Klimatske promjene i strategija prilagodbi i mjera za očuvanje staništa i vrsta Jadranskog mora

Od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine, u Velikoj vijećnici Grada Krka održan je III. znanstveno-stručni skup „Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora“

Skup su organizirali Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquarium Pula i Udruga Morski obrazovni centar Pula, uz pomoć više suorganizatora i Grada Krka. Glavna tema Skupa bile su klimatske promjene i strategija prilagodbi i mjera za očuvanje staništa i vrsta Jadranskog mora.

Predsjednica Znanstvenog odbora, dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli, na početku je zahvalila organizatorima, suorganizatorima te Gradu Krku što su omogućili održavanje Skupa upravo na otoku Krku koji je danas prepoznat kao otok koji gradi svoju budućnost na energetskoj neovisnosti, očuvanju okoliša i prirode kao temelja kvalitetnog življenja i održivog razvoja.

Predstavnica organizatora, dr. sc. Milena Mičić, vlasnica Aquariuma Pula, naglasila je da je svijest o očuvanju naše prirode i okoliša izuzetno važna za sve nas te da se svi dionici društva trebaju aktivno uključiti u njihovu zaštitu. Uz to što je važno donijeti strategiju prilagodbi klimatskim promjenama, potrebno ju je sprovoditi u djelo, odnosno početi je primjenjivati.

Na Skupu je sudjelovalo 83 znanstvenika i stručnjaka te edukatora iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Australije i Kanade. Održana su 34 priopćenja, od toga 7 posterskih, u kojima se raspravljalo o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju u Jadranskom moru, zagađenju mora, invazivnim stranim vrstama, prekomjernom iskorištavanju morskih resursa, uništavanju staništa i pridnenih zajednica te zastupljenosti problematike klimatskih promjena u školskim programima.

Skup je započeo plenarnim predavanjem akademika Mirka Orlića, člana Znanstvenog vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana HAZU-a, pod naslovom „Klimatske promjene i Jadransko more“ u kojem je pregledno objasnio zašto se promjene događaju te naglasio problem podizanja morske razine, kao i u budućnosti izvjesne sve češće i intenzivnije pojave poplavljivanja.

„Klimatske promjene su ovdje, svjedočimo tome kroz niz ovoljetnih neugodnih događaja, kao što su iznadprosječno toplo i sušno ljeto, iznadprosječne temperature mora te nedavno zabilježene iznadprosječne obilne oborine u riječkom području koje su u Rijeci prouzročile velike štete. Ranjivost obalnih područja na klimatske promjene analizira se širom svijeta, a prvi su nalazi objavljeni i za pojedine dijelove naše obale. Zbog svega toga,  sudionici Skupa će kroz usuglašene zaključke uputiti jasan apel o potrebi provođenja prilagodbi brzim promjenama koje se događaju u morima, kao i nužnosti aktivne zaštite morskih ekosustava.“ – izjavila je Milvana Arko-Pijevac, predsjednica Organizacijskog odbora III. znanstveno-stručnog skupa „Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora“.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Prilagodbe na klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

Znanstveno-stručni skup organizirali su Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquarium Pula, Udruga Morski obrazovni centar i Institut Ruđer Bošković. Zaključci sa Skupa objavljeni su s ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena na Jadransko more u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER