Svim’ na Zemlji, daruj drvce! - akcija pošumljavanja Dalmacije

Skupljanje donacija traje do 12. siječnja 2019. godine

Udruge Zelena akcija / FoE Croatia, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka” Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju sredstva za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Kampanja se ove godine širi na dvije županije

Prošlogodišnjom kampanjom „Svim’ na Zemlji, daruj drvce!“ skupljeno je preko 9.500,00 kn donacija građanki i građana, koja su uložena u nabavu 1011 mladica pinije i kojima je ove jeseni obnovljen dio opožarenog područja iznad mjesta Turanj kraj Zadra. Mlade pinije otada rastu kao božićni dar svim’ na Zemlji, podsjećajući nas da su neki darovi vječni. Kampanja se, stoga, nastavlja i ove godine i to na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Mnoga šumska područja diljem Hrvatske su i dalje ugrožena, prvenstveno prekomjernom i nelegalnom sječom, požarima te tonama otpada koji završi u šumama kao posljedica neodgovornih konzumerističkih navika. Misija udruga Zelena akcija / FoE Croatia, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i „Krka“ Knin je širenje poruke o važnosti šuma i očuvanog okoliša te kako svatko od nas svojim odlukama i ponašanjem može očuvati ovaj vrijedni ekosustav. Potrebna je suradnja na svim razinama, počevši od građanki i građana, preko nadležnih službi, pa sve do jedinica lokalne uprave i samouprave kako bi se sve to ostvarilo, a navedene udruge predlažu upravo takvu suradnju.

Kako i vi možete postati dio ove priče?

Vrlo jednostavno. Umjesto da svojim voljenima kupite božićni poklon ili božićno drvce, minimalnom donacijom od 20 kn i uplatom na IBAN HR9724070001500003882 udruge Eko Zrmanja osigurat ćete sadnju najmanje jedne mladice drvca na ugroženim šumskim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije. Pod primatelja navedite “Ekološka udruga Zrmanja”, a poziv na broj može biti 00.

Točna lokacija sadnje i vrsta za pošumljavanje bit će naknadno utvrđene u suradnji sa stručnim šumarskim službama. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni 2019. godine, kada će udruge Eko Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka“ Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca.

Svoje drvce možete pratiti od sadnje do rasta u novu mladu šumu, a kako bi to bilo moguće trebate upisati svoje podatke u online obrascu i dobit ćete zahvalnicu, potvrdu, slike i izvještaje koji će pratiti sve faze nastanka i rasta novog zelenila.

Ako određenoj (vama vrlo posebnoj) osobi želite pokloniti drvce, samo navedite ime u obrascu i to će stajati u vašoj zahvalnici, koju potom možete darivati u obliku poklona za Božić.

Skupljanje donacija traje do 12. siječnja 2019. godine. Nema boljeg trenutka da se uključite i budete dio ove pozitivne priče.

Drvce meni, tebi, Zemlji, nama! Svi zadovoljni!

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

“Svim' na Zemlji, daruj drvce!” - akcija pošumljavanja požarišta

Zelena akcija zajedno s udrugama Eko Zadar i Eko Zrmanja pokrenula je blagdansku online kampanju “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”. Ovom akcijom prikupljaju se donacije za kupnju mladica koje će poslužiti za pošumljavanje požarišta u Zadarskoj županiji. Kampanja je započela 13. prosinca 2017. godine i traje do 15. siječnja 2018. godine te potiče građane i građanke da umjesto kupovine božićnog drvca doniraju za pošumljavanje Dalmacije, javljaju iz Zelene akcije.

Zelena akcija - Svim' na Zemlji, daruj drvce!

U subotu se organizira akcija sadnje mladica na opožarenom području Dalmacije povodom završetka akcije „Svim' na Zemlji, daruj drvce“ koju je Zelena akcija, zajedno s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja, pokrenula pred Božić 2017. godine

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER