Učenici danas štrajkaju za klimu. Podržimo ih!

Danas se širom svijeta održava globalni štrajk učenika za klimu

Učenici danas štrajkaju za klimu u 1.769 gradova i 112 zemalja svijeta. „Svatko je dobrodošao. Svatko je potreban. Promijenimo povijest i ne zaustavljajmo se dok god je to potrebno“, poručila je Greta Thunberg uoči današnjeg štrajka za klimu, kojem se pridružuju i hrvatski učenici u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru.

Šest hrvatskih gradova uključuje se u globalni prosvjed srednjoškolaca za klimu Global Climate Strike For Future koji će se danas održati u 1.769 gradova i 112 zemalja svijeta.

Greta Thunberg, 16-godišnja švedska aktivistkinja za zaštitu okoliša, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir zbog svoje borbe protiv klimatskih promjena kojom je nadahnula cijeli međunarodni pokret mladih School Strike 4 Climate. Samo 17. i 18. siječnja 2019. u Švedskoj, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj i Italiji za klimu je prosvjedovalo više od 60.000 mladih, a 15. ožujka, zajedno s mladima iz brojnih zemalja na svim kontinentima, na globalnom će prosvjedu sudjelovati i hrvatski učenici.

Današnjim odraslima, posebice političarima, nije stalo do budućnosti mladih i kradu je pred njihovim očima. Oni uništavaju planet tako što žive od njega. Stoga se s pravom pitaju koja je svrha učenja činjenica kada najvažnije činjenice našem društvu očito ništa ne znače te čemu obrazovanje kada naše vlade ne slušaju obrazovane? Ima li smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti? Navodi se tako na stranicama globalnog prosvjeda za klimu.

„Svatko je dobrodošao. Svatko je potreban. Promijenimo povijest i ne zaustavljajmo se dok god je to potrebno“, poručila je Greta Thunberg na Twitteru uoči današnjeg štrajka za klimu, kojem će se pridružuju i hrvatski učenici u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru.

Učenici zagrebačkih škola okupit će se u borbi za klimu s ostatkom svijeta u 12:30 sati na prosvjedu koji će krenuti s Europskog trga i uputiti se prema Markovom trgu. Facebook event zagrebačkog prosvjeda možete pratiti ovdje.

Splitski prosvjed za klimu kreće u 13 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sve najnovije informacije o njemu možete pratiti na Facebook eventu na ovoj poveznici.

Prosvjed u Puli počinje već u 10 sati ispred igrališta Gimnazije Pula, odakle će se učenici i ostali zainteresirani, uputiti prema Portarati, Forumu, Areni pa do zgrade Istarske županije, gdje namjeravaju predati županu pismo odraslima odnosno „Poruku odraslima (koji odlučuju o našoj sudbini)“.

Mladi Varaždinci će se okupiti na Kapucinskom trgu u 12:30 sati i krenuti kroz grad do varaždinskog Korza. Prosvjed za klimu u Varaždinu možete pratiti na ovom Facebook eventu.

Prosvjed u Belom Manastiru kreće u 12:15 s tamošnjeg Trga slobode, odnosno 6. i 7. školski sat. Najnovije informacije o prosvjedu u Belom Manastiru možete pratiti putem Facebook eventa na ovoj poveznici.

Globalnom prosvjedu pridružuju se i učenici Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci koji se okupljaju u 13:15 na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima. „Jedan školski sat učenici trećih i četvrtih razreda naše škole odlučili su prosvjedovati i tako potaknuti sve nas na promišljanje o tome što radimo našem planetu. Nakon toga će u školi uz pomoć Zelene energetske zadruge (ZEZ) biti organiziran i edukativni program na temu ekologije, kazala je za Srednja.hr ravnateljica škole, Gordana Juran-Ratković.

Podsjetimo, prosvjed mladih za klimu podržava i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, kao i brojni hrvatski stručnjaci, intelektualci i znanstvenici. Slažu li se nastavnici i ravnatelji škola s odlaskom učenika na prosvjed ili ne, roditeljska ispričnica trebala bi biti dovoljna, a roditelji bi svakako trebali podržati svoju djecu da budu na prosvjedu.

Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 % kako bi se zaustavio daljnji rast temperature, a učenici kreću u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta, piše na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia koju je pokrenula Laura Skala. Podržimo ih!

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

Mladi ponovno prosvjeduju za klimu

Učenici iz nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se dana 15. ožujka prosvjedu Global Climate Strike For Future na kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijuna mladih širom svijeta. Prosvjedi su se toga dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, a tjedan dana kasnije i u Rijeci. Zagrebački učenici ponovno pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u novom prosvjedu za klimu koji će se održati u petak 29. ožujka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER