Dijelovi južne Europe pržit će se na temperaturama od 40-45 °C

Stigao nam je najintenzivniji ovoljetni toplinski val

Čini se kako će posljednji dani srpnja i početak kolovoza Europi donijeti najintenzivniji ovoljetni toplinski val. U nekim područjima očekuju se temperature iznad 40 °C, moguće i do 45 °C tijekom nadolazećeg vikenda, što će značajno povećati opasnost od požara širom mediteranske regije i Balkanskog poluotoka, najavljuje Severe Weather Europe.

Za razliku od zapadne Europe, srpanj je južnim i jugoistočnim dijelovima europskog kontinenta donio velike vrućine. Najviše temperature, ponegdje i preko 40 °C, zabilježene su na Sredozemlju i Balkanskom poluotoku te u Turskoj. Međutim, vrućina se posljednjih dana proširila i na uobičajeno hladnije područje Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, u kojima su prošlog tjedna zabilježene temperature malo iznad 30 °C, navodi Severe Weather Europe.

Međutim, ovog tjedna val vrućine širi se nad cijelom Europom, a posljednji dani srpnja i početak kolovoza donose najintenzivniji toplinski val 2021. godine. Vrućine će biti ekstremne i trebale bi potrajati najmanje tjedan dana, posebno na jugu Europe. Osim toga, preko Sredozemlja se u srednju Europu širi ogroman oblak saharske prašine te će utjecati na kvalitetu zraka iznad Sredozemlja, Balkanskog poluotoka, istočne Europe i južne Skandinavije. Očekuje se da će se najviše temperature kretati i iznad 40 °C, potencijalno čak i do 45 °C u dijelovima južnog Balkanskog poluotoka, kao i u Italiji i ostalim dijelovima južnog i srednjeg Sredozemlja - gotovo 10-15 °C iznad uobičajenih prosječnih temperatura za ovo doba godine.

U dijelovima Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Rumunjske, Bugarske i Grčke očekuje se izrazito suho i ekstremno vruće vrijeme vremenu uz poslijepodnevne temperature između 40 i 45 °C, posebno u dolinama i ravnicama gdje obično dolazi do zagrijavanja zračne mase. Također, analize pokazuju da bi ovakve vrućine mogle potrajati i u prvom tjednu kolovoza.

Vrhunac toplinskog vala početkom kolovoza

Vrućine će se ubrzano povećavati sljedećih dana, zahvaćajući Sredozemlje i Balkanski poluotok, središnju Italiju te južne dijelove srednje Europe. Iako su temperature ovog ponedjeljka već porasle daleko iznad 30 °C, a u utorak ponegdje dosegnule 40 °C, krajem tjedna mogu se očekivati još veće vrućine. Kako navodi Severe Weather Europe, dijelovi južne Italije, Albanije, Grčke, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bugarske, Rumunjske i zapadne Turske trebali bi se pržiti na temperaturama između 39 i 43 °C.

Najviše temperature očekuju se nad jugoistokom Italije, vjerojatno i nad dijelom doline rijeke Po na sjeveru, i to ovog petka i subote. No, najveće vrućine ipak se očekuju nad srednjim i južnim dijelom Balkanskog poluotoka. Grčka, Sjeverna Makedonija, Srbija, istočni dio Hrvatske, južna Rumunjska te veći dio Bugarske, kao i zapadna Turska trebali bi tijekom poslijepodnevnih sati očekivati temperature između 40-44 °C.

Izuzetno vruće vrijeme nastavlja se i u Alžiru i Tunisu, gdje su temperature već nekoliko dana ovog mjeseca dosegnule gotovo 50 °C. No ipak, za taj dio Sredozemlja to su prilično normalne ljetne temperature, a nedostatak vlage omogućuje njihovo lakše podnošenje.

Iako bi dijelovi Sredozemlja i Balkanskog poluotoka mogli doživjeti vrhunac aktualnog toplinskog vala ovog petka i subote, zadržavanje ekstremne vrućine može se očekivati i početkom kolovoza. Nedjelja bi mogla donijeti gotovo 45 °C diljem Grčke, 41-42 °C u Bugarskoj, južnoj Rumunjskoj i na zapadnu Turske, a u ponedjeljak bi se u poslijepodnevnim satima mogle zabilježiti i temperature između 42 i 45 °C.

U srednjoj Europi osvježenje se očekuje od nedjelje do ponedjeljka, kada će se najviše dnevne temperature kretati oko 30 °C. No, još uvijek je prerano očekivati približavanje potencijalnog novog frontalnog sustava oko Alpa, zaključuje Severe Weather Europe.

Europska mora postaju sve toplija

Osim visokih temperatura zraka, porasle su i temperature morske površine. Porast je osobito visok u cijeloj regiji Baltika gdje su temperature 6 °C više u odnosu na uobičajene vrijednosti. Također, zagrijale su se i vode Atlantskog oceana oko Ujedinjenog Kraljevstva i Irske te su toplije za oko 2-4 °C za kraj srpnja, što je prilično znakovito s obzirom na donedavni nedostatak značajnih vrućina iznad zapadne Europe.

Međutim, najviše zabrinjava porast temperature u Sredozemnom moru. U osnovi, temperature morske površine u cijeloj mediteranskoj regiji znatno su iznad prosjeka, zahvaljujući dugotrajnim vrućinama i vrlo visokim temperaturama ove godine. Sredozemno more tako je u mnogim svojim dijelovima gotovo 3 °C toplije u odnosu na dugoročne prosječne temperatura mora, ističe Severe Weather Europe.

Vrlo topla mora najvažniji su izvor visokog sadržaja vlage što se izravno odražava na veliku do ekstremnu nestabilnost kada je riječ o jakim grmljavinskim olujama. Upravo ovog ponedjeljka, vrlo velika vlaga pridonijela je razvoju razorne oluje s tučom u blizini Parme u Italiji, gdje je duž autoceste Milano-Bologna doslovno uništen velik broj vozila.

Upozorenje na toplinski val izdano u 17 saveznih država SAD-a

Dok 79 velikih požara i dalje bjesni u 12 američkih saveznih država, zemlju je u ponedjeljak zahvatio još jedan toplinski val. Iako su najveće vrućine ovog ljeta koncentrirane na zapadu zemlje, predviđa se da će se visoke temperature ovog tjedna proširiti na veći dio SAD-a. Tako je u ponedjeljak za 35 milijuna ljudi između pacifičkog sjeverozapada i obale zaljeva Louisiane već izdano upozorenje na toplinski val, izvijestio je CNN.

Najnoviji toplinski val peti je po redu ovog ekstremno vrućeg ljeta u SAD-u nakon najtoplijeg lipnja od početka mjerenja te riskira pogoršanje učinaka prethodnih visokih temperatura, uključujući požare koji haraju na zapadu zemlje.

Primjerice, savezna država Idaho trenutno ima najviše požara – njih čak 23 koja haraju površinom od gotovo 78.000 hektara, navodi CNN. Međutim, u Montani, koja ima drugi najveći broj velikih požara u zemlji, očekuje se daljnji porast temperatura, dok se u istočnom dijelu SAD-a očekuje kako bi vjetrovi uz suho i vruće vrijeme mogli povećati rizik od požara.

Kao i u Europi, očekuje se da će velike vrućine u SAD-u potrajati tijekom vikenda do početka sljedećeg tjedna, izvijestio je CNN.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U SAD-u proljetne temperature usred veljače

Jučerašnji je dan na istočnoj obali SAD-a s temperaturama koje su bile neuobičajeno visoke za ovo doba godine više podsjećao na mjesec svibanj nego na veljaču. Temperaturni su rekordi zahvaljujući strujanju toplog i vlažnog zraka iz Meksičkog zaljeva i s Atlantskog oceana zabilježeni od Floride do sjevernog dijela Mainea.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER