Veneciju je pogodio najveći plimni val u posljednje 53 godine

Gradonačelnik Venecije je za dramatičnu situaciju okrivio klimatske promjene

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro planira proglasiti izvanredno stanje nakon što je grad pogodila druga najveća razina mora (aqua alta) otkad se provode mjerenja. Pod vodom je 85 % grada, pa tako i bazilika sv. Marka te brojni trgovi i ulice.

Kako je priopćila vatrogasna brigada, u Veneciji su sinoć poginule dvije osobe, a jedna od žrtava je 78-godišnji muškarac s otoka Pellestrina, jednog od mnogih u venecijanskoj laguni, koji je stradao od strujnog udara dok je u svom domu koristio električnu pumpu za vodu.

Gradske vlasti priopćile su kako je razina mora u utorak u 21:50 sati dosegla 187 cm, što je vrlo blizu rekordu od 194 cm iz 1966. godine. Noćne snimke svjedoče o pravoj vodenoj bujici koja je zahvatila središte grada, a guverner regije Veneto, Luca Zaia, situaciju je nazvao „apokaliptičnom devastacijom“. U srijedu ujutro je razina plimnog vala pala na 145 centimetra, no tijekom dana se očekuje novi porast do 160 centimetara.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro je na Twitteru napisao da je stanje u Veneciji dramatično te da će tražiti pomoć talijanske vlade jer će troškovi sanacije šteta biti visoki. „Ovo je rezultat klimatskih promjena“, napisao je Brugnaro.

  • YouTube Screenshot / La Repubblica

Trg svetog Marka prekriven je vodom dubine više od jednog metra, a poplavljena je i bazilika svetog Marka koja je u svojih 1.200 godina šest puta bila pod vodom, od toga čak četiri puta u zadnjih 20 godina! Prema tvrdnjama gradonačelnika Brugnara, bazilika je pretrpjela „ozbiljnu štetu“, ali još uvijek nisu dostupni podaci o stanju njezine unutrašnjosti, poznate po bogatim mozaicima. Poplava u studenom 2018. nanijela je bazilici štetu od oko 2,2 milijuna eura.

Poplavljene su i brojne druge znamenitosti Venecije, a među njima i luksuzni hotel Gritti.

Projekt izgradnje podmorske barijere iz 1984. godine, namijenjen zaštiti grada od podizanja razine mora, čija je realizacija stajala nekoliko milijardi eura te je obilježena korupcijskim skandalima, nažalost još uvijek ne djeluje.

Velik dio Italije posljednjih je dana pogođen teškim kišama i vodenim bujicama, posebice na jugu zemlje. U Materi, ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture, velika je kiša također prouzročila veliku štetu. Nastavak lošeg vremena prognozira se i za naredne dane.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

U Veneciji otvoren novi biciklističko-pješački most

Nakon otvaranja nove biciklističke staze gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro presjekao je vrpcu novog biciklističko-pješačkog mosta Chirignago-Catene. Most je izgrađen u okviru programa podizanja sigurnosti i obnove prometne infrastrukture na cijelom području grada Venecije.

Može li sustav podmorskih barijera Mose spasiti Veneciju?

Nakon što je za najveći plimni val od 1966. godine okrivio klimatske promjene, gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je u petak pozvao građane da prate podatke o porastu razine mora. Iako Venecija još nije zbrojila štete od visokog plimnog vala koji je grad pogodio u noći s utorka na srijedu, grad se već danas priprema za novi plimni udar, budući da gradske vlasti očekuju da bi razina mora mogla narasti za 160 cm.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER