Mladi za klimu – globalni štrajk 24. svibnja

U petak se širom svijeta ponovno održava globalni štrajk za klimu

Učenice i učenici iz Hrvatske priključuju se drugom globalnom štrajku mladih za klimu i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže. Prosvjed Mladi za klimu se održava u petak 24. svibnja i kreće sa zagrebačkog Europskog trga u 14:30 sati.

Globalnom štrajku mladih za klimu dana 15. ožujka ove godine pridružilo se najmanje 1,6 milijuna prosvjednika na svih 7 kontinenata, u više od 125 zemalja i 2.000 gradova i mjesta.

 

Danas diljem Europe počinju izbori za Europski parlament i završavaju u nedjelju 26. svibnja kada će svoje predstavnice i predstavnike birati i hrvatske građanke i građani. Drugi globalni štrajk za klimu održava se sutra, u petak 24. svibnja, a milijuni mladih diljem svijeta već mjesecima izlaze na ulice svakog petka za klimu i budućnost našeg planeta. Sutra im se ponovno pridružuju i naše učenice i učenici, a vas pozivaju da im se pridružite!

Sutrašnji prosvjed je ujedno posljednja prilika da se na europskim izborima glavni naglasak stavi na klimu i budućnost našeg planeta, odnosno odbacivanje politika koje uništavaju klimu, a time i opstanak svih nas.

„Ima li uistinu potrebe za novim opisom događaja?“, pitaju se mladi. „Svi znamo kakve je sitaucija s klimom i svi znamo zašto prosvjedujemo. Naravno da smo dosadni s ovim prosvjedima, ali barem se borimo za nešto. Barem se trudimo pa čak i kada su nekima mature za manje od mjesec dana, a ostalima kraj školske godine.“

„I mi se ponekad začudimo da moramo prosvjedovati kako bismo spasili planet. Smiješno je što će sve neki ignorirati kako bi zaštitili vlastite interese. Niš, izgleda da moramo opet. Dva dana nakon norijade vidimo se na Europskom trgu u 14:30. Da, da... malo nezgodno vrijeme za neke, ali što ćemo kad nemamo izbora?“, stoji u objavi School Strike 4 Climate Croatia.

Više informacija na stranici događanja Mladi za klimu.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mladi ponovno prosvjeduju za klimu

Učenici iz nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se dana 15. ožujka prosvjedu Global Climate Strike For Future na kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijuna mladih širom svijeta. Prosvjedi su se toga dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, a tjedan dana kasnije i u Rijeci. Zagrebački učenici ponovno pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u novom prosvjedu za klimu koji će se održati u petak 29. ožujka.

15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER