DHMZ izdao upozorenje na novi toplinski val

Upozorenje se temelji na prognozi od 19. srpnja, a na vrhuncu toplinskog vala očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 °C i 40 °C

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), toplinski val će narednih dana zahvatiti veći dio Hrvatske, a posebno u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Ne očekuje se ekstremna situacija kao u zapadnoj Europi, no savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost i praćenje vremenskih upozorenja, ističu u DHMZ-u.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje na novi toplinski val koji se na području cijele zemlje očekuje od četvrtka te posebno u danima vikenda kada bi dnevne temperature ponegdje mogle prelaziti i 40 °C.

„Nakon predaha od desetak dana, na Jadranu su se sredinom mjeseca ponovno pojavili temperaturni uvjeti za nastanak toplinskog vala, no opasnost do danas uglavnom nije prelazila umjerenu. Prema prognozama, to će se promijeniti idućih dana, pogotovo u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Unutrašnjost je, nakon duljeg izostanka izraženije vrućine, na pragu toplinskog vala“, navodi se u upozorenju DHMZ-a.

Prema prognozama DHMZ-a, „vrlo topla zračna masa koja je uzrokovala ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito Francuskoj i Velikoj Britaniji, sada se premješta nad naše krajeve, a na Jadranu će se vjerojatno zadržati i tijekom sljedećeg tjedna“. Toplinski val bi na kopnu, barem nakratko, trebao biti prekinut ili ublažen na samom kraju ovog tjedna ili početkom idućeg, ističu u DHMZ-u i navode kako temperature ne bi trebale biti ekstremne kao proteklih dana na zapadu Europe.

U četvrtak, petak i subotu prevladavat će velika, a ponegdje i vrlo velika opasnost od toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje ljudi. Upozorenje za „narančastu“, odnosno veliku opasnost od toplinskog vala za četvrtak je izdano za područje Rijeke i Knina, a od četvrtka dodatno i za područje oko Karlovca i Gospića. Najgora je prognoza za subotu kada velika opasnost od toplinskog vala vrijedi za veći dio Hrvatske.

Na samom vrhuncu toplinskog vala u većem dijelu Hrvatske i regije očekuju se najviše dnevne temperature između 35 °C i 40 °C, a zbog lokalnih uvjeta ne isključuje se ni mogućnost za više vrijednosti.

U DHMZ-u također navode kako će se uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more ponovno jače zagrijati. Zbog toga će duž obale biti još toplije i sparnije, a najniže noćne temperature trebale bi se kretati oko 25 °C ili čak više. Noći će biti tople i na kopnu s temperaturama višim od 20 °C.

U DHMZ-u stoga očekuju i mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno tjednih rekordnih vrijednosti, ali čak i mjesečnih za srpanj. No, vjerojatnost premašivanja apsolutno najviših ikad izmjerenih temperatura na meteorološkim postajama je mala, ističe se.

Zbog nepovoljnog utjecaja visokih temperatura i toplinskog vala na zdravlje ljudi potrebno je pridržavati se preporuka za javnost, pratiti vremenska upozorenja i biometeorološke prognoze. Također, zbog manjka oborina i dugotrajne suše, pogotovo na Jadranu i uz njega, posljedično se nastavlja i vrlo velika opasnost od požara, upozorava DHMZ.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ponedjeljak u Ujedinjenom Kraljevstvu izmjereno 39,1 °C, a danas već 40,2 °C

Uslijed ekstremnih vrućina potaknutih utjecajem klimatskih promjena, u utorak 19. srpnja u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježen je potencijalni apsolutni temperaturni rekord. U mjestu Charlwood u Surreyu izmjereno je čak 39,1 °C, a ako ova temperatura bude potvrđena, bit će najviša ikad zabilježena u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvijestila je nacionalna meteorološka služba Met Office.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER