U Krku se održava konferencija o negativnim utjecajima na ekosustav Jadranskog mora

Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora - Krk, 9.-11. rujna 2021.

Konferencija se održava u suradnji s Odjelom za ekologiju, argonomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru te uz potporu predsjednika Republike Hrvatske. U sklopu konferencije u subotu 11. rujna postavlja se i izložba LIFE Euroturtles instituta Plavi svijet.

Znanstveno-stručni skup „Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora“ održat će se u Krku od 9.-11. rujna 2021. Osim toga, na krčkoj rivi će se u subotu 11. rujna od 10 do 14 sati moći razgledati izložba o morskim kornjačama LIFE Euroturtles, koja se postavlja u suradnji s Institutom Plavi svijet, izvijestili su iz Eko Kvarnera.

Jadran je poluzatvoreno i plitko more koje je izrazito osjetljivo na sve intenzivnije utjecaje ljudskih aktivnosti. To se prvenstveno odnosi na turizam, ribarstvo, pomorski promet, marikulturu, eksploataciju ugljikovodika, ali i snažne utjecaje klimatskih promjena. Razumijevanje povezanosti funkcioniranja svih procesa more-kopno, odnosno temeljna znanja o povezanosti Jadrana i Sredozemnog mora kroz cjelovito sagledavanje različitih fizičkih, kemijskih i bioloških procesa, osnova su za aktivnu i učinkovitu zaštitu Jadranskog mora.

Stoga je pismenost ili razumijevanje funkcioniranja ekosustava alat u aktivnom provođenju mjera zaštite Jadranskog mora kao prirodnog resursa neophodnog za život, kao i pomoć u razumijevanju potrebe za održivim razvojem u području hrvatske obale Jadrana. Da bi se doprinijelo aktivnoj zaštiti potrebno je jačati pismenost ili razumijevanje o funkcioniranju ekosustava Jadranskog na svim razinama društvene zajednice, ističe se u najavi konferencije.

S ciljem razmatranja razine pismenosti o oceanima, a time i pismenosti o Jadranskom moru u kontekstu UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.), organizira se znanstveni-stručni skup „Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora“ na kojem će se razmatrati negativni utjecaji na ekosustav Jadranskog mora - od utjecaja ljudskih djelatnosti do utjecaja klimatskih promjena, te razmotriti stanje pismenosti u školskoj populaciji kao i provođenje plavog gospodarstva na području Republike Hrvatske.

Program konferencije možete preuzeti u prilogu članka.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

Krčko podmorje krije vjerojatno posljednje periske na svijetu

Niz neveselih činjenica o trenutnom stanju, odnosno brojnosti populacije plemenite periske (Pinna nobilis), endemske i »na papiru« zaštićene vrste školjkaša mogao se jasno čuti na znanstveno-stručnom skupu na kojemu su se, na inicijativu i u organizaciji Eko Kvarnera, u Krku okupili svi najupućeniji domaći stručnjaci, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER