Oxfordska ulica Broad Street privremeno pretvorena u „Široku livadu“

Livada u središtu Oxforda ostaje do 29. listopada 2021.

Kultna oxfordska ulica Broad Street (Široka ulica) dobila je novi ljetni izgled i postala „Široka livada“

Cvijeće i zelenilo krasi brojne ulice i trgove ovog lijepog engleskog grada, no od 1. srpnja jedna je njegova ulica pretvorena u cvjetnu livadu. Poznata Široka ulica (Broad Street) postala je privremena „Široka livada“ („Broad Meadow“) nakon što je oxfordsko gradsko vijeće donijelo odluku o zatvaranju jednog dijela ulice za promet i odobrilo njeno ukrašavanje cvijećem. Predsjednica gradskog vijeća Susan Brown i njen zamjenik Tom Haynes pozvali su sve građane i građanke Oxforda da ovog ljeta uživaju u lijepo uređenom javnom prostoru grada.

Za postavljanje drvenih klupa i žardinjera zadužena je komunalna tvrtka Oxford Direct Services (ODS), a njihov dizajn – razvijen u dogovoru s gradskim vijećnicima, lokalnim trgovcima i predstavnicima udruga, potpisuje LDA Design. Tako su u dogovor o novom izgledu ovog javnog prostora bile uključene i razne građanske udruge, poput biciklističke udruge Cyclox te predstavnici udruga osoba s invaliditetom.

Korištenje lokalnih dobavljača i recikliranih materijala bio je prioritet, kao i ponovna upotreba drvenih sanduka u kojima se transportiralo cjepivo protiv COVIDa-19, a na kojima su laserski urezani natpisi „Prije sam nosio cjepiva" („I used to carry vaccines“).

>>> Pročitajte još >>> Oporavak za sve: New York provodi program „Otvorenih ulica“

„Priprema „Široke livade“ bila je vrlo intenzivan posao, no željeli smo koristiti isključivo reciklirane materijale i lokalne dobavljače“, kazao je Dafydd Warburton, direktor tvrtke LDA Design. „Prostor Široke ulice je inače vrlo problematičan, a kretanje pješaka ograničeno je na uske nogostupe. Novi izgled ulice fantastična je prilika za testiranje novih ideja za privlačniji javni prostor.“

Iako se ulicom i dalje mogu voziti bicikli u dva smjera, Broad Street je sada posebno prilagođena za pješake. Ljetno uređenje ulice predstavlja dio šireg plana za poticanje pješačenje u Oxfordu.

„Stvaranje ovog velikog otvorenog javnog prostora značit će puno za cijeli grad te će svakako utjecati na povećanje sigurnosti pješaka. Naš cilj je otvoriti što više pješačkih zona u gradu te dugoročno vratiti cijelu Široku ulicu građanima Oxforda“, kazao je Tom Hayes.

„Široka livada“ trenutno je jedan od najvećih otvorenih javnih prostora u središtu Oxforda i ostat će otvorena do 29. listopada 2021. – u vrijeme kada se gradska uprava nada većem broju posjetitelja i kupaca. Građanima i građankama Oxforda na raspolaganju je online upitnik putem kojeg mogu komentirati uređenje ovog javnog prostora te izraziti svoje mišljenje do mjesec dana nakon njegovog zatvaranja. Predstavnici gradskog vijeća redovito će posjećivati prostor kako bi prikupili povratne informacije.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Ljetne oaze u srcu Montreala

VEZANE VIJESTI

Oporavak za sve: New York provodi program „Otvorenih ulica“

Krajem ožujka gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio najavio je nastavak provedbe programa „Open Streets“ („Otvorene ulice“) u 2021. godini kojim se zainteresiranim tvrtkama i zajednicama omogućuje prijava projekata za proširenje javnih površina, prvenstveno namijenjenih pješacima i biciklistima. Upravo je objavljeno da se će se za navedeni program u 2022. godini izdvojiti četiri milijuna dolara.

Najavljena obnova njujorškog trga Union Square

Očekuje se detaljnije predstavljanje projekta obnove njujorškog parka i trga Union Square iza kojeg stoji organizacija Union Square Partnership, a njegova se vrijednost procjenjuje na čak 100 milijuna dolara.

Privremena zabrana prometa utjecala na značajan porast prometa trgovina

Prema podacima dublinskog gradskog vijeća, mjera privremene zabrane prometa u jednoj od dvije glavne trgovačke ulice u središtu grada i njenom neposrednom okruženju, već je tijekom prvog vikenda provođenja utjecala na značajno povećanje prometa trgovina i ugostiteljskih objekata. Stoga će zabrana prometa u ulici Grafton Street tijekom sljedeća tri vikenda trajati duže i vrijedit će od 11-23 sata, javlja irska nacionalna televizija RTÉ.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER