Ne bacajte opuške cigareta! Koristite ih za asfaltiranje cesta!

Pušenje je štetno za zdravlje, ali može biti korisno u cestogradnji!

Australski inženjeri pozivaju vlade i građevinsku industriju da započnu gradnju cesta s opušcima cigareta kako bi spriječili izlijevanje otrovnih kemikalija u rijeke i oceane.

Australski inženjeri pozivaju vlade i građevinsku industriju da započnu gradnju cesta s opušcima cigareta kako bi spriječili izlijevanje otrovnih kemikalija u rijeke i oceane.

Trilijuni opušaka od cigareta nastaju svake godine širom svijeta te se većinom odbacuju u okoliš pri čemu su potrebne godine za njihovu razgradnju, dok se istovremeno njihovi otrovni spojevi oslobađaju u okoliš.

Tim sa Sveučilišta RMIT, koji predvodi Abbas Mohajerani, izjavio je kako je pronašao način miješanja opušaka cigareta s asfaltom. Tako nastali novi materijal može se koristiti pri asfaltiranju cesta i na taj način spriječiti oslobađanje otrovnih spojeva u okoliš.

Testiranje je pokazalo kako bi se takva smjesa mogla nositi s velikim prometom, a značajno bi se smanjila i toplinska emisija, što bi pak izravno djelovalo na smanjenje ukupnog povećanja temperatura u velikim gradovima.

Svake godine nastaje oko 1,2 milijuna tona otpada od cigareta te se s obzirom na svjetski porast stanovništva očekuje njegovo povećanje za više od 50% do 2025. godine.

„Filteri za cigarete osmišljeni su kako bi „zarobili“ stotine toksičnih kemikalija, a jedini način da se ove kemikalije kontroliraju jest njihovo korištenje za proizvodnju laganih agregata ili ugradnja u opeku", rekao je Mohajerani, koji je prošle godine dobio nagradu za istraživanje recikliranja opušaka ugradnjom u opeku.

U Melbourneu se svake godine odlaže oko 9 milijuna komadića cigareta, a lokalno vijeće se potiče da određenu količinu isporučuje u inozemstvo za proizvodnju namještaja, izvijestio je ABC.

Mohajerani kaže kako je njegova studija, inače objavljena u časopisu Construction and Building Materials, uključivala upotrebu bitumena i parafinskog voska s ciljem sprječavanja oslobađanja otrovnih kemikalija iz opušaka. Pritom je rekao kako bi upotreba opušaka u velikim količinama pri asfaltiranju cesta drastično smanjila količinu opasnog otpada.

VEZANE VIJESTI

Tasmanija gradi cestu od jednokratne plastike, stakla i tonera

Lokalna uprava otočne savezne australske države Tasmanije pronašla je pametan način recikliranja jednokratne plastike i drugih vrsta otpada putem izgradnje nove ceste, čime nastoji utjecati na smanjenje svog ekološkog otiska, kao i na postupak preusmjeravanja otpada s odlagališta.

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER