Prigradska naselja odsad su sa središtem Poreča povezana električnim minibusom

Vozilo je nabavljeno u sklopu EU projekta SUTRA

Električni minibus ima kapacitet 20 putnika te, ovisno o uvjetima vožnje, domet punjenja pogonske baterije od 120 do 140 kilometara, a do Božića će na dvije linije prometovati besplatno s ciljem promocije nove usluge javnog prijevoza.

U petak 17. prosinca u Poreču je počeo prometovati električni minibus koji će porečka prigradska naselja povezivati sa središtom grada. Ovu ekološki prihvatljivu uslugu javnog prijevoza Grad Poreč-Parenzo pokrenuo je kroz provedbu EU projekta SUTRA, a početak prometovanja službeno je obilježen dan prije predstavljanjem nove usluge kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, njegov zamjenik, Elio Štifanić, Vedran Tomičić, član uprave tvrtke Arriva Hrvatska sa suradnicima i Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium d.o.o.

Koncesijom koja je sklopljena s tvrtkom Arriva obuhvaćene su dvije linije komunalnog linijskog prijevoza putnika, a minibus će do Božića prometovati besplatno u cilju promocije ove usluge. Nakon toga cijena dnevne karte koja vrijedi za obje linije iznosit će 10 kuna, dok će za mjesečnu kartu trebati izdvojiti 100 kuna. Prometovanje će se u zimskom periodu odvijati od 6.00 - 20.15 sati, a u ljetnom od 06.00 - 23.15 sati.

Riječ o mini autobusu na električni pogon, kapaciteta 20 putnika te dosegom punjenja pogonske baterije od 120 do 140 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje. Vozilo je Poreč stiglo u sklopu EU projekta SUTRA (Sustainable TRAnsport in Adriatic Coastal Areas And Hinterland – Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu), putem kojeg su odobrena bespovratna sredstva za nabavu mini autobus na električni pogon. Ovaj EU projekt jedan je u nizu projekata čijom se implementacijom direktno utječe na ostvarivanje ciljeva europske energetske politike i kroz čiju je provedbu Grad postao vlasnikom mini autobusa na električni pogon, s ciljem smanjenja prometnog opterećenja, te rasterećenja prometne infrastrukture, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine, te povezivanja obale s unutrašnjosti.

„Drago je što smo ovime realizirali još jedan EU projekt. Njime ćemo, kroz pilot projekt, napokon dobiti ono što su naši sugrađani željeli, a to je sustav javnog prijevoza koji će povezati grad s prigradskim naseljima. U pet godina pokazat će se potrebe za mijenjanje rute ili postavljenje novih linija čime će se širiti mreža i uspostavljati nove linije. Odabrali smo najpovoljniju rutu da pokrije dobar dio okolice Poreča i ići ćemo dalje na prijavu novih projekata koji će nam omogućiti proširenje te javne usluge“, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši da se nadaju kako će, kada projekt zaživi, nabaviti još takvih električnih autobusa. Naime, kako je dodao, „Poreč je grad veličine gdje nije moguće da zaživi klasični gradski prijevoz zbog isplativosti, ali se zato išlo na ovu varijantu s visokom stopom sufinanciranja.“ 

Autobus je niskopodne izvedbe s ugrađenom mehaničkom rampom što ga čini pristupačnim vozilom za osobe s invaliditetom, a ima i mogućnost prijevoz bicikala budući da ima ugrađene nosače za bicikle. Ovim se potiče i koncept multimodalnosti jer će korisnici ove usluge osim vožnje električnim minibusom moći nastaviti i vožnju biciklom kao ekološki prihvatljivim prijevozom.

„Danas na cestama diljem svijeta ima gotovo 800 milijuna vozila, a ta brojka mogla bi se udvostručiti do 2030. godine. Istovremeno, sukladno podacima iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period do 2030. godine, u ukupnoj potrošnji energije sektor prometa sudjeluje s 47 % i odgovoran je za više od pola sveukupnih emisija CO2 na području Grada Poreča (59 %) . Uvođenjem ovog pilot projekta te poticanjem multimodalnih modela prijevoza putnika, direktno utječemo na smanjenje kako emisija CO2, tako i negativnih utjecaja na okoliš, istovremeno mijenjajući ustaljene obrasce planiranja putovanja. U trenutku u kojem svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena po svakodnevni život, održiva mobilnost postaje jednom od ključnih tema održivih politika“, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora u provedbi ovog projekta.

Grad Poreč / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Porečki električni minibus najviše putnika ima na liniji za Novu Vas

Električni minibus kapaciteta 20 putnika porečkim ulicama prometuje već mjesec dana i to na dvije linije: Poreč-Nova Vas-Poreč i Poreč-Červar Porat-Poreč. Prema zimskom redu vožnje, minibus u sjevernom dijelu grada radnim danom ima 15, a vikendom 12 polazaka. U Gradu Poreču navode kako je posebno omiljen među građanima starije populacije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER