„Poreč Living Streets“ - Kako ulice vratiti pješacima i smanjiti uporabu automobila?

Sektor prometa odgovoran je za 58,87 % sveukupnih emisija CO2 na području ovog istarskog grada

Nastavljaju se aktivnosti na projektu Poreč Living Streets, još jednog zelenog projekta Grada Poreča-Parenzo kojim se nastoji oplemeniti gradske ulice, stvoriti više prostora za pješake, poticati na smanjenje upotrebe osobnih vozila, a time i emisija ugljikovog dioksida.

Projekt Poreč Living Streets provodi Grad Poreč-Parenzo u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i Udrugom Zona s ciljem poboljšanja kvalitete života, a u sklopu EU projekta EUKI Living Streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, organizacije Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

U sklopu provedbe projekta upravo je pokrenut upitnik koji građani/ke imaju priliku ispuniti i tako dati svoj doprinos i izraziti mišljenje na koji se način porečke gradske ulice mogu transformirati i vratiti ljudima uz smanjenje upotrebe automobila. Upitnik je anoniman i jednostavan za ispunjavanje, a njime se žele prikupiti podaci potrebni za kreiranje radionica vizioniranja budućnosti grada koje će uslijediti u narednim mjesecima.

„Kroz projekt 'Poreč Living Streets' promišljamo na koji način ulice možemo transformirati i vratiti ih ljudima? Na koji način možemo potaknuti smanjenje upotrebe osobnih vozila (pogotovo ljeti)? Kako možemo javni prostor pretvoriti u mjesto druženja? Može li javni prostor biti dizajniran na način da ublaži toplinske valove i bolje se nositi s velikim količinama oborina? Upravo zato, iznimno nam je važno čuti mišljenje i vizije naših građana pa ih pozivam na sudjelovanje, kako kroz ispunjavanje ovog upitnika, tako i kroz radionice koje će se održati sljedećih mjeseci u našem gradu“, poručila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Inače kroz projekt se, u suradnji s građanima te sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su tijekom ljetnih mjeseci često zagušeni prometom i automobilima, želi ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila. Time se svakako može utjecati na smanjenje emisija stakleničkih plinova i značajno povećati kvaliteta života u gradu.

Upitniku se može pristupiti putem slijedeće poveznice.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo je prošle godine projekt prijavio na Javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska klimatska inicijativa), u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i Udrugom Zona, a temeljem uspješne prijave odobren je iznos u visini od 22.100,00 eura uz gotovo 90-postotno sufinanciranje. Prema podacima iz Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo (SEAP), odnosno iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period do 2030. godine (SECAP), u ukupnoj potrošnji energije (2017.) sektor prometa sudjeluje s 46,61 %, odnosno odgovoran je za 58,87 % sveukupnih emisija CO2 na gradskom području.

Grad Poreč-Parenzo / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Porečki električni minibus najviše putnika ima na liniji za Novu Vas

Električni minibus kapaciteta 20 putnika porečkim ulicama prometuje već mjesec dana i to na dvije linije: Poreč-Nova Vas-Poreč i Poreč-Červar Porat-Poreč. Prema zimskom redu vožnje, minibus u sjevernom dijelu grada radnim danom ima 15, a vikendom 12 polazaka. U Gradu Poreču navode kako je posebno omiljen među građanima starije populacije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER