Odvajanje otpada u Parizu postaje još jednostavnije i učinkovitije

Do kraja 2020. godine diljem Pariza postavit će se tisuću novih Trilib' modularnih stanica za prikupljanje otpada

Nova verzija Trilib' modularnih spremnika za prikupljanje vrijednog reciklabilnog otpada ljepša je i praktičnija. Veće su zapremnine i služit će za prikupljanje tri glavne kategorije komunalnog otpada, a do kraja 2020. godine u svim dijelovima Pariza postavit će ih se ukupno tisuću. U odnosu na lokalna iskustva s odvozom otpada, novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje.

Krajem rujna u Parizu je počelo postavljanje nove verzije pametnih spremnika za otpad nazvanih Trilib' i to s ciljem olakšavanja razvrstavanja i prikupljanja tri glavne kategorije komunalnog otpada u dijelovima grada koji nemaju dovoljan broj spremnika, odnosno u kojima nema dovoljno prostora za njihovo postavljanje.

Kao što smo već ranije izvijestili, od 1. siječnja 2019. godine žuti spremnici za otpad u Parizu služe za odlaganje plastičnih boca, višeslojne i metalne ambalaže te papira i kartonske ambalaže, dok bijeli spremnici služe za odlaganje staklenih boca i ambalaže. Uvedeni su i smeđi spremnici za biootpad, iako se zasad koriste samo u tri pariška okruga, a za miješani komunalni otpad koriste se zeleni spremnici.

  • Ranija verzija Trilib' modularnih spremnika probno je uvedena 2018. godine u četiri gradska okruga / Foto: Twitter / @RecyclageRecup

Ovim se načinom prikupljanja otpada građanima nastojalo olakšati razvrstavanje otpada, uz istovremeno očekivano povećanje prikupljene količine navedenih vrsta otpada. No, glavni motiv ipak je bio problem ograničenog prostora zbog čega u svim dijelovima grada nije bilo moguće postaviti žute spremnike.

„U Parizu zbog nedostatka prostora 15 % zgrada nema žute spremnike, dok bijele nema čak 30 %. Novom se uslugom Parižane potiče na razvrstavanje otpada u kućanstvima te im se nudi mogućnost jednostavnog odlaganja u spremnicima ispred zgrada“, rekao je Paul Simondon, zamjenik gradonačelnice Pariza zadužen za održavanje čistoće i zbrinjavanje otpada.

Trilib' modularni spremnici su probno uvedeni još 2018. godine u četiri gradska okruga, a rezultati eksperimentalne faze bili su vrlo pozitivni. U postavljenim se spremnicima mjesečno prikupljalo gotovo dvije tone reciklabilnog otpada, koji su građani kvalitetno razvrstali.

  • Novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje / Foto: © Mairie de Paris

Ove modularne stanice za prikupljanje otpada su veće zapremine (2 kubična metra) i služe za odlaganje plastičnih boca, višeslojne i metalne ambalaže te papira i kartonske ambalaže (žuti spremnici) te staklenih boca i staklenki, s ili bez čepova, koje trebaju biti prazne, a nije ih potrebno ispirati (bijeli spremnici). Pametni Trilib' spremnici imaju i ugrađene senzore koji mjere njihovu popunjenost čime je omogućeno da sami dojavljuju kada su spremni za pražnjenje. Građani će ih moći koristiti 24 sata dnevno, a njihovo pražnjenje vršit će se dva puta tjedno. Valja napomenuti kako je Grad Pariz sklopio ugovor s tvrtkom Derichebourg kojim se posebno regulira pranje i održavanje Trilib' stanica.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

U Zagrebu krenula podjela žutih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu

Otpadna plastična i metalna ambalaža mogle su se na području grada Zagreba dosad odvojeno odlagati u prepoznatljivim žutim spremnicima koji se nalaze na javnim površinama i reciklažnim dvorištima, no također i oko njih jer su najčešće prepuni. Od jučer se vlasnicima obiteljskih kuća nudi i mogućnost odvajanja navedenog otpada u žutim vrećicama koje će se odvoziti dva puta mjesečno, a dijelit će ih poštari.

Drugi Javni poziv za obradu otpadne ambalaže

Objavljen je Javni poziv za ovlaštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike za obavljanje usluge obrade otpadne ambalaže i to od PVC-a i ostale polimerne ambalaže te metalne, tekstilne i višeslojne ambalaže.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER