Prosvjedi za klimu održavaju se u Rijeci i Šibeniku

U petak se ponovno prosvjeduje za klimu

Učenici nekoliko hrvatskih gradova su se po prvi put pridružili sve masovnijem svjetskom pokretu mladih School Strike 4 Climate dana 15. ožujka. Prosvjedi su se tog dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, tjedan dana kasnije svoj prvi prosvjed organizirali su riječki učenici, a nakon prošlotjednog novog zagrebačkog prosvjeda, ovog se petka organiziraju dva prosvjeda – u Rijeci i Šibeniku.

Riječanke i Riječani priređuju „performans vrećicama“

Riječki prosvjed za klimu pod nazivom „Mi za klimu-klima za nas, Rijeka!“ i ovog petka kreće s Jadranskog trga u 11:45 sati. Osim što će prosvjedovati, tražiti ispunjenje zahtjeva, pokrenuti ili podržati neke lokalne akcije, studenti i učenici pozivaju i na „performans vrećicama“ koji će se održati točno u podne. Riječ je o inicijativi koja poziva sve građane da na prosvjed ponesu vrećice koje imaju kod kuće. Nakon što će gestom stavljanja vrećica na glavu poručiti kako se guše u plastici, smeću i onečišćenom zraku, te će iste vrećice predati riječkoj umjetnici Tanji Blašković, osnivačici brenda „Imagine plastica“, koja će ih dalje reciklirati i prerađivati na svojim radionicama. Prosvjed je stoga idealna prilika da se riješite suvišnih jednokratnih plastičnih vrećica koje bi bilo poželjno zamijeniti platnenim!

Prvi prosvjed u Šibeniku

Ovog petka po prvi put za klimu prosvjeduju i mlade Šibenčanke i Šibenčani. Prosvjed u Šibeniku kreće u 12:30 sati okupljanjem u parku kod Gospe van Grada te nastavlja rivom do Trga Pavla Šubića (ispred bivšeg Lira). Cilj prosvjednika je ojačati svijest građana cijele Republike Hrvatske, pa tako i grada Šibenika, o sve većim i ozbiljnijim klimatskim problemima s kojima se svakodnevno susrećemo te potaknuti Vladu RH na reforme koje su potrebne da se svima nama omogući bolja i čišća budućnost.

Mladi se u petak okupljaju u borbi za sebe, svoju budućnost i budućnost cijelog svijeta. Podržite ih!

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

Mladi ponovno prosvjeduju za klimu

Učenici iz nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se dana 15. ožujka prosvjedu Global Climate Strike For Future na kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijuna mladih širom svijeta. Prosvjedi su se toga dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, a tjedan dana kasnije i u Rijeci. Zagrebački učenici ponovno pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u novom prosvjedu za klimu koji će se održati u petak 29. ožujka.

Mladi za klimu – globalni štrajk 24. svibnja

Učenice i učenici iz Hrvatske priključuju se drugom globalnom štrajku mladih za klimu i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže. Prosvjed Mladi za klimu se održava u petak 24. svibnja i kreće sa zagrebačkog Europskog trga u 14:30 sati.

15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER