15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Pokret pod nazivom Global Climate Strike For Future će u petak 15. ožujka ujediniti mlade u 75 zemalja na svim kontinentima, a među njima je i Hrvatska

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

Zagreb se ipak uključuje u globalni prosvjed srednjoškolaca za klimu Global Climate Strike For Future koji će se ovog petka održati u više od 800 gradova diljem svijeta. Samo 17. i 18. siječnja 2019. u Švedskoj, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj i Italiji za klimu je prosvjedovalo više od 60.000 mladih, a 15. ožujka, zajedno s mladima iz brojnih zemalja na svim kontinentima, na globalnom će prosvjedu sudjelovati i hrvatski srednjoškolci.

School Strike 4 Climate je globalni pokret učenika koji je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg koja je na 24. konferenciji stranaka Konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) – COP24 u poljskim Katowicama svojim govorom posramila svjetske vođe. Kako se navodi na stranicama globalnog prosvjeda za klimu, današnjim odraslima nije stalo do budućnosti mladih i kradu je pred njihovim očima. Oni uništavaju planet tako što žive od njega. Stoga se s pravom pitaju koja je svrha učenja činjenica kada najvažnije činjenice našem društvu očito ništa ne znače te čemu obrazovanje kada naše vlade ne slušaju obrazovane? Ima li smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti?

Učenici zagrebačkih škola okupit će se u borbi za klimu s ostatkom svijeta u petak 15. ožujka u 12:30 sati na prosvjedu koji će krenuti s Europskog trga i završiti na Markovom trgu. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 % kako bi se zaustavio daljnji rast temperature, a zagrebački učenici kreću u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta, piše na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia koju je pokrenula Laura Skala.

„Svašta sam naučila o hrvatskoj književnosti i računanju, ali ništa o klimatskim promjenama“

„Maturantica sam i mogu reći da sam naučila svašta o hrvatskoj književnosti, spojevima u kemiji, događajima u povijesti, umjetnicima u likovnom i računanju u matematici. Ono o čemu nikada nisam naučila su klimatske promjene. Ne govorim o različitim klimama u svijetu što smo učili na geografiji, govorim o primarno ljudskom utjecaju na klimu svijeta“, kaže Laura Skala za portal Srednja.hr.

Objašnjava kako uništavamo jedini dom koji imamo, čega je većina svjesna, ali malo tko će se odreći svojih interesa za dobrobit Zemlje. Često u 2019. godini čuje „ima vremena“, „ma to je samo jedna boca“ ili „nema veze, netko će to skupiti“. Riječi su to koje se mogu čuti diljem planeta koji će uskoro brojati 8 milijardi ljudi, a na društvenim mrežama uvijek se može pročitati komentar „zašto nitko ništa ne poduzima?“.

„Pozivam vas da ustanete sa mnom i učenicima diljem svijeta“

Laura prati Gretu Thunberg koja je okupirala pozornost svjetskih medija sa svojih 16 godina. Kaže kako su u zadnjih nekoliko mjeseci mladi diljem svijeta pokazali da će se boriti za ono za što stariji misle da nije bitka vrijedna borbe. Stariji često govore kako mladi nisu zainteresirani, samo gledaju u mobitele, a sada se ti isti dižu i pritišću političare da napokon nešto učine. A nije stvar samo u pritisku na političare, već i u osvještavanju vršnjaka koji još nisu upoznati s opasnostima koje su pred nama.

„Samostalno ne mogu učiniti ništa kako bih zaustavila proces zagrijavanja Zemlje i njegove mnogobrojne popratne posljedice kojima je već sad započeto šesto masovno izumiranje. Ono što mogu je pozvati sve one koji su spremni za promjenu da stoje sa mnom i ostatkom svijeta. One koje nisu svjesni, molim da otvore oči i vide kako svijet pred njima gori te da zajedno pritisnemo one odgovorne političare da nešto napokon učine“, govori Laura.

Na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia piše da bi učenicima klima trebala biti bitna zato što su oni ti koji će osjetiti najveće promjene.

„Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 % kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Odgovornost je pala na nas mlade. Hoće li uvjeti na zemlji 2050. godine biti pogodni za život ili će sam izlazak iz kuće biti opasan ovisi o onome što učinimo sada.“

Više informacija potražite na Facebook događaju Prosvjed učenika za klimu.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Zagreba najavio događanja u sklopu 20. Europskog tjedna mobilnosti

U zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio događanja i aktivnosti koje će se održavati do 22. rujna u okviru 20. Europskog tjedna mobilnosti. Gradonačelnik Tomašević ujedno je potpisao Povelju kao znak pristupanja ovoj europskoj inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava.

Učenici danas štrajkaju za klimu. Podržimo ih!

Učenici danas štrajkaju za klimu u 1.769 gradova i 112 zemalja svijeta. „Svatko je dobrodošao. Svatko je potreban. Promijenimo povijest i ne zaustavljajmo se dok god je to potrebno“, poručila je Greta Thunberg uoči današnjeg štrajka za klimu, kojem se pridružuju i hrvatski učenici u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru.

Mladi ponovno prosvjeduju za klimu

Učenici iz nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se dana 15. ožujka prosvjedu Global Climate Strike For Future na kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijuna mladih širom svijeta. Prosvjedi su se toga dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, a tjedan dana kasnije i u Rijeci. Zagrebački učenici ponovno pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u novom prosvjedu za klimu koji će se održati u petak 29. ožujka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER