U ponedjeljak u Ujedinjenom Kraljevstvu izmjereno 39,1 °C, a danas već 40,2 °C

Znanstvenici upozoravaju da će zbog klimatske krize uzrokovane ljudskim utjecajem toplinski valovi biti sve češći, dulji i intenzivniji!

Uslijed ekstremnih vrućina potaknutih utjecajem klimatskih promjena, u utorak 19. srpnja u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježen je potencijalni apsolutni temperaturni rekord. U mjestu Charlwood u Surreyu izmjereno je čak 39,1 °C, a ako ova temperatura bude potvrđena, bit će najviša ikad zabilježena u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvijestila je nacionalna meteorološka služba Met Office.

Temperatura od 39,1 °C zabilježena u mjestu Charlwood u Surreyu, smještenom u neposrednoj blizini londonske zračne luke Gatwick, najviša je temperatura u povijesti meteoroloških mjerenja u Ujedinjenom Kraljevstvu i vrlo je izvjesno kako će oboriti dosadašnji temperaturi rekord od 38,7 °C koliko je izmjereno u Botaničkom vrtu u Cambridgeu 25. srpnja 2019.

Tijekom dana Met Office je izvijestio kako je u Ujedinjenom Kraljevstvu 19. srpnja prvi put izmjerena temperatura iznad 40 °C, točnije 40,2 °C i to na londonskom aerodromu Heathrow u 12:50 sati po lokalnom vremenu. Također, u jučerašnjem „rekorderu“ Charlwoodu danas je izmjerena još viša temperatura od 39,9 °C. Kako temperature još uvijek rastu, stanovništvo se poziva na oprez i boravak u zatvorenom, rashlađenom prostoru.

Podsjetimo, Met Office je prošlog petka prvi put u svojoj povijesti izdao crveno upozorenje za ekstremnu vrućinu, dok je vlada prvi put proglasila nacionalno izvanredno stanje zbog toplinskog vala, upozorivši da ekstremno visoke temperature mogu utjecati na zdravstveno stanje velikog broja ljudi, čak i kod osoba koje su savršenog zdravlja i u dobroj formi.

Rekordna temperaturna vrijednost ostvarena je nakon ozbiljnih upozorenja klimatologa da toplinski valovi postaju sve češći, dulji i intenzivniji zbog klimatske krize koju je uzrokovao čovjek. Kako je izvijestio Independent, u Ujedinjenom Kraljevstvu već je zabilježena i najtoplija noć s temperaturama koje u nekim mjestima koje nisu padale ispod 25 °C, dok su u ponedjeljak izmjerene temperature od 38 °C, a zbog topljenja asfalta na pistama otkazani su letovi u nekim civilnim i vojnim zračnim lukama.

Danas je već bilo otkazivanja i kašnjenja na željezničkoj mreži, a zdravstvene vlasti pozvale su građane da tijekom najvećih vrućina ostanu u zatvorenim prostorima. Znanstvenici kažu da se temperature koje su prije bile „ekstremne“ sada smatraju neuobičajenima, dok one koje su prije bile gotovo nezamislive sada predstavljaju „novu definicija ekstrema“. Prema analizama znanstvenika, toplinski val koji bi se u drugoj polovici 19. stoljeća dogodio jednom u deset godina sada će se tijekom deset godina javljati 2,8 puta te će biti 1,2 C °C topliji.

Također, prema predviđanjima Met Officea, temperature od 35 °C se u Ujedinjenom Kraljevstvu do kraja ovog desetljeća mogu očekivati jednom u svake tri godine. Posljedica je to stakleničkih plinova koji se emitiraju uglavnom izgaranjem fosilnih goriva, zbog čega su se globalne prosječne temperature od druge polovice 19. stoljeća povećale za više od jednog stupnja Celzija.

Ako dosegnemo globalno zatopljenje od 2 °C, znanstvenici tvrde da će se toplinski val koji bi se u drugoj polovici 19. stoljeća dogodio samo jednom u deset godina u tom slučaju dogoditi 5,6 puta u istom razdoblju, a bit će čak 2,6 °C topliji.

Kako je prije dvije godine izvijestila Svjetska meteorološka organizacija (WMO), prosječne globalne temperature bit će vjerojatno najmanje 1,0 °C iznad predindustrijskih razina (1850.-1900.) - praga koji smo prvi put prešli 2015., i to svake godine do 2024. (vrlo je vjerojatno da će biti u granicama od 0,91 - 1,59 °C). Također, navedena je i velika vjerojatnost da će se u jednom ili više mjeseci tijekom narednih pet godina zabilježiti najmanje 1,5 °C viša prosječna temperatura u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a ta će vjerojatnost i dalje rasti.

Riječ je o vrlo ozbiljnim upozorenjima jer Pariški sporazum iz 2015. ima za cilj zadržati prosječnu temperaturu u granici do +1,5 °C kako bi se spriječile najrazornije posljedice klimatskih promjena. No, brzina porasta globalnih temperatura već je iznenadila velik broj klimatskih stručnjaka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

DHMZ izdao upozorenje na novi toplinski val

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), toplinski val će narednih dana zahvatiti veći dio Hrvatske, a posebno u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Ne očekuje se ekstremna situacija kao u zapadnoj Europi, no savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost i praćenje vremenskih upozorenja, ističu u DHMZ-u.

Vremenska prognoza za kolovoz 2050. u Francuskoj se ostvarila već u lipnju ove godine

Voditeljica vremenske prognoze francuske nacionalne televizije TF1, Évelyne Dhéliat, „lažnom“ prognozom iz 2014. godine predvidjela je da će zbog globalnog zatopljenja temperature u kolovozu doseći 43 °C. Problem je što se prognoza odnosila na ljeto 2050. godine, a prognozirane temperature zraka nisu bile daleko od onih koje su zabilježene u lipnju 2022.!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER