Krajem rujna otpad iz žutih spremnika počinje se odvoziti tri puta tjedno

Ako to može Pariz, možda će jednog dana moći i Zagreb

Žuti spremnici za otpad će se od 26. rujna 2022. u Parizu prazniti tri puta tjedno. Trenutno se prazne samo dva puta tjedno, za razliku od svakodnevnog pražnjenja zelenih kontejnera za miješani komunalni otpad.

Kako navode u pariškoj gradskoj upravi, trećinu otpada prikupljenog u zelenim spremnicima za miješani komunalni otpad još uvijek čini otpad koji bi se trebao odlagati u žutim spremnicima. Kao što smo već ranije izvijestili, od 1. siječnja 2019. godine žuti spremnici za otpad u Parizu služe za odlaganje plastičnih boca, višeslojne i metalne ambalaže te papira i kartonske ambalaže, dok bijeli spremnici služe za odlaganje staklenih boca i ambalaže. Smeđi spremnici namijenjeni su za odlaganje biootpada, a za odlaganje miješanog komunalnog otpada koriste se zeleni spremnici.

Veći dio žutih spremnika često je pun ili čak pretrpan, osobito početkom tjedna, prije prvog dana sakupljanja otpada. Taj problem svakako otežava odvojeno prikupljanje otpada, a građane ne potiče na njegovo pravilno odlaganje.

Zbog toga će se od 26. rujna 2022. žuti spremnici početi prazniti tri puta tjedno, u usporedbi sa sadašnja dva tjedna odvoza otpada. Ovisno o dijelovima grada, spremnici će se prazniti ponedjeljkom, srijedom i petkom ili utorkom, četvrtom i subotom. Zeleni spremnici će se i dalje prazniti svakog dana, a bijeli - oni za boce i staklenu ambalažu, jednom tjedno.

Svakog dana u Parizu se prikupi gotovo 3000 tona otpada. Vrijeme i rute prikupljanja otpada prilagođeni su na način da građanima predstavljaju što manju smetnju, posebice u smislu prometa i buke. Pritom se posebna pozornost posvećuje širini prometnica i napučenosti gradskih četvrti, kao i količinama otpada tijekom godine, ovisno o dijelu grada i danu u tjednu.

Odvoz otpada odvija se u jutarnjim satima, između 6 i 12 sati, i navečer, između 17 i 23 sata. Također, jutarnji i večernji odvoz otpada podijeljeni su u dva termina pa se u različitim dijelovima grada odvijaju od 6 do 9 sati i od 9 do 12 sati, odnosno od 17 do 20 sati i od 20 do 23 sata.

Uvođenje dodatnog, trećeg pražnjenja žutih spremnika zahtijeva reviziju određenog broja ruta pa će gradska uprava u sljedećih nekoliko tjedana objaviti detaljni plan za sve pariške arondismane, navodeći ulice i rute kretanja komunalnih vozila. Ove informacije će se dostaviti i upraviteljima svih pariških zgrada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Odvajanje otpada u Parizu postaje još jednostavnije i učinkovitije

Nova verzija Trilib' modularnih spremnika za prikupljanje vrijednog reciklabilnog otpada ljepša je i praktičnija. Veće su zapremnine i služit će za prikupljanje tri glavne kategorije komunalnog otpada, a do kraja 2020. godine u svim dijelovima Pariza postavit će ih se ukupno tisuću. U odnosu na lokalna iskustva s odvozom otpada, novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje.

Za 'zeleniji' Zagreb: Uvodi se novi model naplate odvoza komunalnog otpada

Zagrebačka gradska uprava je u petak javnosti predstavila prijedlog novog modela naplate odvoza komunalnog otpada. Kako je istaknuto, riječ je o modelu koji bi Zagreb trebao učiniti pravednijim, zelenijim i odgovornijim. No, za tako nešto potrebna je suradnja svih građanki i građana glavnog grada Hrvatske i to odgovornijim odvajanjem otpada kako bi ga nadležne gradske službe mogle adekvatno zbrinjavati i reciklirati.

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER