U Dubrovnik stigao prvi električni minibus

Testne vožnje počinju 11. siječnja i to na Montovjerni, Bosanci i Viktoriji

Prvi električni minibus turskog proizvođača Karsan stigao je u Dubrovnik, a u utorak će početi s testnim vožnjama na planiranim lokacijama.

Sukladno ranijoj najavi dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, u Dubrovnik je u ponedjeljak stigao prvi električni minibus koji će u testnoj fazi prometovati gradom od 11. siječnja u suradnji s gradskim prijevoznikom Libertas Dubrovnik.

Probne vožnje će se tijekom pet narednih dana odvijati na Montovjerni, gradskom području koje dosad nije bilo povezano linijom javnog prijevoza, kao i na Bosanci i Viktoriji, gdje je u planu uvođenje nove kružne linije. Kako se navodi u priopćenju Grada Dubrovnika, električni minibus je u vlasništvu tvrtke Wawa.

U opisu proizvođača navodi se kako je minibus idealan za održavanje linija gradskog prijevoza i lako manevriranje uskim ulicama povijesnih gradova zahvaljujući svojoj kompaktnoj veličini. Dužina mu je 5,8 metara, kapacitet 25 putnika, a doseg punjenja BMW-ove Li-Ion baterije 210 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje. Vozilo je u potpunosti prilagođeno za prijevoz osoba s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti, kao i dječjih kolica.

Karsan je ove dopadljive i tihe električne autobuse počeo izvoziti u europske zemlje početkom 2019. godine, a prvi su već isporučeni tvrtkama javnog prijevoza u Francuskoj, Rumunjskoj, Portugalu, Slovačkoj i Grčkoj.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dobre vijesti za pariške bicikliste!

Upravni odbor Île-de-France Mobilités, prefekture regije Île-de-France i Grada Pariza, Francuske željeznice (SNCF) i Grad Pariz ovog su tjedna potpisali sporazum o izgradnji sigurnih parkirališta za bicikle na 12 željezničkih postaja regionalne mreže javnog prijevoza. U samom Parizu u planu je još 3.850 parkirališnih mjesta, uključujući više od 2.500 njih prije početka Ljetnih olimpijskih igara 2024.

Grad Dubrovnik uvodi nova komunalna pravila

Gradskom vijeću Grada Dubrovnika na izglasavanje je upućen prijedlog nove Odluke o komunalnom redu. Njime se, primjerice, smanjuje broj dostavnih vozila koja mogu prometovati povijesnom jezgrom grada te predviđa novi režim prometa pješačkim zonama.

Porečki električni minibus najviše putnika ima na liniji za Novu Vas

Električni minibus kapaciteta 20 putnika porečkim ulicama prometuje već mjesec dana i to na dvije linije: Poreč-Nova Vas-Poreč i Poreč-Červar Porat-Poreč. Prema zimskom redu vožnje, minibus u sjevernom dijelu grada radnim danom ima 15, a vikendom 12 polazaka. U Gradu Poreču navode kako je posebno omiljen među građanima starije populacije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER