Od ponedjeljka se u Zagrebu još nećete voziti tramvajem

Zagrebom će umjesto tramvaja i dalje prometovati ZET-ovi autobusi, propusnice vam više nisu potrebne, a prijevoz se ponovno naplaćuje. Javni prijevoz se normalizira i u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Temeljem odluke Vlade RH o ponovnom uvođenju javnih gradskih i prigradskih linija, zagrebački ZET od ponedjeljka 27. travnja u promet pušta 111 autobusnih linija koje će voziti prema prilagođenom redu vožnje. Zbog oštećenja nastalih u potresu 22. ožujka, autobusne linije koje prometuju trasama noćnih tramvajskih linija do daljnjeg će zaobilaziti Trg bana Josipa Jelačića.

Umjesto tramvaja u prometu će i dalje biti autobusne linije koje prometuju trasama noćnih tramvajskih linija (31 Črnomerec – Savski most, 32 Prečko – Borongaj, 33 Gračansko Dolje – Savišće i 34 Ljubljanica – Dubec). Kako javljaju iz ZET-a, „tramvajske linije će se postupno uspostavljati, ovisno o sigurnosnim procjenama i situaciji na trasama kojima prolaze“.

Prema preporukama epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, putnici u vozilima trebaju održavati fizičku udaljenost od najmanje jednog metra. Preporučuje se i nošenje zaštitnih maski te dezinficiranje ruku prije ulaska u autobus. ZET će kao i do sada s ciljem smanjenja mogućnosti širenja zaraze nastaviti s dezinficiranjem vozila tri puta dnevno te njihovim redovitim čišćenjem i prozračivanjem prije i nakon vožnje, kao i prilikom stajanja na stajalištima.

Prijevoz se ponovno naplaćuje

Prijevoz će se od ponedjeljka naplaćivati na svim autobusnim linijama, a vozne karte će se moći kupovati na uobičajenim prodajnim mjestima te kod vozača. Prodavaonice karata ZET-a također počinju s radom od ponedjeljka 27. travnja, i to prema radnom vremenu koje je vrijedilo prije privremene obustave gradskog prijevoza. Njihovo radno vrijeme navedeno je na sljedećoj poveznici.

Prodavaonica karata u Petrićevoj ulici bit će zatvorena do završetka sanacije krovišta zgrade, a do ponovne uspostave svih linija na prometnoj mreži, zatvorene su i prodavaonice karata u Zaprešiću i Velikoj Gorici.

Autobusne linije koje od ponedjeljka 27. travnja neće prometovati su: 104, 108, 111, 114, 140, 145, 150, 165, 169, 172, 174, 175, 176, 177, 182, 236, 268, 290, 302, 303, 304, 305, 307, 308, 309, 310, 311, 313, 315, 319, 321, 322, 323, 324, 325, 330 i 335.

Popis autobusnih linija koje će biti u prometu od ponedjeljka, kao i raspored vožnje, možete preuzeti ovdje. Novi vozni red ZET-a će se primjenjivati do daljnjeg te će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije i daljnjim naputcima nadležnih tijela. ZET poziva putnike na pridržavanje uputa epidemiologa kako bi zaštitili svoje zdravlje, a i zdravlje drugih.

Po nedjeljnom rasporedu i u ostatku Hrvatske

Od ponedjeljka 27. travnja normalizira se i prometovanje autobusnih linija riječkog Autotroleja, a ponovno se uspostavlja i javni prijevoz putnika na redovnim autobusnim linijama splitskog Prometa.

Gradski prijevoz tramvajima i autobusima se od ponedjeljka vraća i u Osijek, a raspored vožnje postupno će se normalizirati sukladno potražnji korisnika. U vozilima se vozne karte još neko vrijeme neće prodavati, dok prodaja karata za svibanj kreće od 27. travnja na prodajnim mjestima tvrtke Gradski prijevoz putnika i na svim prodajnim mjestima Tiska, na kojima se ujedno mogu kupiti jednokratne i dnevne te nadopuniti vrijednosne karte.

Svi putnici u javnom gradskom i prigradskom prometu obvezni su pridržavati se svih općih mjera za sprečavanje infekcije te posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na vožnju autobusima i, za sada, samo u osječkim tramvajima.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

ZET povećao broj polazaka na izvanrednim linijama

S ciljem smanjenja gužvi u autobusima i rizika širenja koronavirusa, ZET je od srijede povećao broj polazaka na izvanrednim linijama 34 Ljubljanica – Dubec, 116 Ljubljanica – Podsused most i 122 Črnomerec – Podsused – centar.

ZET sva vozila dezinficira tri puta dnevno

S obzirom na razvoj epidemiološke situacije vezane za koronavirus, a temeljem preporuke Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Zagrebački električni tramvaj od 13. ožujka svakodnevno vrši dezinfekciju svih svojih vozila, i to tri puta dnevno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER