“Svim' na Zemlji, daruj drvce!” - akcija pošumljavanja požarišta

Hvalevrijedna "zelena" akcija!

Zelena akcija zajedno s udrugama Eko Zadar i Eko Zrmanja pokrenula je blagdansku online kampanju “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”. Ovom akcijom prikupljaju se donacije za kupnju mladica koje će poslužiti za pošumljavanje požarišta u Zadarskoj županiji. Kampanja je započela 13. prosinca 2017. godine i traje do 15. siječnja 2018. godine te potiče građane i građanke da umjesto kupovine božićnog drvca doniraju za pošumljavanje Dalmacije, javljaju iz Zelene akcije.

Zelena akcija podsjeća kako je samo ove godine u požarima diljem Dalmacije izgorjelo preko 100.000 ha šume, makije i raslinja, smanjujući tako opće korisne funkcije naših šuma. Požari su postali redovit problem u ljetnim periodima zbog suša, a ove su godine doživjeli kulminaciju jer su po prvi put bila ugrožena i velika naselja.

Zelena akcija u ovo blagdansko doba želi podsjetiti građane i građanke da problem požarišta i dalje postoji i stoga ih sa svojim partnerima potiče da umjesto tradicionalne kupnje božićnog drvca, koje se kasnije osuši i baci, novac doniraju za pošumljavanje područja koja su prošlih godina zahvatili požari.

Osim kupovine božićnih drvca, ovo je također vrijeme kada se mnogo više kupuje i troši, dok pritom ne razmišljamo o posljedicama prekomjerne konzumacije na naš planet. Sve izraženije i vidljivije posljedice klimatskih promjena su se ove godine posebno osjetile u Zadru gdje su se u kratkom vremenu izmijenile suše i požari s kišama i poplavama. To nas podsjeća da vađenje i trošenje resursa te prekomjerno stvaranje otpada ima velike posljedice koje su sve štetnije za okoliš i društvo. Ukoliko ne ustrajemo na ublažavanju štetnih posljedica klimatskih promjena, požari će se nastaviti i ubuduće, a poznato je da šume uvelike pomažu u održavanju zdravog ekosustava.

Minimalnom donacijom od 20 kn na broj računa udruge Eko Zadar HR1924070001500000727 građani i građanke mogu osigurati sadnju mladice drvca, vrste prigodne za sadnju na odabranom području. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni, kada će udruge Eko Zadar i Eko Zrmanja posaditi mlada drvca u suradnji s lokalnim volonterima i volonterkama te uz stručno vodstvo hrvatskih šumarija i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Uz donaciju, građani i građanke će moći birati koje drvo žele „sponzorirati“. Svakom drvetu dana su ljudska obilježja kako bi podsjetili da su i mnogi stanovnici u požarima izgubili domove.

Osim online kampanje, Zelena akcija će dana 20. prosinca održati i javnu akciju prikupljanja donacija u Zagrebu gdje će građani i građanke moći na licu mjesta uplatiti donaciju i odabrati koje stablo žele „sponzorirati“.

Priključite se ovoj hvalevrijednoj akciji! - Poveznica na Facebook događaj!

Zelena akcija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Zelena akcija - Svim' na Zemlji, daruj drvce!

U subotu se organizira akcija sadnje mladica na opožarenom području Dalmacije povodom završetka akcije „Svim' na Zemlji, daruj drvce“ koju je Zelena akcija, zajedno s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja, pokrenula pred Božić 2017. godine

Svim’ na Zemlji, daruj drvce | Kao prvo, zasadi drvo!

Akcijom sadnje mladica bora u Kistanjama i akcijom čišćenja šume u Diklu kraj Zadra, 26. listopada završava dvogodišnja kampanja „Svim’ na Zemlji, daruj drvce“ kojom se u prosincu prošle godine prikupilo 13.200 kn donacija građana i građanki.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER