Hoće li se jednokratne maske uskoro moći ponovno koristiti?

Svijet se suočava s ozbiljnim okolišnim problemom

Četrdesetak francuskih laboratorija udružilo je snage kako bi otkrili siguran način sterilizacije iskorištenih kirurških i FFP2 maski koje bi se nakon toga mogle ponovo upotrijebiti. Prema francuskom dnevniku Le Parisien, prvi rezultati su obećavajući.

Takozvane kirurške maske trebale bi se prestati koristiti nakon svega četiri sata. Njihovo kratkotrajno korištenje, ali i neodgovorno bacanje zbog čega se već mjesecima pronalaze posvuda po pločnicima gradova, parkiralištima, parkovima, ali i u prirodi te posebno u morima, ukazuju na izuzetno brzo gomilanje i novu prijetnju plastičnog otpada koji se ne može razgraditi i reciklirati.

Još u ožujku ove godine francuska vlada je po hitnom postupku naložila pokretanje istraživanja mogućnosti dezinfekcije ovog „najučinkovitijeg oružja“ protiv virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19. Cilj ovog istraživanja na kojem surađuje četrdesetak znanstvenih timova je otkrivanje sigurnog načina sterilizacije jednokratnih maski i njihovo ponovno korištenje. Istraživanje predvode Nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS), Povjerenstvo za atomsku energiju i alternativne energije (CEA), Nacionalni institut za zdravstvena i medicinska istraživanja (Inserm) i Agencija za sanitarnu sigurnost hrane, zaštitu okoliša i zaštitu na radu (ANSES).

Centar za istraživanje bolesti respiratornog sustava u Regionalnoj sveučilišnoj bolnici u Toursu primijenio je jednostavnu metodu: FFP2 maske su u atmosferskoj komori uz visoku relativnu vlažnost zraka sat vremena izlagali temperaturi od 70 °C.

Uz napomenu kako ovaj postupak funkcionira u laboratorijskim uvjetima, potvrđeno je da postupak „omogućuje ne samo deaktivaciju patogena poput koronavirusa, virusa gripe i bakterija koji se mogu nalaziti na maski, već maske zadržavaju svoju moć filtriranja“, istaknuo je ravnatelj Centra za istraživanje bolesti respiratornog sustava Mustapha Si-Tahar.

Ostali timovi su vršili druga ispitivanja na kirurškim i FFP2 maskama te su ih prali na temperaturi od 95 °C, zračili, tretirali vrućom parom i etilen oksidom. Prema pokusima koji su provedeni u Sveučilišnoj bolnici u Grenobleu, standardne maske dobro podnose sterilizaciju na 95 °C, kao i zračenje (iako su znanstvenici američkog MIT-a nakon sterilizacije N95 maski gama zračenjem ustanovili da maske gube značajan postotak učinkovitosti filtriranja zbog čega više nisu pogodne za zaštitu od virusa SARS-CoV-2). Također, čini se da FFP2 maske ostaju bez ikakvih tragova virusa nakon tretmana etilen oksidom.

U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) ističu zadovoljstvo rezultatima postignutima u laboratorijskim uvjetima te očekuju odobrenje za nastavak ispitivanja u stvarnim uvjetima. Iako je istraživanje pokrenuto u prvim mjesecima pandemije kada je postojala velika mogućnost nestašice zaštitnih maski, znanstvenici uključeni u istraživanje ističu i važnost rješavanja ovog velikog okolišnog problema.

„Potrebna nam je jasna i snažna potvrda naše vlade i sunarodnjaka da recikliranje maski smatraju izuzetno važnim“, komentiralo je dvadesetak istraživača u svibnju ove godine u dnevniku Le Monde. Kako je dnevniku Le Parisien prije nekoliko dana potvrđeno iz ureda francuskog premijera, provedba ovog rješenja se „ne odgađa na neodređeno vrijeme“. No, potrebna su i dodatna ispitivanja, kao i potvrda pravnih stručnjaka, a preostaje još i pitanje hoće li reciklirane maske ponovno koristiti osobe koje su ih već ranije upotrijebile ili se mogu slobodno distribuirati?

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Ne bacajte maske na cestu! Koristite ih u cestogradnji!

S obzirom da se u svijetu svakog dana baci oko 6,8 milijardi jednokratnih zaštitnih maski, dobra je vijest da su australski istraživači razvili novi materijal pomoću kojeg se ovaj opasan otpad može integrirati s recikliranim betonom i koristiti za jeftiniju izgradnju trajnijih i izdržljivijih cesta.

Maske i rukavice pronađene u sedam glavnih europskih rijeka

Zaštitne maske i rukavice su tijekom lipnja ove godine pronađene u sedam glavnih europskih rijeka, priopćila je u nedjelju glasnogovornica francuske Zaklade Tara Océan, Romy Hentinger, koja je upozorila na opasnost ovog potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER