Povećane subvencije za električne teretne bicikle u Beču

Ovom se inicijativom štiti klima i pruža potpora bečkim poduzećima

Zbog velikog interesa bečkih poduzetnika Grad Beč povećava sredstva za subvencije električnih teretnih bicikala i to za 200.000 eura. Sredstva je dosad iskoristilo već 214 tvrtki te tako dalo svoj doprinos ostvarenju klimatskih ciljeva, a uskoro će im se pridružiti njih još 148!

Grad Beč svojim poduzetnicima subvencionira kupovinu ekološki prihvatljivih električnih teretnih bicikala i trokolica te je u tu svrhu iz bečkog fonda za zelenu električnu energiju dosad bilo osigurano ukupno 800.000 eura. Zbog velikog interesa za ovu inicijativu sredstva u fondu povećana su za dodatnih 200.000 eura.

Dosad je Grad Beč financijski podržao 214 poduzeća pri kupovini oko 240 električnih teretnih bicikala i trokolica, a za subvenciju se prijavilo još 148 poduzetnika koji će tek ostvariti kupovinu. Tako će u sklopu ove inicijative više od 360 poduzeća dati svoj doprinos smanjenju emisija ugljikovog dioksida i postizanju klimatske neutralnosti.

„Subvencijama za električne teretne bicikle potičemo bečka poduzeća da se okrenu ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima. Zajedničkim snagama doprinosimo zaštiti klime”, naglasio je član gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky. Izrazio je i zadovoljstvo činjenicom da je inicijativa naišla na dobar odaziv. 

  • Bečki fond za zelenu struju sada raspolaže s dodatnih 200.000 eura za subvencioniranje kupovine ekološki prihvatljivih električnih teretnih bicikala i trokolica © PID - Christian Fürthner

Dosad su ove subvencije uglavnom koristila mala i srednja poduzeća iz različitih sektora kao što su, na primjer, trgovina, kulturni i umjetnički sektor, ugostiteljstvo i građevinarstvo. Upravo su to neki od sektora koji su teško pogođeni trenutnom krizom. Osim očuvanja okoliša ovom se inicijativom stoga pruža potpora poduzećima u vrijeme krize. 

Za bicikl korisne nosivosti između 40 i 100 kg pokriva se do 50 % troškova u maksimalnom iznosu od 2.000 eura, a za onaj korisne nosivosti preko 100 kg do 30 % troškova u maksimalnom iznosu od 4.000 eura. Inicijativa traje najkasnije do kraja godine ili dok se sredstva iz fonda ne potroše. Na raspolaganju stoji još oko 20 % sredstava.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Teretni bicikli sve popularniji u Beču

Zbog velike potražnje prethodnih godina Grad Beč ove jeseni pokreće novi krug poticaja za teretne bicikle, a povećat će se i broj javnih bicikala koji se mogu besplatno koristiti.

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER