Izmjeren rekordni val i ekstremne razine Jadranskog mora

Oboren rekord svih vremena, val kod sv. Andrije 10.87 metra

Prema podacima Hrvatskog hidrografskog instituta, u utorak 12. studenog pokraj otočića Sv. Andrija izmjerena je rekordna visina vala na Jadranu, a u srijedu su u ranim jutarnjim satima ujedno zabilježene i ekstremne razine mora.

Rekordni val na Jadranu

Hrvatski hidrografski institut izmjerio je u utorak 12. studenog u 16 sati rekordni val na Jadranu. Val je zabilježen u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj otočića Sv. Andrija, a maksimalna visina vala iznosila je Hmax =10.87m s pripadajućom značajnom visinom vala Hs = 4.75m (stanje mora 6) i perioda T = 10s. Val je došao iz smjera Dirp = 167.1 °, stoji na službenoj stranici Hrvatskog hidrografskog instituta.

Ekstremne razine mora

U srijedu 13. studenog 2019. godine na mareografskim postajama u Splitu i Pločama zabilježene su i ekstremne razine mora. Mareografska postaja Split je u 4:02 sati izmjerila razinu mora od 1.515 m iznad mareografske nule, odnosno 91.1 cm iznad srednje razine mora, što je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine otkad je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima.

Mareografska postaja Ploče je u 3:29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 m iznad mareografske nule, odnosno 88.7 cm iznad srednje razine mora, što je pak najveća razina mora izmjerena od 2002. godine.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Dubrovnik pod velikom prijetnjom podizanja razine mora

Podizanje razine mora već godinama prijeti Veneciji, a novo istraživanje pokazuje kako su joj se na popisu ugroženih gradova pridružili gotovo svi povijesni lokaliteti na obalama Mediterana.

EU projekt I-STORMS

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) projektni je partner u projektu I-STORMS (Integrated Sea sTORm Management Strategies) u okviru Programa INTERREG transnacionalne suradnje ADRION (Jadransko-jonska inicijativa) za razdoblje 2014. - 2020.

Kako je jedna laguna postala prva linija obrane od klimatskih promjena

Stanovništvo na albanskoj obali Jadranskog mora se s ozbiljnom prijetnjom podizanja razine mora suočava već duži niz godina, no čini se kako je za jedan dio obale pronađeno prirodno rješenje koje albanska vlada koristi uz pomoć Globalnog fonda za okoliš i UN-ovog Programa za okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER