju smrtnih slučajeva (28.432) je na sedmom mjestu u svijetu, no sada je sve svjesnija i ovog novog okolišnog problema. Sve više jednokratnih kirurških maski i rukavica završava na dnu mora, čime se riskira dodatno dugotrajno onečišćenje već dovoljno onečišćenog Sredozemnog mora.

Plivanje s COVIDom-19

Laurent Lombard, osnivač ekološke udruge „Opération mer propre“ (Operacija čisto more), je zabrinjavajuće prizore u moru oko poznatog francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali snimio tijekom prošlog tjedna.

„Čini li vam se da ćemo ovog ljeta plivati s COVIDom-19? Budući da je zbog pandemije naručeno više od dvije milijarde jednokratnih maski, uskoro će u vodama Sredozemnog mora možda biti više maski nego meduza!“, izjavio je Lombard.

Prema njegovim riječima, svi trebamo pokazati više odgovornosti prema sebi i drugima, a ponajviše prema okolišu te izbjeći dodatno onečišćenje mora bacanjem ovog potencijalno zaraznog otpada tamo gdje pripada – u spremnik za otpad.

„Mnoge se lokalne samouprave već godinama bore protiv onečišćenja mora i neodgovornog bacanja raznih vrsta otpada koji dugoročno uništavaju naš okoliš i naše zdravlje, pa bi sada bilo pravo vrijeme za objedinjavanje svih inicijativa kako bismo odmah zaustavili novu prijetnju našem moru.“ – kaže Laurent Lombard.

Edukacija građana

Nažalost, maske i rukavice vjerojatno nisu problem samo u Antibesu ili Francuskoj, već vjerojatno i u drugim mediteranskim zemljama. Stoga je Eric Pauget, zastupnik departmana Alpes-Maritimes u francuskoj Nacionalnoj skupštini, prošlog tjedna kao mjeru za sprječavanje neodgovornog bacanja maski i rukavica predložio uvođenje novčane kazne u visini od 300 eura, po uzoru na zakon kojim se bacanje opušaka na javnim površinama kažnjava globom u visini od 68 eura.

Svjesno ovog problema, francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti odlučilo je u narednim tjednima pokrenuti akciju postavljanja plakata i emitiranja radio spotova kako bi građan(k)e upozorili na potrebu pravilnog odlaganja iskorištenih maski i rukavica.

Podsjetimo, prvo upozorenje na novi okolišni problem zabilježeno je krajem veljače ove godine, kada je tim organizacije OceansAsia objavio fotografiju nekoliko desetaka kirurških maski koje je otkrio na plaži otoka Soko u Hong Kongu tijekom provođenja višegodišnjeg istraživanja morskog otpada i mikroplastike.

Prošlog su tjedna i Zagrebačke otpadne vode građanima uputile apel da ovu vrstu otpada ne bacaju u WC školjke, nakon što se centralni uređaj za pročišćavanje voda začepio već početkom svibnja, a pri njegovom čišćenju su pronađene „ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama“.

Preporuke za odlaganje sanitarnog otpada možete pronaći ovdje.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Za neodgovorno bacanje maske novčana kazna od 300 eura?

U posljednje vrijeme na javnim površinama širom svijeta primjećuje se sve veća količina iskorištenih jednokratnih maski i rukavica. Iako nije ograničeno samo na građan(k)e Francuske Republike koja je teško pogođena pandemijom COVID-19, takvo neodgovorno ponašanje uskoro bi ih moglo skupo stajati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER