Kazna za neodgovorno bacanje maski i opušaka raste na 135 eura

Bacanje opušaka na javnim površinama dosad se kažnjavalo globom u visini od 68 eura

„Borba za čista mora i oceane započinje s čistim pločnicima“, rekla je francuska državna tajnica za ekološku tranziciju Brune Poirson.

Nedavno objavljene fotografije podmorja punog kirurških maski i rukavica francuski su medijski prostor ispunile zahtjevima za povećanje iznosa novčanih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koju nam je donijela pandemija COVID-19.

Podsjetimo, fotografije je u blizini poznatog francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali krajem svibnja snimio Laurent Lombard, osnivač ekološke udruge „Opération mer propre“ (Operacija čisto more), nakon što je Eric Pauget, zastupnik departmana Alpes-Maritimes, francuskoj Nacionalnoj skupštini uputio prijedlog zakona za povećanje iznosa novčane kazne za bacanje maski i rukavica na čak 300 eura.

Novčana kazna možda neće biti toliko visoka, ali će se po svemu sudeći udvostručiti. Bacanje otpada na javnim površinama, posebice jednokratnih maski i opušaka, prema novoj uredbi bi se umjesto sa 68 eura trebalo kažnjavati novčanom kaznom od 135 eura. To je u nedjelju najavila državna tajnica za ekološku tranziciju Brune Poirson, potvrđujući informacije iz tjednika Journal du dimanche.

Nova uredba odnosi se na bacanje maski, rukavica i opušaka, ali i na nepropisno odlaganje drugih vrsta otpada i ilegalne deponije, a trebala bi biti predstavljena sredinom lipnja. Prema uvidu u nacrt uredbe, novčana kazna se u nekim slučajevima može povećati i na 375 eura ili čak 750 eura ako policija predmet proslijedi nadležnom sudu.

  • Državna tajnica u francuskom ministarstvu ekološke tranzicije Brune Poirson / www.ecologique-solidaire.gouv.fr

Zdravstvena kriza prouzročila je velike količine otpada

Kako naglašavaju u francuskom ministarstvu ekološke tranzicije, ova mjera za sprječavanje nastanka otpada dio je šire strategije za kružno gospodarstvo pokrenute 2018. godine, a potreba njenog provođenja izravna je posljedica zdravstvene krize i velikih količina nove vrste otpada – jednokratnih maski i rukavica.

„Svi moraju shvatiti da otpad koji se neodgovorno baca na javnu površinu ili u prirodu najčešće završi u oceanu", izjavila je Brune Poirson. „Borba za čista mora i oceane započinje s čistim pločnicima", dodala je državna tajnica. Poirson je u nedjelju boravila u gradiću Lège-Cap-Ferret, u departmanu Gironde u Novoj Akvitaniji (fra. Nouvelle-Aquitaine) na jugozapadu Francuske, gdje je dan uoči obilježavanja Svjetskog dana oceana održana akcija prikupljanja plastičnog otpada.

Kao što smo već ranije izvijestili, ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti također planira pojačati kampanju osvješćivanja kako bi građan(k)e upozorili na potrebu pravilnog odlaganja iskorištenih maski, rukavica, kao i drugih vrsta otpada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Za neodgovorno bacanje maske novčana kazna od 300 eura?

U posljednje vrijeme na javnim površinama širom svijeta primjećuje se sve veća količina iskorištenih jednokratnih maski i rukavica. Iako nije ograničeno samo na građan(k)e Francuske Republike koja je teško pogođena pandemijom COVID-19, takvo neodgovorno ponašanje uskoro bi ih moglo skupo stajati.

Maske i rukavice pronađene u sedam glavnih europskih rijeka

Zaštitne maske i rukavice su tijekom lipnja ove godine pronađene u sedam glavnih europskih rijeka, priopćila je u nedjelju glasnogovornica francuske Zaklade Tara Océan, Romy Hentinger, koja je upozorila na opasnost ovog potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER