Tisuće mladih na bečkom prosvjedu za klimu

„Ima nas mnogo i želimo da nas čujete“

Danas je u Beču održan veliki prosvjed mladih za klimu na kojem su pored mlade klimatske aktivistkinje Grete Thunberg - pokretačice globalnog pokreta učenika School Strike 4 Climate, govorili i predstavnici lokalnih austrijskih organizacija Fridays For Future te inicijativa Scientists 4 Future i Artists 4 Future. Na prosvjedu je prema procjeni organizatora sudjelovalo 35.000 prosvjednika.

Organizator današnjeg bečkog prosvjeda mladih za klimu, Fridays For Future, uspio je na ulicama i trgovima austrijskog glavnog grada prema vlastitim procjenama okupiti 35.000 prosvjednika. Prosvjed je započeo u pet do dvanaest na Trgu heroja (Heldenplatz), a povorka je nešto kasnije bečkim Ringom krenula prema trgu Schwarzenbergplatz uzvikujući parole poput „Ima nas mnogo i želimo da nas čujete“, „Nema budućnosti na mrtvom planetu“ i „Ovdje smo i glasni smo jer ste uništili prirodu“. S pozornice na Schwarzenbergplatzu prosvjednicima se oko 15 sati obratila Greta Thunberg.

„Zajedno mijenjamo svijet“, rekla je Greta Thunberg. „Brojni učenici koji prosvjeduju širom svijeta jasno pokazuju da se događa nešto vrlo loše, no odrasli i donositelji odluka još nas ne slušaju.“

Thunberg: „Nećemo prestati

„Rekli su nam da se vratimo u školu, ali nama je oduzeta budućnost. Potrebna nam je podrška odraslih i danas ih trebamo više nego ikada prije. Iako će uskoro početi školski praznici, naš će se pokret nastaviti. Nećemo stati.“ – rekla je Greta Thunberg.

Govor 16-godišnje klimatske aktivistinje nisu slušali samo učenici, već i ljudi svih dobnih skupina, a među prosvjednicima su bile i čitave obitelji s djecom. Prosvjednici su imali transparente s natpisima  „Ne postoji Planet B“ i „Make the climate great again“, a neki su također nosili kostime pčela, polarnih medvjeda ili jednoroga. Policija pak procjenjuje da se na Schwarzenbergplatzu okupilo oko 5.000 prosvjednika.

Prosvjednici na bečkom trgu Schwarzenbergplatz / Foto: Fridays For Future Vienna

Fokus na izumiranju biljnih i životinjskih vrsta

Govornici na prosvjedu su iskoristili priliku ukazati na problem masovnog izumiranja biljnih i životinjskih vrsta. „U sljedećih nekoliko godina izumiranje prijeti milijunu biljnih i životinjskih vrsta. Nalazimo se usred velike ekološke krize, koju uglavnom pokreće neodrživo korištenje zemljišta i globalna poljoprivredna industrija“, istaknuo je jedan od organizatora prosvjeda Johannes Stangl iz organizacije Fridays For Future Austria.

Prosvjed su podržali i znanstvenici iz inicijative Scientists 4 Future (Znanstvenici za budućnost), kao i umjetnici Artists 4 Future (Umjetnici za budućnost).

Poruka budućoj austrijskoj vladi

„Izuzetno smo sretni što su na prosvjed došli mnogi predstavnici organizacija Fridays For Future iz cijele Austrije, ali i drugih zemalja te, naravno, Greta Thunberg koja je nadahnuće za sve nas“, rekao je Stangl. Velik broj sudionika današnjeg prosvjeda za klimu trebao bi biti i značajna poruka za novu austrijsku vladu. „O zaštiti okoliša se ne smije pregovarati“, naglasio je Stangl.

Podsjetimo, Greta Thunberg je u kolovozu 2018. godine počela prosvjedovati ispred parlamenta u Stockholmu zahtijevajući veću angažiranost švedske vlade protiv klimatskih promjena, čime je pokrenula globalni School Strike 4 Climate i postala lice međunarodnog pokreta mladih protiv klimatskih promjena.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

Bečki prosvjed za klimu s Gretom Thunberg

Greta Thunberg je u Beču i prosvjeduje s Bečankama i Bečanima za zaštitu vrsta i klime! Organizatori prosvjeda pozivaju na bečki Trg heroja (Heldenplatz) što veći broj građana da iskoriste jedinstvenu priliku i dođu na prosvjed u petak 31. svibnja 2019. - bez obzira gdje žive u Austriji! Beč nam nije daleko, i mi se možemo pridružiti.

15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER