Kazalište i mladi: Mogu li učenici spasiti Zemlju?

Tribina u organizaciji portala Srednja.hr

U organizaciji portala Srednja.hr danas se u Zagrebačkom kazalištu mladih održava tribina „Kazalište i mladi: Mogu li učenici spasiti Zemlju?“.

Učenica Greta Thunberg je borbu protiv klimatskih promjena započela štrajkajući petkom ispred švedskog parlamenta, a svojim govorom na 24. konferenciji stranaka Konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) – COP24 u poljskim Katowicama u prosincu prošle godine posramila je svjetske vođe i nadahnula cijeli međunarodni pokret mladih Fridays for future.

Već 17. i 18. siječnja 2019. u Švedskoj, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj i Italiji za klimu je prosvjedovalo više od 60.000 mladih, a u međuvremenu su organizirani brojni veći prosvjedi u većini europskih zemalja. Prošlog petka, dana 15. ožujka, na prosvjedu Global Climate Strike For Future sudjelovalo je preko 1,5 milijuna mladih u 2.083 gradova i 125 zemalja na svim kontinentima, a priključili su mu se i hrvatski srednjoškolci u nekoliko gradova.

Foto: Twitter / GretaThunberg

Iako znanstvenici već desetljećima upozoravaju na poguban utjecaj ljudskih aktivnosti na klimu, a svjetske vođe međunarodnim sporazumima obećavaju riješiti ovaj gorući globalni problem s ciljem ublažavanja posljedica globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, čini se kako je tek ovaj pokret mladih natjerao cijeli svijet na ozbiljno razmišljanje o klimatskim promjenama.

Hoće li se napori znanstvenika i aktivista konačno početi ozbiljno shvaćati sada kada učenici diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, bojkotiraju nastavu petkom i zahtijevaju promjenu odnosa prema prirodi? Je li došlo vrijeme velikih društvenih promjena i mogu li učenici utjecati na svjetske političare koji donose odluke? Mogu li učenici potaknuti promjene? To su neka od pitanja koja će se postaviti na tribini i na kojoj će se razgovarati s hrvatskim učenicima koji prosvjeduju za klimu i znanstvenicima koji se bave ovom tematikom. Namjera je pokrenuti raspravu s mladima o temama koje se njih tiču, a svatko je dobrodošao postaviti pitanje ili izreći svoj stav o klimatskim promjenama.

Tribina „Kazalište i mladi: Mogu li učenici spasiti Zemlju?“ održat će se 18. ožujka u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih s početkom u 18 sati.

Panelisti/ce:

  • Doc.dr.sc. Jelena Puđak, sociologinja i znanstvena suradnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Kao vanjska suradnica predaje na Hrvatskim studijima. U svom znanstvenom radu bavi se održivim razvojem, društvenim poduzetništvom i sociologijom klimatskih promjena.
  • Dr.sc. Ivan Güttler, klimatolog je u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Kao vanjski suradnik predaje na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Europskog meteorološkog društva.
  • Laura Skala - maturantica Privatna klasična gimnazija
  • Ana Žerjav - maturantica II. Gimnazija
  • Leonarda Šmigmator - učenica trećeg razreda V. Gimnazije


Portal Srednja.hr u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih najavljuje mjesečno održavanje tribina u serijalu „Kazalište i mladi“ u kojem će se raspravljati o temama usko povezanim s mladima, o kojima još nitko nije pričao na ovakav način. U razgovoru i razmjeni mišljenja nastojat će se doći do konstruktivnih rješenja, a organizatori će se pobrinuti da sudionici tribina budu dobro uključeni u teme o kojima će se razgovarati te da rasprava nikada ne bude dosadna.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

Učenici danas štrajkaju za klimu. Podržimo ih!

Učenici danas štrajkaju za klimu u 1.769 gradova i 112 zemalja svijeta. „Svatko je dobrodošao. Svatko je potreban. Promijenimo povijest i ne zaustavljajmo se dok god je to potrebno“, poručila je Greta Thunberg uoči današnjeg štrajka za klimu, kojem se pridružuju i hrvatski učenici u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru.

Mladi ponovno prosvjeduju za klimu

Učenici iz nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se dana 15. ožujka prosvjedu Global Climate Strike For Future na kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijuna mladih širom svijeta. Prosvjedi su se toga dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, a tjedan dana kasnije i u Rijeci. Zagrebački učenici ponovno pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u novom prosvjedu za klimu koji će se održati u petak 29. ožujka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER