Stručnjaci proglasili uzbunu zbog mikroplastike u Sredozemnom moru

Alarmantni podaci o koncentraciji mikroplastike u Sredozemnom moru

Razina onečišćenja mikroplastikom ubrzano raste u cijelom Sredozemnom moru što potvrđuju i nova otkrića morskih biologa koji su u sklopu ekspedicije Progetto Mediterranea tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere ovog problema u Sredozemnom i Crnom moru te dijelu Atlanskog oceana u blizini Lisabona.

Ovogodišnjim izvještajem Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) pod nazivom „Stop the Plastic Flood: How Mediterranean countries can save their sea” (Zaustavimo plastičnu poplavu: kako mediteranske zemlje mogu spasiti svoje more), objavljenim uoči Svjetskog dana oceana, analiziralo se stanje plastičnog onečišćenja u svim mediteranskim zemljama i to uzimajući u obzir cjelokupni životni ciklus plastike. Na osnovu prikupljenih podataka, temeljem kojih je između ostalog zaključeno kako se među najzagađenijim lokacijama nalaze upravo glavne turističke destinacije Mediterana, WWF je pozivao vlade mediteranskih zemalja da zajednički podrže globalni pravno obvezujući sporazum kojim bi se do 2030. godine zaustavio dotok plastičnog otpada u okoliš.

Zahvaljujući lošem gospodarenju otpadom i masovnom turizmu u jednom od najposjećenijih dijelova svijeta, Sredozemno se more pretvara u opasan bazen plastike s rekordnom razinom onečišćenja mikroplastikom, koja ugrožava cjelokupan morski svijet, ali i zdravlje ljudi.

>>> Pročitajte još >>> Između Korzike i Elbe pluta desetak kilometara dug otok plastičnog otpada

Da razina onečišćenja mikroplastikom ubrzano raste u cijelom Sredozemnom moru potvrđuju i otkrića morskih biologa koji su tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere ovog problema u Sredozemnom i Crnom moru te dijelu Atlantskog oceana u blizini Lisabona.

  • Progetto Mediterranea: Morski biolozi su tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere onečišćenja Sredozemnog i Crnog mora te dijela Atlantskog oceana u blizini Lisabona / Izvor: leganavale.it

Projekt „Plankton Mapping in the Mediterranean Sea“ („Mapiranje planktonskih mikroorganizama u Sredozemnom moru“) počeo se provoditi 2014. godine, a zbog nedostatka sredstava koristi se istraživanjem morskih biologa u sklopu ekspedicije Progetto Mediterranea (Projekt Mediteran) - plutajuće laboratorije koja istražuje stupanj onečišćenja Sredozemnog mora. Prvi rezultati istraživanja pokazali su vrlo zanimljive podatke o raspodjeli planktona u različitim mapiranim regijama, no u posljednje vrijeme indikatori ukazuju na izuzetno veliku količinu sitnih fragmenata plastike. Također, mikroplastika je pronađena i u utrobi ribe ulovljene tijekom plovidbe.

Alarmantni rezultati uzoraka planktona otkriveni su na nedavno održanoj konferenciji Ponza Prima-Med na otoku Ponza, u blizini Napulja. Naime, istraživači su na morskom dnu pronašli velike količine plastičnog otpada, i to uglavnom u područjima gdje morske struje tvore vrtloge, a poznato je kako velike količine plastičnog otpada koje završe u moru erodiraju u mikroplastiku kojom se hrani riba i tako dospijeva u prehrambeni lanac ljudi.

„Proizvodnja plastike se u svijetu svake godine povećava se za devet posto“, rekao je profesor Adriano Madonna, vodeći morski biolog sa Sveučilišta Federico II. u Napulju. „Uvijek kada je to moguće, potrebno se vratiti korištenju stakla koje se može reciklirati.“

Osim predstavljenih nalaza o količinama plastičnog otpada, istraživači su potvrdili i prisutnost tropskih algi u talijanskim obalnim područjima, točnije na Egadskim otocima pred zapadnom obalom Sicilije.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Između Korzike i Elbe pluta desetak kilometara dug otok plastičnog otpada

Potvrđeno je: Mediteran je bogatiji za jedan novi otok! Međutim, ovaj „otok“ nije rezultat nekog iznenadnog prirodnog fenomena, već ljudskog djelovanja i neodgovornog gospodarenja otpadom. Morske struje donijele su tisuće tona plastičnog otpada koje su formirale novi otok dug desetak kilometara u vodama između Korzike i Elbe.

Otkriven novi ekosustav u blizini sicilijskih podvodnih vulkana

U dubinama blizu Liparskih otoka, otkriven je bogat i aktivan ekosustav koji je istraživačima dosad bio potpuno nepoznat. Naime, ovo područje je od najplićih do najdubljih dijelova prepuno ugroženih vrsta za koje se nije ni znalo da obitavaju u Sredozemlju. Na žalost, ni ovaj predivan ekosustav nije zaobišlo onečišćenje uzrokovano ljudskim djelovanjem.

Otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu

Međunarodni tim istraživača otkrio je dosad najvišu razinu mikroplastike ikad zabilježene na morskom dnu. Gotovo 1,9 milijuna sitnih čestica plastike prekriva samo jedan četvorni metar u dubinama Tirenskog mora!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER