Apel za spas plemenite periske

Krčko podmorje moglo bi biti ključno za očuvanje endema Mediterana

Znanstvenice i znanstvenici će ovih dana uputiti apel predsjedniku Republike, premijeru i predsjedniku Sabora s ciljem da se angažira sve državne resurse i da se preostale žive primjerke plemenitih periski odmah stavi u karantenu te iz njih ostvari intezivan uzgoj mlađi.

Proteklog tjedna na otoku Krku i u akvatoriju oko otoka po prvi je put održana višednevna manifestacija Krčko podmorje 2020. U sklopu te manifestacije, uz prvenstvo u ronjenju na dah, održan je i znanstveno-stručni skup o recentnom pomoru plemenitih periski te ronilački pregled njihovih do sada poznatih staništa u krčkom podmorju. „Nažalost, pregled je jasno pokazao da je sasvim izvjesno kako do kraja godine možemo zauvijek izgubiti (i) ovu vrstu, posebice ako se odmah ne osmisle i realiziraju mjere spašavanja preostalih još uvijek živih primjeraka", istaknuo je u priopćenju Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner.

Budući da se pomor plemenitih periski proteklih mjeseci radikalno ubrzao, za njihov spas nisu preostali, već tjedni, a možda i dani. Zbog svega navedenog znanstvenici će već sljedećih dana uputiti apel predsjedniku Republike (koji je svojim pismom već podržao stručni skup) te predsjednicima Vlade Republike Hrvatske i Sabora s ciljem da se angažiraju svi državni resursi te da se preostali živi primjerci odmah stave u karantenu (kao što se već pokušava u akvariju u Puli), kao i da se iz njih nastoji ostvariti intezivan uzgoj mlađi.

„Ukoliko svi nadležni državni organi (kao do sada) ipak ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažiraju dovoljno (već sada raspoloživih) resursa, vjerojatno ćemo već sljedeće godine moći podići prvi spomenik još jednoj zauvijek izgubljenoj vrsti", stoji u priopćenju Eko Kvarnera. Podsjetimo, prema nedavnom izvješću WWF-a, u proteklih pola stoljeća nestale su dvije trećine svjetske populacije životinjskih vrsta, najvećim dijelom pod utjecajem štetnih aktivnosti čovjeka (klimatskih promjena i uništavanjem staništa).

U udruzi Eko Kvarner naglašavaju kako, nažalost, nisu optimisti, jer u Republici Hrvatskoj „teme zaštite prirode i okoliša i dalje zauzimaju sasvim sporedno mjesto, daleko iza svakodnevnih političkih prepucavanja i lažnog sjaja umjetnih zvjezdica svijeta zabave."

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rijeci održana rasprava na temu mladih i kulture

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Rijeci je organizirao raspravu na temu mladih i kulture na kojoj je bilo riječi o europskim programima potpore, suradnji institucija i umjetnika, ostavštini programa Rijeka EPK 2020. te novim kulturnim formatima.

MAD konferencija: Očuvanje staništa plemenite periske

Ekološka udruga Eko Kvarner organizira znanstveno-stručni skup „Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske Pinna nobilis Linneaus, 1758“.

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

Krčko podmorje krije vjerojatno posljednje periske na svijetu

Niz neveselih činjenica o trenutnom stanju, odnosno brojnosti populacije plemenite periske (Pinna nobilis), endemske i »na papiru« zaštićene vrste školjkaša mogao se jasno čuti na znanstveno-stručnom skupu na kojemu su se, na inicijativu i u organizaciji Eko Kvarnera, u Krku okupili svi najupućeniji domaći stručnjaci, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER