Ne bacajte maske na cestu! Koristite ih u cestogradnji!

Iskorištene zaštitne maske mogle bi poslužiti za izgradnju cesta

S obzirom da se u svijetu svakog dana baci oko 6,8 milijardi jednokratnih zaštitnih maski, dobra je vijest da su australski istraživači razvili novi materijal pomoću kojeg se ovaj opasan otpad može integrirati s recikliranim betonom i koristiti za jeftiniju izgradnju trajnijih i izdržljivijih cesta.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Science of The Total Environment otkrilo je da se odbačene jednokratne maske za lice mogu koristiti za izradu jačih i jeftinijih cesta. Studiju su proveli istraživači s australskog Sveučilišta RMIT u Melbourneu s ciljem pronalaženja načina ponovne i sigurne upotrebe iskorištenih maski za lice. Od početka pandemije COVID-19 svjedočimo problemima sve većih količina ovog „novog“ i potencijalno zaraznog otpada te njegovog zbrinjavanja u svijetu koji je već zatrpan plastikom za jednokratnu upotrebu.

Prema autorima studije, u svijetu se svakog dana baci približno 6,8 milijardi maski, a složit ćete se da takvu količinu otpada ipak treba korisno zbrinuti. Stoga je dobra vijest da su australski istraživači razvili novi materijal pomoću kojeg se usitnjene jednokratne maske mogu integrirati s recikliranim betonom.

Ceste su se i prije gradile od recikliranih materijala, a takvi su primjeri već zabilježeni, primjerice, u Los Angelesu čija gradska uprava radi na inovativnom rješenju problema zbrinjavanja plastičnog otpada njegovim korištenjem za izgradnju prometnica. Jedna tvrtka u Gani već koristi plastične vrećice za izgradnju cesta, a lokalna uprava otočne savezne australske države Tasmanije također je pronašla pametan način recikliranja jednokratne plastike i drugih vrsta otpada koristeći ih za izgradnju cesta. Osim toga, drugi tim sa Sveučilišta RMIT već ranije je pronašao način miješanja opušaka s asfaltom.

Glavni autor studije Jie Li objasnio je da rezultati eksperimenata njegovog istraživačkog tima pokazuju kako korištenje recikliranog betonskog agregata s usitnjenim jednokratnim maskama zapravo može dovesti do izgradnje znatno jačih i kvalitetnijih cesta. Li tvrdi kako se iskorištene zaštitne maske mogu koristiti za najviše dva sloja ceste.

Prema procjenama istraživačkog tima, za asfaltiranje ceste s dvije kolničke trake bilo bi potrebno oko 3 milijuna maski po kilometru, što odgovara količini od 93 tone maski. Takav način ponovne upotrebe ove vrste otpada bi uz pretrpana odlagališta uistinu mogao olakšati njegovo zbrinjavanje.

  • Novi materijal kombinira reciklirani betonski agregat (lijevo) i male trake usitnjenih jednokratnih maski za lice (desno) / Foto: RMIT University

Miješanje maski s recikliranim betonskim agregatom tako bi moglo poboljšati trajnost, izdržljivost i fleksibilnost cesta, a s obzirom da su maske izrađene od plastike, kao teško razgradljivog materijala, ceste bi s njima dulje trajale. Što se tiče troškova izgradnje i održavanja cesta, oni bi zbog upotrebe recikliranih maski također mogli biti jeftiniji, a Li k tome još tvrdi da bi tona recikliranog betonskog agregata koštala oko 26 dolara. No, upozorava kako postoji mogućnost visokih troškova dezinfekcije i prijevoza maski s odlagališta, ali unatoč tome smatra kako ova mogućnost njihovog korisnog zbrinjavanja to ipak opravdana.

„Korištenje zaštitnih maski s recikliranim betonskim agregatom kao alternativnim materijalom ne samo da može smanjiti količine otpada nastalog uslijed pandemije, već će utjecati i na smanjenje troškova izgradnje cesta za oko 30 %“, objasnio je Li.

Napominjemo da ova mogućnost ne opravdava neodgovorno bacanje iskorištenih maski na cestu. Budite odgovorni prema sebi i drugima, a naročito prema okolišu te ih odložite u odgovarajući spremnik za otpad.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoće li se jednokratne maske uskoro moći ponovno koristiti?

Četrdesetak francuskih laboratorija udružilo je snage kako bi otkrili siguran način sterilizacije iskorištenih kirurških i FFP2 maski koje bi se nakon toga mogle ponovo upotrijebiti. Prema francuskom dnevniku Le Parisien, prvi rezultati su obećavajući.

Drvni otpad jača reciklirani beton

Istraživanje Instituta za industrijske znanosti Sveučilišta u Tokiju pokazalo je da se reciklirani beton može ojačati dodatkom drvnog otpada. Ova pionirska tehnika obećava ekološki prihvatljiv način poboljšanja betonskih konstrukcija uz istodobno smanjenje troškova izgradnje i emisija ugljikovog dioksida.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER