Nikad brža promjena klime

Američko izvješće o klimatskim promjenama predstavlja tri glavna izazova za oceane

Posljednja procjena američke nacionalne klime upozorava kako porast razine mora, ekstremne temperature, oluje, požari, poplave i druge klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, gospodarstvu te stanovništvu.

Bijela kuća objavila je četvrtu Nacionalnu klimatsku procjenu (Fourth National Climate Assessment) u kojoj upozorava na rizike i učinke klimatskih promjena diljem SAD-a. U 29 poglavlja i 5 priloga navode se ozbiljne prijetnje za život, američku sigurnost te gospodarstvo, a sve zbog posljedica prouzročenih porastima razine mora, olujama, požarima, poplavama i drugim klimatskim promjenama.

Trenutno se klima na Zemlji mijenja brže nego u bilo kojem trenutku u povijesti moderne civilizacije, prvenstveno kao rezultat ljudskih aktivnosti“, prva je rečenica u objavljenom izvješću.

Poseban naglasak stavljen je na oceane i izazove s kojima se oni suočavaju, a bez smanjenja daljnjih emisija bi do kraja stoljeća godišnji gubici mogli doseći stotine milijardi dolara.

U nastavku donosimo tri glavna izazova s kojima se trenutno nose ti dragocjeni morski ekosustavi:

1. Oceanski ekosustavi se mijenjaju

Emisije stakleničkih plinova morsku vodu čine toplijom, kiselijom i manje oksidiranom. Kombinacija navedenih učinaka uništava podvodne ekosustave, gdje promjenom temperature i kemije vode određena mjesta postaju manje podnošljiva za morski život.

Navedenim promjenama brojne vrste se ne mogu prilagoditi, a rezultat je restrukturiranje podvodnih staništa, osobito u tropskim i polarnim područjima gdje samo nekolicina vrsta uspijeva preživjeti, a većina nažalost ugiba uslijed promjene okolišnih uvjeta.

Ugrožen nije samo morski svijet, već i ljudsko stanovništvo čija primarna egzistencija ovisi upravo o oceanima i svim dobrobitima koje mu ono pruža. Tako u SAD-u više od 123 milijuna ljudi (39 posto stanovništva) živi u obalnim područjima, gdje o zdravlju oceana ovisi većina njihovih svakodnevnih aktivnosti, a naposljetku i sam život.

2. Ribarstvo i ribari su u opasnosti  

Uslijed zagrijavanja oceana, sve je teže izvršavanje ribolovnih aktivnosti. Kako se temperature mijenjaju, komercijalno važne ribe ponekad sele na sjever ili jug, ili pak u dublje, hladnije vode, čineći pritom ribolov manje predvidljivim i uzrokujući financijske gubitke zainteresiranih strana.

U svim regijama, osim na Aljasci, očekuje se gubitak u ribolovnim prihodima te se tako za područje tropskih Havaja i Meksičkog zaljeva predviđa pad ribolovnih aktivnosti za čak 47 posto.

3. Ekstremni događaji će se intenzivirati 

Iznenadni toplinski i hladni udari jedan su od simptoma temperaturne varijabilnosti koja karakterizira toplinske promjene. Osim nepredvidivih udara topline ili hladnoće koji mogu povećati klimatske učinke, od ekstremnih događaja koji pogađaju oceane ističu se još i ekstremna kiselost te deoksigenacija. Primjera radi, toplinski val koji je 2015. pogodio zapadnu obalu SAD-a uzrokovao je naknadno cvjetanje toksičnih algi, čiji rast potiču toplije vode. Pojava algi učinila je Dungeness rakove (Metacarcinus magister) nesigurnima za jelo i ugrozila ribolovne aktivnosti do te mjere da je u konačnici proglašena savezna katastrofa.

 

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Antropogene emisije CO2 mijenjaju morsko dno

Rezultati nove studije upozoravaju na ubrzano otapanje morskog dna zbog acidifikacije oceana uzrokovane visokim emisijama CO2, glavnog nusproizvoda većine ljudskih aktivnosti i izgaranja fosilnih goriva.

Ekstremni porast razine mora doživjet ćemo znatno prije 2050.

Ekstremno podizanje razine mora, koje se dosad događalo jednom u stotinu godina, ubuduće bi se moglo ponavljati svake godine i to najkasnije do 2050. godine. U najnovijem izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) stoji kako će time biti ugrožene mnoge svjetske obale i to bez obzira na to hoće li se ograničiti globalno zatopljenje i emisije stakleničkih plinova ili ne.

Deset najgorih scenarija u slučaju neobuzdanih klimatskih promjena

Posljedice uznapredovalih klimatskih promjena osjećaju se u cijelom svijetu i nikoga ne štede jer istovremeno pogađaju sve ekosustave. Neodgovoran stav prema našem planetu doveo nas je do stanja kada moramo brzo i skladno djelovati ako želimo izbjeći ili spriječiti neke od najgorih klimatskih predviđanja!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER