Dubrovnik pod velikom prijetnjom podizanja razine mora

Razina mora na hrvatskoj obali Jadrana mogla bi se do 2100. povećati za 1,8 – 2,2 m

Podizanje razine mora već godinama prijeti Veneciji, a novo istraživanje pokazuje kako su joj se na popisu ugroženih gradova pridružili gotovo svi povijesni lokaliteti na obalama Mediterana.

Ugroženost UNESCO-vih dragulja

Neki od najatraktivnijih povijesnih gradova mogli bi se do 2100. godine suočiti s velikim oštećenjima uzrokovanim podizanjem razine mora. Najnovijom studijom provedenom na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Kielu (CAU) obuhvaćeno je 49 zaštićenih područja s UNESCO-ovog popisa svjetske baštine na Mediteranu, od kojih će njih čak 47 u većoj ili manjoj mjeri biti ugroženo porastom razine mora.

U istraživanju koje je prije desetak dana objavljeno u časopisu Nature Communications, navodi se da će 37 gradova biti podložno poplavama, a 42 obalnoj eroziji. Mnogi od njih su već danas podložni objema prirodnim nepogodama.

Ugroženo područje Mediterana © Nature Communications

Na popisu najugroženijih gradova ističu se Venecija, srednjovjekovni grad Rodos, povijesna jezgra Dubrovnika i ruševine Kartage u Tunisu. Za pretpostaviti je da bi se razina mora do 2100. godine mogla povećati za čak 1,5 metara, a opasni olujni udari koji se sada događaju jednom u stotinu godina mogli bi se u budućnosti ponavljati i nekoliko puta godišnje.

„Iako su ta mjesta iznimno važni dijelovi ljudske povijesti, mnoga od njih će polako nestajati s porastom razine mora“, navode znanstvenici.

Poplave priobalnih područja Mediterana i obalne erozije mogu potpuno uništiti lokalitete koji su odigrali ključnu ulogu u svjetskoj povijesti. Sva ta mjesta imaju važnu nematerijalnu vrijednost i predstavljaju ikone civilizacije, a k tome su još mnogi od njih popularna turistička odredišta čiji bi gubitak mogao značiti i velike ekonomske gubitke.

Studije poput ove provode se kako bi upozorile nacionalne vlade, građanske vlasti i zajednice na potrebu hitnog djelovanja. Venecija je tako već desetljećima predmet nacionalne i međunarodne zabrinutosti.

„Praćeno visokom razinom mora, rizik od olujnih udara bi se u Sredozemlju mogao u prosjeku povećati za 50 %, a od priobalnih erozija do 13 % - i to sve do kraja 21. stoljeća“, rekla je Lena Reimann, voditeljica studije sa Sveučilišta u Kielu.

"Kraljica Jadrana" © Lena Reimann, Sally Brown

Niska obalna područja

Znanstvenici su istraživanje započeli s proučavanjem baze podataka svih UNESCO-vih zaštićenih područja koja se nalaze na niskoj nadmorskoj razini te su sukladno tome ispitivali udaljenost svakog mjesta od obale, tip terena (pješčani ili stjenoviti) i razne druge parametre, a kao osnovicu opasnosti uzeli su predviđeni porast razine mora od 1,46 metara na području Mediterana do kraja stoljeća.

Navedeno predviđanje porasta razine mora nema visoku vjerojatnost događanja, ali se ne može isključiti, Budući da su u pitanju gradovi poput Venecije, koji su već sada suočeni s ozbiljnim izazovima zaštite od poplava, prijetnju trebamo ipak ozbiljno shvatiti. Studija upozorava da do kraja stoljeća, samo dva od 49 njome obuhvaćenih lokaliteta neće biti izložena riziku od erozije i poplava. Također, znanstvenici upozoravaju kako je više od 90 % proučavanih lokaliteta već sada pod rizikom, što upozorava na potrebu brzog i savjesnog djelovanja kako bi se izbjegle eventualne katastrofe u budućnosti. 

„Osim zaštićenih područja, postoje i brojna druga povijesna mjesta o kojima također treba razmišljati, a koja nisu pod UNESCO-vom zaštitom“, zaključili znanstvenici.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Njujorški gradonačelnik ima plan protiv klimatskih promjena

Uragan Sandy snažno je pogodio New York prije šest godina i potopio površinu od 132 kvadratna kilometra, oštetio ili uništio 17 tisuća kuća, a život su izgubile čak 44 osobe. U New Yorku se stoga više ne raspravlja o globalnom zatopljenju, već se pronalaze najbolja rješenja zaštite. Glavna pitanja su gdje se i koliko brzo mogu izgraditi barijere koje će grad zaštititi od porasta razine mora i neizbježnog udara sljedećeg razornog uragana.

Radarske snimke otkrile ogromnu šupljinu ispod Antarktike

Ispod jednog od najvažnijih antarktičkih ledenjaka – ledenjaka Thwaites na zapadnom dijelu Antarktike na obali Amundsenovog mora, pronađena je  ogromna šupljina visine gotovo 300 metara za koju znanstvenici tvrde da je dovoljno velika da je nekad sadržavala 14 milijardi tona leda, od čega se većina otopila u samo tri godine.

Manhattanski tornjevi otporni na porast razine mora?

Ako razina mora nastavi rasti tijekom narednih desetljeća, što će se dogoditi sa zgradama u obalnim gradovima poput New Yorka? Odgovor na to pitanje gradskim je vlastima New Yorka ponudila tvrtka DFA svojim konceptualnim dizajnom Pier 40 za 19 drvenih tornjeva na Manhattanu, osmišljenih da ostanu u uporabi čak i kada poraste razina mora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER