Bečki prosvjed za klimu s Gretom Thunberg

U petak 31. svibnja s početkom u 11:55

Greta Thunberg je u Beču i prosvjeduje s Bečankama i Bečanima za zaštitu vrsta i klime! Organizatori prosvjeda pozivaju na bečki Trg heroja (Heldenplatz) što veći broj građana da iskoriste jedinstvenu priliku i dođu na prosvjed u petak 31. svibnja 2019. - bez obzira gdje žive u Austriji! Beč nam nije daleko, i mi se možemo pridružiti.

Prema izvještaju Međuvladine znanstveno-političke platforme o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES), 75 % kopnene i oko 66 % morske površine planeta Zemlje ozbiljno je narušeno ljudskim djelovanjem, a milijunima životinjskih i biljnih vrsta prijeti izumiranje. Nalazimo se usred šestog masovnog izumiranja vrsta, a priroda se širom svijeta smanjuje i nestaje brzinom bez presedana u ljudskoj povijesti. Glavni uzrok ove tragedije je ljudsko djelovanje, koje sada narušava temelje svjetskog gospodarstva, ostavlja nas bez sredstava za život, dovodi u pitanje sigurnost hrane te drastično pogoršava zdravlje i kvalitetu života ljudi širom svijeta.

U petak 31. svibnja Fridays For Future Austria s Gretom Thunberg organizira veliki bečki prosvjed za klimu kako bi svjetske političare upozorio na nužnost hitnog poduzimanja mjera protiv masovnog izumiranja vrsta i klimatske krize. Uz Gretu Thunberg na prosvjedu će govoriti i predstavnici lokalnih austrijskih organizacija Fridays For Future.

Više od 26.000 znanstvenica i znanstvenika odazvalo se zahtjevima mladih i pridružilo inicijativi Scientists 4 Future čiji će predstavnici zajedno s članovima inicijative Artists 4 Future prvi put zajedno prosvjedovati u Beču 31. svibnja i izraziti svoju solidarnost s mladima kako bi još jasnije istaknuli hitnost situacije.

Prosvjed započinje u 11:55 na bečkom Trgu heroja (Heldenplatz), a povorka će u 12:30 sati krenuti bečkim Ringom u pravcu Schwarzenbergplatza na kojem u 14:00 sati počinje glazbeni program.  

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući klimatskim promjenama Beograd dobio prve palme

Beogradska komunalna tvrtka JKP „Zelenilo-Beograd“ je u srijedu 23. rujna ispred paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Кalemegdanu posadila šest palmi. To su prve palme posađene na javnoj zelenoj površini srpskog glavnog grada, a upravo ta činjenica izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama.

Tisuće mladih na bečkom prosvjedu za klimu

Danas je u Beču održan veliki prosvjed mladih za klimu na kojem su pored mlade klimatske aktivistkinje Grete Thunberg - pokretačice globalnog pokreta učenika School Strike 4 Climate, govorili i predstavnici lokalnih austrijskih organizacija Fridays For Future te inicijativa Scientists 4 Future i Artists 4 Future. Na prosvjedu je prema procjeni organizatora sudjelovalo 35.000 prosvjednika.

15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER