MAD konferencija: Očuvanje staništa plemenite periske

Krk, 10.-12. rujna 2020.

Ekološka udruga Eko Kvarner organizira znanstveno-stručni skup „Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske Pinna nobilis Linneaus, 1758“.

U okviru godišnjeg programa MIO-ECSDE i Mediteranskog akcijskog dana 2020. te u organizaciji ekološke udruge Eko Kvarner, u Krku će se od 10.-12. rujna 2020. održati znanstveno-stručni skup pod nazivom „Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske Pinna nobilis Linneaus, 1758“.

Na skupu će se razmatrati postojeće stanje bioraznolikosti na kopnu i moru, s posebnim osvrtom na stanje populacija strogo zaštićene vrste školjkaša plemenite periske Pinna nobilis Linneaus, 1758, čiji je masovni pomor u Sredozemnom i Jadranskom moru glavni povod održavanja. Istaknut će se mogući negativni utjecaji nestajanja plemenite periske na bioraznolikost te mjere očuvanja ove zaštićene vrste, kao i razmotriti opravdanost proširenja područja Natura 2000 i na morski ekosustav, posebno zbog očuvanja staništa zaštićene vrste školjkaša. Stručni skup će se održati u velikoj vijećnici Grada Krka, na njemu će govoriti ugledna pomorska biologinja Milvana Arko Pijevac (članica upravnog odbora udruge Eko Kvarner), a vodit će ga Vjeran Piršić, predsjednik udruge.

Jasno definirani zaključci skupa o značaju proširenja Ekološke mreže Natura 2000 na morski ekosustav i mogućim pozitivnim učincima na razvoj gospodarstva ovog područja po završetku konferencije će se predstaviti javnosti.

Foto: Marinko Babić

U suradnji s Gradom Krkom i ronilačkim klubovima organizirat će se i ekološka akcija čišćenja podmorja Krčkog zaljeva i bilježenje periski na zapadnoj obali otoka Krka od rta Šilo do rta Glavotok (uvale Voz, Omišalj i Čavlena) te obali između rta Šilo i Vodotoč (Ekološka mreža - HR3000029, stanišni tip 1170). Letci s informacijama o važnosti očuvanja staništa i vrste plemenite periske podijelit će se široj zainteresiranoj javnosti kojoj će se predstaviti rezultati akcije te stanje bilježenja periski.

Organizator: Udruga Eko Kvarner

Suorganizatori: Grad Krk, Dive Center Submalin - Malinska, Sea Rabbit Diving Center - Omišalj, Correct Diving - Glavotok, Diving Center Neptun - Šilo, Diver Krk - Krk, Dive City - Crikvenica, Diving Center Mihurić - Selce

Mjesto održavanja:

  • Četvrtak, 10. rujna – Udruga Eko Kvarner, Primorska 10, Njivice
  • Petak, 11. rujna – Gradska vijećnica, Grad Krk, Trg bana Josipa Jelačića 2, Krk
  • Subota, 12. rujna – akvatorij oko otoka Krka

Programski odbor: Milvana Arko-Pijevac, dipl.ing.biol. i Roman Ozimec, mag.sc.biol. et oecol.

Detaljni program možete preuzeti na ovoj poveznici.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Krčko podmorje krije vjerojatno posljednje periske na svijetu

Niz neveselih činjenica o trenutnom stanju, odnosno brojnosti populacije plemenite periske (Pinna nobilis), endemske i »na papiru« zaštićene vrste školjkaša mogao se jasno čuti na znanstveno-stručnom skupu na kojemu su se, na inicijativu i u organizaciji Eko Kvarnera, u Krku okupili svi najupućeniji domaći stručnjaci, javlja Novi list.

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

Apel za spas plemenite periske

Znanstvenice i znanstvenici će ovih dana uputiti apel predsjedniku Republike, premijeru i predsjedniku Sabora s ciljem da se angažira sve državne resurse i da se preostale žive primjerke plemenitih periski odmah stavi u karantenu te iz njih ostvari intezivan uzgoj mlađi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER