Za neodgovorno bacanje maske novčana kazna od 300 eura?

Kirurškim maskama za razgradnju u prirodi treba i do 450 godina

U posljednje vrijeme na javnim površinama širom svijeta primjećuje se sve veća količina iskorištenih jednokratnih maski i rukavica. Iako nije ograničeno samo na građan(k)e Francuske Republike koja je teško pogođena pandemijom COVID-19, takvo neodgovorno ponašanje uskoro bi ih moglo skupo stajati.

Eric Pauget (Les Républicains - LR), zastupnik departmana Alpes-Maritimes u francuskoj Nacionalnoj skupštini, u ponedjeljak je kao mjeru za sprječavanje neodgovornog bacanja zaštitnih rukavica i maski predložio uvođenje novčane kazne u visini od 300 eura. Poput mnogih drugih svojih sunarodnjaka i Pauget je zgranut velikom količinom ovog potencijalno zaraznog otpada na javnim površinama francuskih gradova. Iako se korištenje maski i rukavica preporučuje kao mjera zaštite od novog koronavirusa, Pauget smatra da ne postoji opravdanje za njihovo neodgovorno bacanje te da bi visoka novčana kazna mnoge navela na odgovornije ponašanje, izvijestio je France 3.

Posebno velik problem predstavljaju kirurške maske, kojih na javnim površinama ima najviše, a kako navodi Plastick Attack France za njihovu je razgradnju u prirodi potrebno i do 450 godina.

Pauget tvrdi kako se neodgovorno ponašanje pojedinaca treba sankcionirati jer „predstavlja značajan rizik za zdravlje ljudi i zaštitu okoliša“ te je na Twitteru objavio nekoliko fotografija bačenih maski i rukavica koje je sam snimio.

Francusko zakonodavstvo trenutno predviđa novčanu kaznu u visini od 68 eura za svakoga koga se uhvati u onečišćenju javnih površina i okoliša, no Eric Pauget smatra kako je taj iznos premalen u odnosu na štetu koju može izazivati te stoga predlaže veće ovlasti lokalnim vlastima i komunalnim redarima, kao i da se za identifikaciju počinitelja koristi video nadzor.

Francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti svjesno je ovog problema te je objavilo preporuke za korištenje i pravilno odlaganje zaštitnih maski i rukavica. Nakon skidanja bi ih trebalo staviti u odgovarajuću vrećicu za smeće koju bi zatvorenu trebalo čuvati tijekom sljedeća 24 sata. Vrećica bi se zatim trebala baciti s ostatkom miješanog komunalnog otpada, ali se nikako ne smije odložiti u žute spremnike koji u Francuskoj služe za odvojeno prikupljanje plastičnih boca, višeslojne i metalne ambalaže te papira i kartonske ambalaže.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Beč pomaže poduzećima pogođenima krizom

Ulaganja su moguća prema određenim kriterijima pa će se inicijativom obuhvatiti isključivo tvrtke kojima su zbog trenutne situacije potrebna kratkoročna financijska sredstva, a koja dugoročno imaju dobre izglede da budu uspješna. Također, tvrtke trebaju biti prepoznatljiv dio bečkog identiteta i imati veliki značaj za gospodarstvo grada, kao i za gospodarsku i inovacijsku strategiju Beč 2030, a jedan od kriterija je i osiguranje odgovarajućeg broja radnih mjesta.

Kao da nam oceani već nisu bili prepuni plastike

Svijetle boje odbačenih jednokratnih lateks rukavica privlače i ugrožavaju morske ptice, kornjače i druge morske životinje koje ih zabunom mogu zamijeniti za hranu i time dovesti u opasnost od teških ozljeda i smrti. Moramo li napomenuti kako ovaj otpad, uostalom, predstavlja potencijalni rizik za ljudsko zdravlje?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER