Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

Odvajanje otpada u Beču postaje još jednostavnije i učinkovitije

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

Beč je 9. rujna promijenio način prikupljanja otpada te spojio dosadašnje žute spremnike za plastičnu ambalažu s dosadašnjim plavim spremnicima za metalnu ambalažu. Od sada se plastične boce, višeslojna ambalaža za pića, metalne limenke i sva ostala metalna ambalaža moraju odlagati u istom žutom spremniku za otpad. Dosadašnji plavi spremnici tako odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti žutima do ožujka sljedeće godine. Novi spremnici za zajedničko odlaganje navedenih vrsta otpada će značajno pojednostavniti odvoz smeća i smanjiti broj vožnji vozila bečkog komunalnog poduzeća MA48.

„Naša odluka je vrlo jednostavna: 'Dvoje postaju jedno' (njem. Aus zwei wird eins)“, priopćila je početkom tjedna prilikom prezentacije novog koncepta Ulli Sima (SPÖ), bečka gradska vijećnica zadužena za zaštitu okoliša. Tom prigodom predstavljen je i video u kojem hokejaške zvijezde bečkog kluba Vienna Capitals objašnjavaju novi način odvojenog prikupljanja otpada u Beču.  

>>> Pročitajte još >>> Grad Beč proizveo milijun tona komposta iz biootpada

Uvođenje novog načina prikupljanja otpada će se provoditi tijekom sljedećih šest mjeseci, a ova promjena donosi određene prednosti jer će od sada građankama i građanima Beča na raspolaganju biti više lokacija za prikupljanje navedenih vrsta otpada. Zbog problema s ograničenjem prostora dosad nije bilo moguće postaviti sve vrste spremnika na više od 6.500 lokacija, a nova plavo-žuta verzija spremnika će građanima Beča biti znatno dostupnija.

Također, u bečkoj gradskoj upravi smatraju kako će novi način prikupljanja otpada građanima biti znatno jednostavniji te će smanjiti nedoumice prilikom odlaganja otpada. Osim toga, novim će se načinom prikupljanja otpada značajno smanjiti prometovanje kamiona za odvoz otpada i postići dodatne uštede. Procjenjuje se kako će se vožnja vozila bečke komunalne tvrtke MA48 smanjiti za čak 80.000 kilometara godišnje.

Obrada otpada i dalje odvojena

Unatoč zajedničkom prikupljanju ovih vrsta otpada, one će se i dalje zasebno obrađivati. Odvajanje će se vršiti pomoću novih tehnologija sortiranja pa će se, primjerice, metalna ambalaža odvajati magnetima i metalnim separatorima.

Kako je pojasnio Christoph Scharff, predsjednik Uprave austrijske tvrtke za prikupljanje i recikliranje ambalaže Altstoff Recycling Austria (ARA), u Austriji postoji 14 takvih objekata za obradu otpada. Sadržaj novih plavo-žutih bečkih kontejnera će se razvrstavati u Grazu, no to neće utjecati na dodatne troškove prijevoza. Naime, austrijske tvrtke za recikliranje otpada su najvećim dijelom smještene upravo u Štajerskoj i Koruškoj pa je prijevoz bečkog otpada nezaobilazan.

U Beču se godišnje prikupi oko 350.000 tona otpada, od čega plastična ambalaža čini oko 5.300 tona, a limenke i metalna ambalaža 2.300 tona. Međutim, novim se načinom prikupljanja otpada očekuje povećanje prikupljene količine navedenih vrsta otpada. Temeljem ispitivanja novog načina prikupljanja otpada u 15. bečkom okrugu zabilježeno je povećanje njihovih količina za čak 15 posto, istaknula je Ulli Sima.

  • Pariz je sa sličnim načinom prikupljanja otpada započeo još 1. siječnja 2019. / Izvor: paris.fr

Sličan način prikupljanja otpada primjenjuje se i u francuskom glavnom gradu. Naime, u Parizu se još od 1. siječnja 2019. godine u žute spremnike osim plastičnih boca, višeslojne i metalne ambalaže odlaže i papir te sva kartonska ambalaža.

Samo Zagreb i dalje ostaje „kantograd“! Prava kantastrofa!

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Bečki vodič za život bez ambalažnog otpada

Hrpa prepunjenih spremnika za otpad: kriza koronavirusa zorno je pokazala koliko se ambalaže od prehrambenih proizvoda može nakupiti u kućanstvu kada svi ostanemo doma.

Odvajanje otpada u Parizu postaje još jednostavnije i učinkovitije

Nova verzija Trilib' modularnih spremnika za prikupljanje vrijednog reciklabilnog otpada ljepša je i praktičnija. Veće su zapremnine i služit će za prikupljanje tri glavne kategorije komunalnog otpada, a do kraja 2020. godine u svim dijelovima Pariza postavit će ih se ukupno tisuću. U odnosu na lokalna iskustva s odvozom otpada, novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje.

U Beču se staklo odvojeno prikuplja još od 1977. godine

Austrijski glavni grad uzor je mnogim drugim europskim i svjetskim gradovima i možda najbolji primjer uspješnog upravljanja gradovima. Beč svakako prednjači i na području gospodarenja otpadom, a njegov nam se model zbrinjavanja otpada iz tristotinjak kilometara udaljenog Zagreba najblaže rečeno čini nedostižnim.

U Zagrebu krenula podjela žutih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu

Otpadna plastična i metalna ambalaža mogle su se na području grada Zagreba dosad odvojeno odlagati u prepoznatljivim žutim spremnicima koji se nalaze na javnim površinama i reciklažnim dvorištima, no također i oko njih jer su najčešće prepuni. Od jučer se vlasnicima obiteljskih kuća nudi i mogućnost odvajanja navedenog otpada u žutim vrećicama koje će se odvoziti dva puta mjesečno, a dijelit će ih poštari.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER