Onečišćenje plastikom: Kalifornija otvara istragu o ulozi petrokemijske industrije

Prema OECD-u, plastični proizvodi su izvor 3,5 % emisija stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zatopljenju

Ovo je prva velika istraga ove vrste u Sjedinjenim Državama. „Više od pola stoljeća industrija plastike vodila je agresivnu kampanju kojom je obmanjivala javnost“, optužuje glavni državni odvjetnik Kalifornije Rob Bonta.

Riječ je o inicijativi bez presedana u Sjedinjenim Državama: u Kaliforniji je krajem travnja najavljeno pokretanje opsežne istrage s ciljem utvrđivanja odgovornosti petrokemijske industrije u onečišćenju plastikom, koje ugrožava zdravlje ljudi i biološku raznolikost u cijelom svijetu.

„Više od pola stoljeća industrija plastike provodi agresivnu kampanju kojom obmanjuje javnost, podržavajući mit da bi recikliranje moglo riješiti plastičnu krizu. Istina je sljedeća: velika većina plastike ne može se reciklirati, a stopa recikliranja u Sjedinjenim Državama nikada nije premašila devet posto“, kazao je Rob Bonta, glavni državni odvjetnik Kalifornije. „Ostatak se odlaže na odlagalištima, spaljuje ili završava u okolišu. Svakog tjedna konzumiramo količinu plastike koja je ekvivalentna kreditnoj kartici i to putem vode koju pijemo, hrane koju jedemo i zraka koji udišemo“, dodao je Bonta.

Oko 460 milijuna tona plastike proizvedeno diljem svijeta u 2019.

Istragom se namjeravaju detaljno istražiti „radnje petrokemijske industrije koje bi mogle biti u suprotnosti sa zakonom“, objašnjavaju u uredu glavnog državnog odvjetnika u priopćenju za javnost. Kao prvi korak u ovoj istrazi, kalifornijske su vlasti od američkog naftnog giganta ExxonMobila – „glavnog izvora plastičnog onečišćenja“, zatražile „informacije koje se odnose na njegovu ulogu“ u ovom problemu.

Naravno, u ExxonMobilu odbacuju sve optužbe koje je iznio ured glavnog državnog odvjetnika te u priopćenju navode kako „dijele zabrinutost društva i surađuju s vladama saveznih država, uključujući državu Kaliforniju, zajednicama i drugim industrijama kako bi podržali projekte kojima unapređuju gospodarenje otpadom i recikliranje“.

Međutim, Rob Bonta tvrdi da u Kaliforniji i diljem svijeta „svjedočimo katastrofalnim posljedicama poslovanja industrije fosilnih goriva“ te dodaje kako „onečišćenje plastikom prodire u naše vodne tokove i truje naš okoliš“.

Oko 460 milijuna tona plastike proizvedeno je u 2019. u cijelom svijetu, stvarajući 353 milijuna tona otpada, od čega se prema OECD-u trenutno reciklira manje od 10 %. Ovaj otpad se razgrađuje u mikro- i nanoplastiku koje se pronalaze u svim oceanima svijeta, u morskom ledu, u želucima životinja pa čak i u zraku uzorkovanom na vrhovima planina. Prema OECD-u, plastični proizvodi također predstavljaju gotovo 3,5 % emisija stakleničkih plinova, pridonoseći tako globalnom zatopljenju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Još jedna potvrda zabluda o recikliranju jednokratne plastike

Nova istraga koju su zajedno proveli National Public Radio (NPR) i istraživački program PBS-a Frontline otkriva kako su čelnici naftnih kompanija desetljećima ulagali milijune američkih dolara kako bi javnost dovodili u zabludu o recikliranju plastike. I dok tako većina odgovornih građana vrijedno odvaja otpad u kućanstvima misleći da će se tako prikupljena plastika reciklirati, očito je da je sav taj trud godinama bio uzaludan.

Tjedno pojedemo jednu kreditnu karticu!

Nedavno provedeno istraživanje pokazuje veliku mogućnost da tjedno u svoj organizam unosimo prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici. Dalbergova analiza provedena na australskom Sveučilištu u Newcastleu navodi da svaka osoba tjedno unese oko 2.000 komadića plastike u svoje tijelo. Na mjesečnoj razini to doseže 21 gram, a godišnje naša konzumacija plastike iznosi čak 250 grama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER