Porečki električni minibus najviše putnika ima na liniji za Novu Vas

Prigradska naselja sa središtem Poreča od 17. prosinca 2021. povezuje električni minibus

Električni minibus kapaciteta 20 putnika porečkim ulicama prometuje već mjesec dana i to na dvije linije: Poreč-Nova Vas-Poreč i Poreč-Červar Porat-Poreč. Prema zimskom redu vožnje, minibus u sjevernom dijelu grada radnim danom ima 15, a vikendom 12 polazaka. U Gradu Poreču navode kako je posebno omiljen među građanima starije populacije.

Koncesijom koja je sklopljena s tvrtkom Arriva obuhvaćene su dvije linije komunalnog linijskog prijevoza putnika, a minibus je prvih tjedan dana prometovao besplatno s ciljem promocije nove usluge. Cijena dnevne karte za obje linije sada iznosi 10 kuna, a za mjesečnu kartu - uz neograničen broj vožnji, građani trebaju izdvojiti 100 kuna. Prometovanje se u zimskom periodu odvija od 6.00 - 20.15 sati, a u ljetnom će se produžiti do 23.15 sati.

Kako napominju iz gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta, porečki električni mini-bus posebno je popularan na relaciji Nova Vas-Poreč, a kako je vozilo niskopodne izvedbe, te potpuno prilagođeno osobama s invaliditetom, veliki broj putnika čine stanovnici treće životne dobi kojima ovo vozilo možda predstavlja jedini način da samostalno iz prigradskih naselja dođu do grada i vrate se natrag, što osim utjecaja na poboljšanje usluge javnog prijevoza i podizanja kvalitete života, potvrđuje uključivost projekta i daje mu puno širi kontekst.

Grad Poreč-Parenzo će prikupljanjem podataka o korištenju javnog prijevoza napraviti analizu kako i na koji način postaviti održive i kvalitetne temelje daljnjem razvoju koncepta uspostave usluge 'zelenog' javnog gradskog prijevoza na području Poreča, na zadovoljstvo građana koji žive u drugim dijelovima grada. Kako napominju iz Parentiuma d.o.o, održivost i širenje usluge ovisi o njenom intenzitetu korištenja, odnosno što više ljudi bude koristilo uslugu, to je veća šansa za dodatno širenje usluge javnog prijevoza.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Montpellier uvodi besplatan javni prijevoz

Od 21. prosinca 2023. stanovnici Montpelliera moći će se besplatno koristiti prijevozom u gradskoj autobusnoj i tramvajskoj mreži. Ova odluka potaknuta je potrebom smanjenja onečišćenja i emisija iz prometa te poboljšanjem dostupnosti javnog prijevoza svim stanovnicima grada i njegovog metropolitanskog područja.

Električni autobus Nemo jedinstven je u Europi

Za Amiens - stari povijesni glavni grad pokrajine Picardie, ste vjerojatno čuli zbog njegove prelijepe gotičke katedrale Notre-Dame d'Amiens. No, taj grad je pozornost europskih medija ovih dana privukao viješću o pokretanju nove mreže električnih autobusa u koju je investirano 122 milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER