Otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu

Struje u morskim dubinama stvaraju žarišta mikroplastike

Međunarodni tim istraživača otkrio je dosad najvišu razinu mikroplastike ikad zabilježene na morskom dnu. Gotovo 1,9 milijuna sitnih čestica plastike prekriva samo jedan četvorni metar u dubinama Tirenskog mora!

Svake godine u svjetskim morima i oceanima završi preko osam milijuna tona plastičnog otpada. Problem plastičnog onečišćenja mora i oceana privukao je veliko zanimanje javnosti zahvaljujući dokumentarcu „Plavi planet“ koji je uvelike pokrenuo zahtjeve za smanjenjem uporabe plastičnih slamki, vrećica i drugih jednokratnih plastičnih proizvoda. No ipak, količine tog otpada, koji se najčešće može vidjeti na plažama i u plutajućim otocima smeća, čine manje od jedan posto plastike koja završava u svjetskim oceanima, navodi se u priopćenju Sveučilišta u Manchesteru.

Smatra se da glavnina od 99 % završava pod površinom i u dubinama oceana, ali do sada nije bilo jasno gdje se zapravo krije. Odgovor na to pitanje daju rezultati istraživanja koji su u četvrtak objavljeni u časopisu Science, a proveo ga je međunarodni tim znanstvenika Sveučilišta u Manchesteru, britanskog Nacionalnog centra za oceanografiju, Sveučilišta u Bremenu, Francuskog instituta za istraživanje mora IFREMER (L'Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer) i Sveučilišta u Durhamu. Njihovo je istraživanje pokazalo da dubokomorske struje djeluju kao transportne trake te prenose sitne čestice plastike i plastičnih vlakana preko morskog dna.

Znanstvenici šokirani visokom koncentracijom mikroplastike

Ove struje mogu koncentrirati mikroplastiku u golemim naplavinama sedimenata, koje su istraživači nazvali „žarištima mikroplastike“. Čini se da ta žarišta u dubinama mora i oceana predstavljaju ekvivalent takozvanim „otocima smeća“ nastalima na površini oceana.

„Gotovo su svi čuli za zloglasne otoke smeća koji plutaju površinom oceana, ali bili smo šokirani visokom koncentracijom mikroplastike koju smo pronašli na morskom dnu“, izjavio je glavni autor studije dr. Ian Kane sa Sveučilišta u Manchesteru. „Otkrili smo da mikroplastika nije ravnomjerno raspoređena po čitavom području istraživanja, već da ih snažna morska struja distribuira te koncentrira u određenim područjima morskog dna.“

Mikroplastika na morskom dnu se uglavnom sastoji od vlakana odjeće i sintetičkih tekstila, koji se učinkovito ne filtriraju u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda i lako ulaze u rijeke i oceane.

Postepeno se nakupljaju u morima i oceanima te prenose dubokim morskim brazdama i podmorskim kanjonima zahvaljujući jakim strujama koje ih talože na dubokom morskom dnu. Ranija istraživanja dr. Kanea dostupna su na Environmental Science & Technology i već su otkrila visoku koncentraciju mikorplastike u sedimentima. Kada završi u morskim dubinama, mikroplastika se lako prenosi kontinuiranim protočnim morskim strujama koje izgledaju kao prave podvodne lavine te talože plastična vlakna i sitne čestice plastike u golemim naplavinama sedimenta.

Velik doprinos istraživanju utjecaja mikroplastike na morski život

Duboke oceanske struje prenose kisik i hranjive tvari, što znači da žarišta mikroplastike mogu prodrijeti u važne morske ekosustave koji apsorbiraju mikroplastiku. Ova studija je po prvi put uspjela povezati ponašanje struja u morskim dubinama i njihov utjecaj na koncentracije mikroplastike te će pomoći u predviđanju lokacija drugih dubokomorskih žarišta mikroplastike i izravnom istraživanju utjecaja mikroplastike na morski život.

Znanstvenici su prikupljali uzorke sedimenata s morskog dna Tirenskog mora, koji se proteže između talijanskog kopna te otoka Korzike, Sardinije i Sicilije, i kombinirao ih s kalibriranim modelima dubokih oceanskih struja i detaljnim mapiranjem morskog dna. U laboratoriju se mikroplastika odvojila od sedimenta, brojala pod mikroskopom i dalje analizirala pomoću infracrvene spektroskopije za određivanje vrsta plastike. Pomoću tih informacija tim je mogao pokazati kako oceanske struje kontroliraju distribuciju mikroplastike na morskom dnu.

„Naša je studija pokazala kako nam detaljne studije podvodnih morskih struja mogu pomoći pri povezivanju prijenosa mikroplastike u dubokom moru i pronalaženju „nevidljive“ plastike. Rezultati ističu potrebu za donošenjem važnih odluka i intervencija svjetskih vlada kako bi se ograničio budući dotok plastike u prirodno okruženje i minimizirao njen utjecaj na oceanske ekosustave.“ – izjavio je dr. Mike Clare iz Nacionalnog centra za oceanografiju i jedan od koautora istraživanja.

„Nažalost, mikroplastika je postala nova vrsta čestica koja se distribuira po morskom dnu zajedno s pijeskom, blatom i hranjivim tvarima. Našim smo istraživanjem uspjeli dokazati da ih duboke morske struje prenose i talože na određenim mjestima na morskom dnu“,  rekao je dr. Florian Pohl iz Odjela za znanost o Zemlji Sveučilišta u Durhamu.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Između Korzike i Elbe pluta desetak kilometara dug otok plastičnog otpada

Potvrđeno je: Mediteran je bogatiji za jedan novi otok! Međutim, ovaj „otok“ nije rezultat nekog iznenadnog prirodnog fenomena, već ljudskog djelovanja i neodgovornog gospodarenja otpadom. Morske struje donijele su tisuće tona plastičnog otpada koje su formirale novi otok dug desetak kilometara u vodama između Korzike i Elbe.

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Stručnjaci proglasili uzbunu zbog mikroplastike u Sredozemnom moru

Razina onečišćenja mikroplastikom ubrzano raste u cijelom Sredozemnom moru što potvrđuju i nova otkrića morskih biologa koji su u sklopu ekspedicije Progetto Mediterranea tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere ovog problema u Sredozemnom i Crnom moru te dijelu Atlanskog oceana u blizini Lisabona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER