U Dubrovniku započela primjena Odluke o bankomatima

Komunalni redari pripremaju rješenja o uklanjaju

Dubrovački komunalni redari su proteklih dana proveli izvid na terenu te utvrdili da se unutar stare gradske jezgre nalazi 41 bankomat, od kojih svega devet s valjanim odobrenjem konzervatora.

Kako je objavljeno na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika, slijedom izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik 8/2019), kojima je propisana zabrana postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri, na teren je proteklih dana izašla posebno formirana skupina redara te utvrdila da se unutar stare gradske jezgre nalazi 41 bankomat, od kojih svega devet s valjanim odobrenjem konzervatora.

Utvrđeni su svi vlasnici preostalih 32 bankomata, a u tijeku je redovni postupak uzimanja iskaza na zapisnik temeljem kojih će Komunalno redarstvo pokrenuti upravne postupke protiv vlasnika ili protiv korisnika prostora. Sukladno Zakonu o općem upravnom postupku za svaki će se bankomat donijeti Rješenje o uklanjaju u roku od 30 dana, ako se od dana dostave Rješenja ne ishoduje suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ako vlasnici ili korisnici prostora ne postupe po Rješenju, izreći će im se novčane kazne koje za fizičke osobe iznose do dvije godišnje bruto plaće, odnosno deset godišnjih bruto plaća za pravnu osobu. Istovremeno se pokreće i prekršajni postupak na način da će se prekršiteljima svakodnevno izricati prekršajni nalozi koji iznose 2.000 kuna za fizičku osobu, 5.000 kuna za obrt te 10.000 + 2.000 kuna za pravnu/odgovornu osobu, sve dok ne postupe prema Odluci o komunalnom redu.

Podsjetimo, u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je Gradskom vijeću Grada Dubrovnika prijedlog izmjena i dopuna Odluke o komunalnom redu, koje je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo na 23. sjednici održanoj 27. lipnja. Time je Grad Dubrovnik postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje prekomjernog postavljanja bankomata na pročeljima i u otvorima zgrada te tako narušili izgled povijesne jezgre grada i UNESCO-ove spomeničke baštine.

Grad Dubrovnik / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bankomati sa Straduna odlaze u povijest!

Postojeći bankomati u dubrovačkoj povijesnoj jezgri moraju se ukloniti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Odluke o komunalnom redu ukoliko vlasnik ili korisnik prostora ne ishodi suglasnost, odnosno odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, javlja Dubrovački portal.

Dubrovnik pod velikom prijetnjom podizanja razine mora

Podizanje razine mora već godinama prijeti Veneciji, a novo istraživanje pokazuje kako su joj se na popisu ugroženih gradova pridružili gotovo svi povijesni lokaliteti na obalama Mediterana.

Parku prirode Papuk produljen status UNESCO svjetskog geoparka

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim periodima prošlosti Zemlje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER