U Dalmaciji posađena nova šuma i očišćeno preko pet tona smeća!

Akcijom sadnje mladica bora u Kistanjama i akcijom čišćenja šume u Diklu kraj Zadra završena je dvogodišnja kampanja „Svim’ na Zemlji, daruj drvce“

Šezdeset volonterki i volontera je u subotu 26. listopada posadilo novu šumu crnog bora u Kistanjama pored Knina i očistilo više od pet tona smeća u šumi Diklo kraj Zadra.

Ove dvije akcije označile su kraj kampanje „Svim’ na Zemlji, daruj drvce” koju su udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, „Krka“ Knin i Eko Zrmanja pokrenule pred Božić 2018. godine.

Trideset volontera je uz stručno vodstvo šumarije Knin posadilo 250 mladica crnog bora, na području Općine Kistanje u mjestu Laškovica, koje je 2017. godine bilo zahvaćeno razornim požarima. Ostatak od 1600 sadnica, koje su kupljene s 13.200 kn donacija građana i građanki, sakupljenih u sklopu kampanje, šumarija Knin posadit će tokom narednih dana. 

U Zadru, udruga Eko-Zadar i partneri, su istog dana uz pomoć 30 volontera očistili  više od pet tona otpada iz šume Diklo. Nakon toga je održano cjelodnevno javno druženje kojim se željelo potaknuti širenje svijesti o zaštiti okoliša i klime te razvijanje kvalitetnih suradnji između javnih institucija, udruga, neformalnih grupa, inicijativa te građana i građanki.

„Svim na Zemlji, daruj drvce“ blagdanska je anti-konzumeristička akcija koju je Zelena akcija u suradnji s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja pokrenula još 2017. godine, s ciljem osvješćivanja važnosti šumskih ekosustava te problema poput učestalih požara, prekomjerne i nelegalne sječe te nepropisnog odlaganja otpada. Prošle godine, zajedno s ekološkom udrugom „Krka“ Knin, udruge su ponovno pokrenule kampanju i osim Zadarske, uključile i Šibensko-kninsku županiju. Tom je prilikom u mjesec dana skupljeno 13.200 kn donacija građana i građanki Hrvatske.

Zelena akcija, Eko-Zadar, „Krka“ Knin i Eko Zrmanja zahvaljuju svim građanima i građankama koji su se uključili u kampanju te institucijama, udrugama i inicijativama koje su nam pomogle u ostvarenju akcija: šumarija Knin, Čistoća i Zelenilo d.o.o. Knin, Čistoća Zadar d.o.o, Općina Kistanje, Mjesni odbor Diklo, udruga za mlade Tamaris, udruga Nada, udruga Porat, inicijativa Mišancija, udruga Šigureca te udruga Zvonimir Knin.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Svim’ na Zemlji, daruj drvce | Kao prvo, zasadi drvo!

Akcijom sadnje mladica bora u Kistanjama i akcijom čišćenja šume u Diklu kraj Zadra, 26. listopada završava dvogodišnja kampanja „Svim’ na Zemlji, daruj drvce“ kojom se u prosincu prošle godine prikupilo 13.200 kn donacija građana i građanki.

Svim’ na Zemlji, daruj drvce! - akcija pošumljavanja Dalmacije

Udruge Zelena akcija / FoE Croatia, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka” Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju sredstva za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER