Otkriven novi ekosustav u blizini sicilijskih podvodnih vulkana

Ekosustav pun ugroženih vrsta ostavlja bez daha

U dubinama blizu Liparskih otoka, otkriven je bogat i aktivan ekosustav koji je istraživačima dosad bio potpuno nepoznat. Naime, ovo područje je od najplićih do najdubljih dijelova prepuno ugroženih vrsta za koje se nije ni znalo da obitavaju u Sredozemlju. Na žalost, ni ovaj predivan ekosustav nije zaobišlo onečišćenje uzrokovano ljudskim djelovanjem.

Ugodno iznenađenje ispod površine Tirenskog mora

Gotovo jedan kilometar ispod površine mora u blizini Sicilije, živi i razvija se rijedak ekosustav koralja, spužvi i drugih životinja. Nedavno istraživanje konzervatorske agencije Oceana otkrilo je zdravu i aktivnu „šumu koralja“ blizu podvodnih vulkana sjeverno od Sicilije. Te prekrasne i bogate koraljne šume prethodno su bile neotkrivene, ljudima nepoznate, no usprkos tome, nisu pošteđene onečišćenja uzrokovanim ljudskim utjecajem.

Kao nedovoljno istraženo područje, znanstvenici su željeli naučiti više o morskoj divljini koja se krije u blizini Liparskih otoka sjeverno od Sicilije, na mjestu s nekoliko podvodnih vulkana. Istražujući oko kilometar ispod površine mora, istraživački tim pronašao je „šume koralja“ bogate ugroženim vrstama.

U najplićim dijelovima, istraživački podvodni robot pronašao je crvene alge koje svojim djelovanjem podržavaju i biljni i životinjski morski svijet u tom području. Izobilje kožastih koralja (Alcyonacea) i riba šaruna (Trachurus trachurus) otkriveno je u blizini površine. U srednje dubokim dijelovima, morski psi polažu svoja jajašca u „ležaje“ od crnih koralja, nadopunjenima crvenim i žutim koraljima. Obje obojene vrste koralja smatraju se ugroženim vrstama u Sredozemnom moru.

Najuzbudljivija otkrića pronađena su ipak na dnu mora. Do 981 metar ispod morske površine, istraživači su pronašli prirodno rastući bambus koralj koji je također na listi ugroženih vrsta, kao i morske plaštenjake razreda Ascidiacea te morske spužve mesožderke za koje nije bilo poznato da žive u tom području. Naime, odlaskom u dubine otkrivene su dvije vrste dosad neviđene na ovom području - vitka zvjezdača Zoroaster fulgens i glavoč, izvorno pronađen blizu Jadranskog mora.

Potreba za zaštitom

Na žalost, ovaj jedinstveni okoliš nije imun na štetu koju morima rade ljudi. Istraživačkim robotom otkriven je jak dokaz o onečišćenju uzrokovanom ribolovom, što uključuje napuštene zamke, mreže i ribarske niti. Neki od tih predmeta krivi su za smrt morskih životinja, ponajviše kornjača i koralja. Drugi pronađeni odbačeni otpad uključuje plastični pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, staklo, pa čak i gume.

„Pronašli smo desetke vrsta koje su međunarodno zaštićene u Sredozemlju, od impresivnih koraljnih vrsta do glavatih želva i mnogih vrsta mekušaca“, navodi Ricardo Aguilar, voditelj istraživanja Oceane. „Međutim, pronašli smo i široko rasprostranjen utjecaj ljudskih aktivnosti, čak i u najudaljenijim i najdubljim područjima. Od velike je važnosti da prestanemo štetiti morskom životu ako želimo sačuvati jedinstvenost ovog dijela Tiranskog mora“, dodaje Aguilar.

Ova otkrića će pomoći znanstvenicima u razvijanju plana zaštite jedinstvenih ekosustava od budućih oštećenja, a sama ekspedicija dio je većeg istraživačkog pothvata s fondacijom Blue Marine za bolje razumijevanje Liparskih otoka i njihovog okoliša.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Iz podmorja uvale Banje na Korčuli izronjeno 500 kg otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce pokrenula je akcije prikupljanja otpada iz mora na području svih sedam jadranskih županija. Prva akcija održana je proteklog vikenda, 27. i 28. lipnja, i to na Korčuli.

Stručnjaci proglasili uzbunu zbog mikroplastike u Sredozemnom moru

Razina onečišćenja mikroplastikom ubrzano raste u cijelom Sredozemnom moru što potvrđuju i nova otkrića morskih biologa koji su u sklopu ekspedicije Progetto Mediterranea tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere ovog problema u Sredozemnom i Crnom moru te dijelu Atlanskog oceana u blizini Lisabona.

Otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu

Međunarodni tim istraživača otkrio je dosad najvišu razinu mikroplastike ikad zabilježene na morskom dnu. Gotovo 1,9 milijuna sitnih čestica plastike prekriva samo jedan četvorni metar u dubinama Tirenskog mora!

Između Korzike i Elbe pluta desetak kilometara dug otok plastičnog otpada

Potvrđeno je: Mediteran je bogatiji za jedan novi otok! Međutim, ovaj „otok“ nije rezultat nekog iznenadnog prirodnog fenomena, već ljudskog djelovanja i neodgovornog gospodarenja otpadom. Morske struje donijele su tisuće tona plastičnog otpada koje su formirale novi otok dug desetak kilometara u vodama između Korzike i Elbe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER