Mladi ponovno prosvjeduju za klimu

U petak se u Zagrebu održava novi prosvjed učenika za klimu

Učenici iz nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se dana 15. ožujka prosvjedu Global Climate Strike For Future na kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijuna mladih širom svijeta. Prosvjedi su se toga dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, a tjedan dana kasnije i u Rijeci. Zagrebački učenici ponovno pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u novom prosvjedu za klimu koji će se održati sutra, u petak 29. ožujka.

Kako se navodi na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia, posljedice klimatskih promjena osjećaju se svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Mladi više ne pristaju na male promjene koje nisu dovoljne za ublažavanje globalne klimatske krize. „Možete nas ignorirati, možete se praviti da problema nema, ali mi nećemo prestati dok ne vidimo promjenu. Vašim (ne) djelovanjem pokazujete da vam nije stalo do naše budućnosti. Doveli ste nas do toga da vas moramo moliti da poduzmete potrebne mjere kako bismo mi imali osigurane osnovne uvjete za život.“- stoji u objavi na Facebooku.

Stoga pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u borbi protiv klimatskih promjena na novom prosvjedu koji će se održati u petak 29. ožujka s početkom u 12:30 sati.

Prosvjedna povorka mladih ponovno kreće s Europskog trga i nastavlja preko Trga bana Josipa Jelačića te Ilicom i Mesničkom ulicom do Markovog trga. Žviždaljke i transparenti obvezna su oprema, a svi koji sutra nisu u mogućnosti sudjelovati na prosvjedu, pozivaju se da obuku zelene majice, slikaju se i na društvenim mrežama učitaju fotografije uz korištenje ključnih riječi #FridaysForFuture.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovce stare bovške pasmine završile sa sezonskim radom na Dunavskom otoku

Od svibnja do listopada ove godine zelene površine na popularnom Dunavskom otoku ponovno je umjesto kosilica održavalo stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf). Ovčice su bile jako vrijedne te su ove sezone „pokosile“ površinu veličine 20 nogometnih igrališta!

Mladi za klimu – globalni štrajk 24. svibnja

Učenice i učenici iz Hrvatske priključuju se drugom globalnom štrajku mladih za klimu i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže. Prosvjed Mladi za klimu se održava u petak 24. svibnja i kreće sa zagrebačkog Europskog trga u 14:30 sati.

15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER