Mediteranska regija postaje žarište požara, a njihov intenzitet doseže nove rekorde

Posljedice dosad najintenzivnijeg ovoljetnog toplinskog vala

Iako velike i vrlo velike opasnosti od šumskog požara u području jugoistočne Europe nisu neobične za ovo doba godine, toplinski valovi predstavljaju savršenu podlogu za širenje požara u slučaju njihovog izbijanja. No, uz vruće i sušne uvjete, značajan je i ljudski utjecaj.

Služba za praćenje atmosfere Copernicus (Copernicus Atmosphere Monitoring Service - CAMS) pomno promatra aktivnosti požara u istočnom dijelu mediteranske regije, a njeni podaci pokazuju da se u Turskoj i južnoj Italiji ubrzano povećavaju emisije i intenzitet požara te pogađaju zemlje poput Maroka, Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke i Libanona.

Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS), koju u ime Europske komisije te uz EU financiranje provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), nadzire velike požare na području Mediterana, gdje neki od njih haraju u blizini obalnih odmarališta i dovode do evakuacije stanovništva, a golemi stupovi dima uzrokovani požarima na jugu Turske vidljivi su i na satelitskim snimkama. Budući da je područje jugoistočne Europe trenutačno izloženo djelovanju vrlo intenzivnih toplinskih valova, na tom se području i dalje upozorava na opasnost od ekstremnih požara, osobito u većem dijelu Turske i oko Sredozemlja.

Podaci CAMS-a pokazuju da je ukupna dnevna snaga požara (Fire Radiative Power - FRP) za Tursku dosegla neviđene vrijednosti u odnosu na podatke prikupljene od 2003. godine. Nadalje, znanstvenici CAMS-a izvještavaju da šumski požari u atmosferu ispuštaju velike količine zagađenog dima. CAMS-ove prognoze optičke dubine aerosola (AOD) i površinske koncentracije PM2,5 čestica pritom za Tursku i područje istočnog Sredozemlja pokazuju vrlo visoke vrijednosti, što odražava ozbiljne razmjere aktualnih požara. Osim toga, s vrhuncem najintenzivnijeg ovoljetnog toplinskog vala požarima je pogođeno sve više zemalja. Od kraja srpnja požari haraju i u Italiji, Albaniji, Maroku, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Libanonu, a uvjeti toplinskog vala dodatno povećavaju opasnost od požara na ovom području.

„Pomno pratimo intenzitet požara u Turskoj i oko mediteranskog područja, kao i utjecaje koje oni imaju na atmosferu. Posebno je važno pomno promatrati ove požare visokog intenziteta jer dim koji ispuštaju može utjecati na lokalnu kvalitetu zraka i na kvalitetu zraka na lokacijama niz vjetar. Naši podaci pružaju informacije u stvarnom vremenu o intenzitetu požara i utjecajima šireg opsega, poput učinaka emisije dima i utjecaja na kvalitetu zraka“. – kazao je Mark Parrington, viši znanstvenik i stručnjak za šumske požare u ECMWF-ovoj Službi za nadzor atmosfere Copernicus.

Globalni ECMWF-ov sustav predviđanja požara (Global ECMWF Fire Forecast - GEFF) pruža ulazne podatke za prognozu opasnosti od požara Copernicusove službe za upravljanje u hitnim situacijama (Copernicus EMS). Prognoze opasnosti od požara Europskog informacijskog sustava o šumskim požarima (European Forest Fire Information System - EFFIS) pokazuju vrlo visoke i ekstremne vrijednosti za područje jugoistočne Europe. Iako to nije neobično za ovo doba godine, toplinski valovi u navedenom području pružaju savršenu podlogu za širenje požara u slučaju njihovog izbijanja. To se pak ne može objasniti samo vrućim i sušnim uvjetima, već kombinacijom nekoliko čimbenika, uključujući i ljudsko djelovanje.

  • GEFF-ove prognoze opasnosti od požara inicijalizirane su 31. srpnja 2021., prikazujući „vrlo ekstremno“ (ljubičasto zasjenjenje) oko Sredozemlja koje vrijedi do 7. kolovoza. © EFFIS

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dijelovi južne Europe pržit će se na temperaturama od 40-45 °C

Čini se kako će posljednji dani srpnja i početak kolovoza Europi donijeti najintenzivniji ovoljetni toplinski val. U nekim područjima očekuju se temperature iznad 40 °C, moguće i do 45 °C tijekom nadolazećeg vikenda, što će značajno povećati opasnost od požara širom mediteranske regije i Balkanskog poluotoka, najavljuje Severe Weather Europe.

Copernicus (C3S): Ljeto 2022. najtoplije zabilježeno u Europi

Kako ističe Freja Vamborg, viša znanstvenica u Copernicusovoj službi za klimatske promjene, podaci Copernicusove službe za klimatske promjene (C3S) pokazuju da u Europi nismo imali samo rekordne temperature u kolovozu, već i tijekom cijelog ljeta. Prethodni ljetni rekord star je samo godinu dana!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER