U Beču se staklo odvojeno prikuplja još od 1977. godine

Bečanke i Bečani su prošle godine prikupili 31.000 tonu stakla!

Austrijski glavni grad uzor je mnogim drugim europskim i svjetskim gradovima i možda najbolji primjer uspješnog upravljanja gradovima. Beč svakako prednjači i na području gospodarenja otpadom, a njegov nam se model zbrinjavanja otpada iz tristotinjak kilometara udaljenog Zagreba najblaže rečeno čini nedostižnim.

Propisnim odvajanjem otpada stanovnici Beča svoj grad održavaju čistim i urednim te tako značajno doprinose zaštiti okoliša, a jedan od načina njihovog aktivnog sudjelovanja u čuvanju okoliša je i odvajanje i recikliranje stakla. U Beču se staklo odlaže u posebne kontejnere još od 1977. godine te se bijelo odvaja od obojenog (smeđeg i zelenog) ambalažnog stakla.

Na području grada trenutno je na 4.465 lokacija raspoređeno čak 7.300 kontejnera za staklo. Većina kontejnera pritom je posebno dizajnirana kako se u njima staklena ambalaža pri padu ne bi razbila. Od 1977. do danas reciklirano je preko 800.000 tona tj. 2,8 milijuna kubičnih metara stakla, a Bečanke i Bečani su samo prošle godine u kontejnere odložili 31.000 tonu stakla koje je zatim reciklirano.

  • Prikupljanje bijele staklene ambalaže u Beču / Foto: Facebook / Ulli Sima

Recikliranje stakla jednostavan je proces kojim doprinosimo zaštiti klime i okoliša. Staklo je naime materijal koji se u potpunost može preraditi i to bezbroj puta bez da izgubi na kvaliteti. Pri recikliranju je bitno odvojiti bijelo od obojenog stakla jer već jedna takva boca može obojiti 500 kg bijelog stakla.

  • Grad Beč je za svoje građane pripremio i poseban letak o ispravnom odlaganju staklene ambalaže na hrvatskom jeziku / Izvor: Grad Beč

Valja napomenuti kako se recikliranjem samo jedne staklene boce uštedi energija potrebna za 10 minuta rada perilice za rublje, 20 minuta rada televizora i 25 minuta osobnog računala.

Eurocom-PR Zagreb / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

Odvajanje otpada u Parizu postaje još jednostavnije i učinkovitije

Nova verzija Trilib' modularnih spremnika za prikupljanje vrijednog reciklabilnog otpada ljepša je i praktičnija. Veće su zapremnine i služit će za prikupljanje tri glavne kategorije komunalnog otpada, a do kraja 2020. godine u svim dijelovima Pariza postavit će ih se ukupno tisuću. U odnosu na lokalna iskustva s odvozom otpada, novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER