Svim’ na Zemlji, daruj drvce! - akcija pošumljavanja Dalmacije

Skupljanje donacija traje do 12. siječnja 2019. godine

Udruge Zelena akcija / FoE Croatia, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka” Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju sredstva za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Kampanja se ove godine širi na dvije županije

Prošlogodišnjom kampanjom „Svim’ na Zemlji, daruj drvce!“ skupljeno je preko 9.500,00 kn donacija građanki i građana, koja su uložena u nabavu 1011 mladica pinije i kojima je ove jeseni obnovljen dio opožarenog područja iznad mjesta Turanj kraj Zadra. Mlade pinije otada rastu kao božićni dar svim’ na Zemlji, podsjećajući nas da su neki darovi vječni. Kampanja se, stoga, nastavlja i ove godine i to na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Mnoga šumska područja diljem Hrvatske su i dalje ugrožena, prvenstveno prekomjernom i nelegalnom sječom, požarima te tonama otpada koji završi u šumama kao posljedica neodgovornih konzumerističkih navika. Misija udruga Zelena akcija / FoE Croatia, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i „Krka“ Knin je širenje poruke o važnosti šuma i očuvanog okoliša te kako svatko od nas svojim odlukama i ponašanjem može očuvati ovaj vrijedni ekosustav. Potrebna je suradnja na svim razinama, počevši od građanki i građana, preko nadležnih službi, pa sve do jedinica lokalne uprave i samouprave kako bi se sve to ostvarilo, a navedene udruge predlažu upravo takvu suradnju.

Kako i vi možete postati dio ove priče?

Vrlo jednostavno. Umjesto da svojim voljenima kupite božićni poklon ili božićno drvce, minimalnom donacijom od 20 kn i uplatom na IBAN HR9724070001500003882 udruge Eko Zrmanja osigurat ćete sadnju najmanje jedne mladice drvca na ugroženim šumskim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije. Pod primatelja navedite “Ekološka udruga Zrmanja”, a poziv na broj može biti 00.

Točna lokacija sadnje i vrsta za pošumljavanje bit će naknadno utvrđene u suradnji sa stručnim šumarskim službama. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni 2019. godine, kada će udruge Eko Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka“ Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca.

Svoje drvce možete pratiti od sadnje do rasta u novu mladu šumu, a kako bi to bilo moguće trebate upisati svoje podatke u online obrascu i dobit ćete zahvalnicu, potvrdu, slike i izvještaje koji će pratiti sve faze nastanka i rasta novog zelenila.

Ako određenoj (vama vrlo posebnoj) osobi želite pokloniti drvce, samo navedite ime u obrascu i to će stajati u vašoj zahvalnici, koju potom možete darivati u obliku poklona za Božić.

Skupljanje donacija traje do 12. siječnja 2019. godine. Nema boljeg trenutka da se uključite i budete dio ove pozitivne priče.

Drvce meni, tebi, Zemlji, nama! Svi zadovoljni!

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Svim’ na Zemlji, daruj drvce | Kao prvo, zasadi drvo!

Akcijom sadnje mladica bora u Kistanjama i akcijom čišćenja šume u Diklu kraj Zadra, 26. listopada završava dvogodišnja kampanja „Svim’ na Zemlji, daruj drvce“ kojom se u prosincu prošle godine prikupilo 13.200 kn donacija građana i građanki.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER