Ceste Los Angelesa uskoro presvučene recikliranom plastikom

Ovaj način zbrinjavanja plastičnog otpada istovremeno može ublažiti problem zbrinjavanja otpada i smanjiti troškove cestogradnje

Gradska uprava Los Angelesa u suradnji s tvrtkom Technisoil radi na inovativnom rješenju problema zbrinjavanja plastičnog otpada i to njegovim korištenjem za izgradnju prometnica. Ceste „Grada anđela“ uskoro bi umjesto asfaltom mogle biti presvučene recikliranim plastičnim otpadom čime bi se plastika konačno mogla potvrditi kao vrijedan resurs.

Poznato je da se još uvijek recikliraju vrlo male količine plastičnog otpada koji je postao prevelika prijetnja okolišu te najčešće završava u svjetskim morima i oceanima te ugrožava njihove ekosustave, a posljedično i ljudsko zdravlje. Kako bi se barem djelomično riješio problem zbrinjavanja plastičnog otpada, a istovremeno smanjili troškovi održavanja gradskih prometnica, u Los Angelesu su odlučili utjecati na rješavanje oba ključna problema te u suradnji s tvrtkom Technisoil, specijaliziranom za „inovativne urbane krajolike“, pronaći rješenje održivog upravljanja i izgradnje cesta korištenjem reciklirane plastike.

Ova inovativna metoda će se na početku testirati na uglu ulica West First Street i North Grand Avenue. Plastični otpad će se najprije fragmentirati u pelete koji će se potom otopiti u bitumen, inače vezivno sredstvo na bazi nafte u asfaltu. Tako će se „plastično ulje“ pomiješati s ostalim materijalima za popločavanje kako bi se stvorila vrsta asfalta natopljenog plastikom.

  • „Plastična cesta“ će se za početak testirati na uglu ulica West First Street i North Grand Avenue / Foto: Wikimedia Commons

Prednosti „plastičnih cesta“ su znatne. Ponajprije, one predstavljaju jeftiniju alternativu u usporedbi s tradicionalnim asfaltom, od kojeg je plastika značajno ekološki prihvatljivija. Osim što se korištenjem plastičnog otpada smanjuje količina nafte u asfaltu, cijeli proces izgradnje ovih cesta je održiviji i zahtijeva znatno manje vremena, što ih i financijski čini daleko boljim izborom. Nadalje, ove ceste imaju i znatno manji ugljični otisak jer se korištenjem reciklirane plastike stvara manje emisija. Plastične ceste su izdržljive, imaju veću toplinsku otpornost i dulji vijek trajanja, čak su sedam puta jače od običnog asfalta, a k tome još omogućuju manju buku i lakše su te se u njih mogu ugraditi razne instalacije i cijevi. U konačnici, i njihovo je održavanje znatno jeftinije.

Ekolozi su, međutim, zabrinuti zbog mogućnosti otpuštanja toksičnih tvari iz plastike u vodene tokove. No, Grad Los Angeles i tvrtka Technisoil tvrde da su obavili testove koji dokazuju upravo suprotno.

S obzirom na nemogućnost izvoza plastičnog otpada u Kinu u kojoj su završavale i velike količine plastike iz Los Angelesa, vrijeme za ovo inovativno rješenje nije moglo biti bolje. Umjesto da se plastični otpad gomila na odlagalištima južne Kalifornije, ovaj način njegovog zbrinjavanja istovremeno može ublažiti problem gospodarenja otpadom i smanjiti troškove cestogradnje.

Ako se ovo rješenje pokaže uspješnim, može postati model koji mogu primijeniti i ostali gradovi u Sjedinjenim Državama. Time će se na nacionalnoj razini ublažiti kriza plastičnog otpada te istovremeno poboljšati ogromna mreža cesta koje tek treba popraviti ili obnoviti.

„Ovo je uzbudljiva i održiva tehnologija“, rekao je Keith Mozee, pomoćnik direktora gradskog odjela za cestogradnju. „Vjerujemo da bi se zahvaljujući našem rješenju mogao ostvariti veliki napredak, naravno ako bi se implementiralo u cijeloj zemlji.“

S.F. / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Solarne ceste kao ceste budućnosti

VEZANE VIJESTI

„Biorazgradive“ vrećice u tlu i moru traju barem tri godine

Prednosti biorazgradivih vrećica, koje su preplavile i naše trgovine, trebale bi biti u njihovoj brzoj razgradnji i kratkom zadržavanju u okolišu. Međutim, nova studija istraživača sa Sveučilišta u Plymouthu otkriva da to baš i nije tako. „Biorazgradive“ vrećice se unatoč našim očekivanjima i tvrdnjama proizvođača i nakon „razgradnje“ ipak još neko vrijeme mogu koristiti za kupovinu!

Mjerenje je prvi korak u gospodarenju plastičnim otpadom

U državama diljem svijeta svake se godine stvaraju milijuni tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje otpada predstavlja velik problem i najbogatijim zemljama svijeta, a u nerazvijenim zemljama koje ne raspolažu dostatnim kapacitetima i tehnologijom gospodarenja otpadom taj je problem još izraženiji. Posebno ako u njima završava otpad iz bogatih svjetskih zemalja.

Römerquelle dostupna isključivo u 100% recikliranim bocama

Na novoj etiketi umjesto brenda Römerquelle istaknut je slogan „ZELENA S RAZLOGOM” koji utjelovljuje predanost održivom razvoju i omogućava potrošačima da donesu izbore kojima doprinose zaštiti okoliša i budu dio pozitivne promjene, navodi se u priopćenju tvrtke Coca Cola HBC Hrvatska.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER