Zelena akcija - Svim' na Zemlji, daruj drvce!

Kampanja „Svim' na Zemlji, daruj drvce“ ulazi u zadnju fazu - u subotu kreće sadnja mladica!

U subotu se organizira akcija sadnje mladica na opožarenom području Dalmacije povodom završetka akcije „Svim' na Zemlji, daruj drvce“ koju je Zelena akcija, zajedno s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja, pokrenula pred Božić 2017. godine

Zelena akcija u ovo blagdansko doba želi podsjetiti građane i građanke da problem požarišta i dalje postoji i stoga ih sa svojim partnerima potiče da umjesto tradicionalne kupnje božićnog drvca, koje se kasnije osuši i baci, novac doniraju za pošumljavanje područja koja su prošlih godina zahvatili požari.

 

Lanjskom predbožićnom anti-konzumerističkom akcijom „Svim na Zemlji, daruj drvce“ željelo se potaknuti građane da umjesto kupovine poklona ili božićnog drvca doniraju novac za pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije.

Tom se prilikom u mjesec dana sakupilo  9.540,00 kn donacija, a sada je došlo vrijeme za sadnju novih mladica! Oko 1.000 mladica pinije, vrste odabrane od stručnih služba Hrvatskih šuma, zasadit će se na 1 hektaru površine iznad Turnja u općini Sv. Filip i Jakov, koja je bila opožarena na ljeto 2017. godine.

Mladu šumu će 17. studenog zasaditi volonteri i volonterke Zadarske županije, kojima će biti osiguran prijevoz do lokacije, hrana i piće te poduka o sadnji djelatnika Hrvatskih šuma. Poveznica na Facebook događaj je OVDJE.

Ovom hvalevrijednom božićnom kampanjom omogućena je jesenska sadnja mladica, a preko 200 donatora/ica, kao i svi građani/ke Hrvatske moći će se pohvaliti novim komadićem šume, ekosustavom koji je od neizmjerne važnosti za budućnost svih nas.

Podsjetimo, samo je prošle godine u požarima diljem Dalmacije izgorjelo preko 100.000 hektara šume, makije i raslinja, smanjujući tako opće korisne funkcije naših šuma (proizvodnja kisika, zaštita od odrona zemlje i poplava…). Važno je istaknuti kako požari postaju sve češći zbog ekstremnijih i duljih suša uzrokovanih klimatskim promjenama. Zbog toga je Zelena akcija prošle godine izradila priloženi video kojim se želi ukazati na sve veći problem klimatskih promjena i u našoj zemlji.

Zelena akcija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

“Svim' na Zemlji, daruj drvce!” - akcija pošumljavanja požarišta

Zelena akcija zajedno s udrugama Eko Zadar i Eko Zrmanja pokrenula je blagdansku online kampanju “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”. Ovom akcijom prikupljaju se donacije za kupnju mladica koje će poslužiti za pošumljavanje požarišta u Zadarskoj županiji. Kampanja je započela 13. prosinca 2017. godine i traje do 15. siječnja 2018. godine te potiče građane i građanke da umjesto kupovine božićnog drvca doniraju za pošumljavanje Dalmacije, javljaju iz Zelene akcije.

Svim’ na Zemlji, daruj drvce! - akcija pošumljavanja Dalmacije

Udruge Zelena akcija / FoE Croatia, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka” Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju sredstva za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER